Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló energiaforrások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló energiaforrások."— Előadás másolata:

1 Megújuló energiaforrások.
Energiaforrásaink Megújuló energiaforrások.

2 Mit nevezünk energiahordózónak? Hogyan csoportosítjuk ezeket?
Az energiában gazdag anyagokat nevezzük energiahordozóknak, és két csoportjuk van: Megújuló energia források Nem megújuló energiaforrások

3 Miért irányul a szakemberek figyelme egyre inkább a megújuló források felé?
Az ásványi energiahordozók gyors fogyása A felhasználásuk során keletkező káros környezeti hatások miatt

4 Melyek a megújuló energiaforrások?

5 A napenergia. A Nap több mint4,5 milliárd éve sugározza az energiát és várhatóan a következő 5 milliárd évben sem lesz ez másképp. A Földre 1 óra alatt beérkező napsugárzás energiája az egész emberiség 1 éves energiaigényét fedezné, ha mind hasznosítani tudnánk.

6 Hasznosítás Felmelegedő falfelület vagy az alkalmasan kialakított üvegfelület mögött valamilyen hőtároló helyezkedik el. (pl. padlás) A jól tervezett házakban a meleglevegő keringeni kezd

7 A hőtároló lehet valamilyen folyadék is (pl.víz, olaj)
Ekkor csővezetékeken juttatják el a meleget a ház egyes részeibe lévő fűtőtestekbe. Ezt a módszert csak azokban az országokban alkalmazzák, ahol magas a napsütéses órák száma (pl. Izrael, Japán)

8 A napelem A napelem a fény energiáját elektromos energiává alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától a sugárzott fény hullámhosszától, és annak beesési szögétől.

9 Felhasználása Kis fogyasztású elektromos eszközök
(pl. számológépek, órák, villanypásztorok) Járművek Háztartások (nagyméretű és jó hatásfokkal működő napkollektorok esetén)

10 A biomassza A biomassza sokféle természetes eredetű hulladékanyag összefoglaló neve. Szárazföldi és vízi növények anyagából, Állatok hulladékából, elhalt anyagaiból keletkezik. (hulladéknemesítés) A biomassza lebomló anyagaiból oxigéntől elzártan keletkező gáz a biogáz (metán, szén-dioxid) A földgázhoz hasonlóan közvetlenül fűtésre, vagy villamos-energia gyártására használják.

11 A geotermikus energia Geotermikus energián a Föld belsejének melegét értjük Természetes forró vizek Gőzök Iszapvulkánok Száraz, forró kőzetek

12 Hasznosítás Napjainkban a Föld mélyéről feltörő gejzírek, hévforrások energiáját hasznosítják Hazánk hőforrásokban és ásványvizekben Európa egyik leggazdagabb országa.

13

14 A szélenergia A tűz után a szél volt a második energiaforrás amit az ember megismert. Régen a malomkerekek közvetlen meghajtására alkalmazták Ma villamos-energia termelésére Szélmalmot tengerpartra, magas hegyekbe érdemes építeni ( szél sebessége nagyobb, mint 25 km/h)

15 A vízenergia Energiát a nagy esésű, zuhatagos folyókon lehet termelni.
Hegyvidéki országokban (pl, Norvégia, Kanada) olcsó és tiszta energiatermelési mód Síkvidéken a vizet duzzasztani kell, ez jelentős környezeti károkat eredményezhet. (folyása lassul, oxigén-tartalma csökken, élőlények pusztulása)

16 Felhasználás Lakások, mezőgazdasági épületek fűtése Fürdők létesítése


Letölteni ppt "Megújuló energiaforrások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések