Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra"— Előadás másolata:

1 Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Alternatív energia Készítette Miklovicz Tamás Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra Készítette: Miklovicz Tamás

2 Jelenleg az energiaellátás fosszilis energiahordozókon alapul aminek két komoly hátránya van:
1. Környezet szennyezés 2. Kimerülő készletek

3 A természet több megoldást is kínál ezekkel kapcsolatban:
Napenergia Szélenergia Egyéb Geotermikus energia Vízenergia

4 Napenergia A Nap a földi élet elsődleges energiaforrása. Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A napenergia hasznosításnak két legelterjedtebb módja a napkollektor és a napelem

5 Napenergia Napkollektor Itt a napenergiát hőenergiává alakítjuk. Lakóházak meleg víz ellátását lehet fedezni ezzel a módszerrel Napelem A napelem segítségével a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítjuk.

6 Víz energia A vízenergia felhasználásakor egy folyó gravitációs esését egy helyre koncentrálják duzzasztógáttal, vagy malomárokkal. Ezen a helyen turbina vagy vízkerék segítségével generátort, malmot vagy más gépet hajtanak meg, amivel elektromos áramot fejlesszenek, vagy mechanikai munkát végezzenek.

7 Víz energia Vízerőmű: A vízerőmű olyan erőmű, mely a víz mozágsi energiát hasznosítja. A leggyakrabban egy gáttal elrekesztett folyó vagy patak vizének felhasználásával a vízturbinák által elektromos generátorok nyerik ki és villamos energia formájában szállítják el.

8 Szél energia A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina. A lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.

9 Szél energia Előnyei: ingyen áll mindenki rendelkezésére
Folyamatosan megújul Környezetkímélő A szélenergiával működő berendezések hosszú időn át, automatikusan üzemelnek Felhasználási lehetőségei: Elszigetelt területek villamosítására Családi házak teljes vagy kiegészítő áramellátására Ipari méretű energiatermelésre Vízszivattyúzásra

10 Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.

11 Geotermikus energia Hazánk nagy részen a geotermikus adottságok igen jók méter mélységben már 100°Cfok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők terülnek el. Ezt az energiát számos területen alkalmazzák: lakások, lakótelepek fűtése, villamos energia termelés és mezőgazdaságban az üvegházak fűtése Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

12 Egyéb energiaforrások
Árapály erőmű: A kozmikus eredetű árapály jelenség hatalmas víztömeget mozgat a világóceánban. A víz alatti ”szélmalom” a dagály és az apály erejét alakítja át villamos energiává.

13 Bioenergia/biomassza
A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények. Felhasználás szerint többféle létezik Tüzelhető biomassza(alacsony nedvességtartalom, magas fűtőérték), Gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomassza: bioetanol és biodízel Elgázosítható biomassza

14 A jövőben ezek az alternatív energiaforrások jelentősége rohamosan fog nőni, közvetlenül azután, hogy a fosszilis energia hordozók kitermelése több, vagy ugyanannyi energiába kerül mint amennyi előállítható belőlük. Eddig a pillanatig ezek az energiaforrások csak másodlagos szerepet fognak betölteni. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések