Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖKO-Pack Nonprofit Kft."— Előadás másolata:

1 ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Tükörben a Világ Kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. 2013. április 28.

2 Négy Földre lenne szükségünk = Nem fenntartható!!
Fogyasztói életstílus Lakos: több, mint 7 milliárd -> ¼-e „globális fogyasztói réteg” Fogyasztó: - vásárol, ritkán állít elő saját maga valamit; - fele: Európa, USA, Japán; - másik fele: világ többi része - fogyasztói szigetek; - világ természeti erőforrásainak 80%-át használják. Népességrobbanás: komoly hatás a társadalmi és természeti környezetre. - túlzsúfolt térségek,nem állnak rendelkezésre megfelelő források. Négy Földre lenne szükségünk = Nem fenntartható!! Ökológiai túllövés napja 2012-ben: augusztus 22!

3 Valami új? A fogyasztói életstílus nem terjeszthető ki az egész emberiségre és a fogyasztói társadalomban élők számára sem tartható fenn tartósan… Új társadalom kialakítása: 1. Boldogan élni anélkül, hogy szükségleteinket a mértéktelen és agresszív fogyasztás útján elégítsük ki. 2. Olyanfajta jólét felépítése, amely igazságos és tiszteletben tartja bolygónk ökológiai tartalékait. 3. Lépések, hogy lassítsuk a népességnövekedést (évi százmilliónyi! nem kívánt foganás). Cél: a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, ugyanakkor a környezeti és természeti erőforrások megőrzése a jövő generációk számára.

4 Mire van szüksége egy emberi lénynek?
Koncepció Mire van szüksége egy emberi lénynek? (és ennek mi a hatása a környezetére?) Fenntarthatóság három pillére: gazdasági, környezeti, szociális. A legfontosabb emberi szükségletek Manfred Max-Nief elmélete alapján: Szegénység: ha egy szükséglet hosszabb időn keresztül kielégítetlen marad. Növekedés/fejlődés: „A fejlődés életminőség kérdése és soha nem fejeződik be.” 1. Tudás Pihenés 2. Túlélés Biztonság 3. Választás Szeretet 4. Alkotás Álom 5. Identitás Részvétel

5 A választ közösen keressük meg!
Mohó sapiens? Mire van szüksége ennek a lénynek a boldogsághoz? Mi a különbség szükség és igény között? Mi a különbség tudás és bölcsesség között? (Homo, vagy Mohó sapiensek vagyunk?) Mi az összefüggés alkotás-részvétel, választás-túlfogyasztás, pihenés-szeretet, túlélés-identitás között? A választ közösen keressük meg!

6 TUDÁS Az életben maradáshoz az embernek értelmeznie kell a környezet jelenségeit. Globalizált világban élünk = egymástól nagy távolságra lévő országok folyamatai is közvetlen hatással vannak egymásra. Világnépesség eloszlása Erdők csökkenése (fele) Gépjárművek terjedése (80x) Pénz eloszlása Hulladék mennyiségének növekedése

7 (az élettel való elégedettség) x (várható élettartam)
TUDÁS Jólét vagy jóllét? „Egy ember annál gazdagabb, minél több dolgot tud nélkülözni” - Henry David Thoreau. Az USA-ban készült felmérés szerint „a pénz nem boldogít”: az alapszükségletek kielégítésén túl kevés összefüggés mutatkozott a fogyasztás mértéke és a boldogság között. Mi a boldogság? Boldog Bolygó Index (HPI): az emberi jólét és a környezeti hatás mutatószáma arról ad pontos képet, hogy a nemzetek a Föld erőforrásait mekkora arányban használják fejlődésükhöz, és ezzel mennyire boldog és hosszú életet képesek biztosítani polgáraiknak. ( ) (az élettel való elégedettség) x (várható élettartam) (ökológiai lábnyom)

8 Minden emberre 1,8 hektár jutna!
TUDÁS Ökológiai lábnyom Annak a területnek a nagysága, amelyen az általunk fogyasztott dolgok (élelmiszer, energia, szállítási eszközök, használati tárgyak) előállíthatóak, illetve a keletkezett hulladék elhelyezhető, függetlenül attól, hogy ez a földterület lakóhelyünk közvetlen környezetében, vagy a Föld másik oldalán található. Minden emberre 1,8 hektár jutna!

9 TÚLÉLÉS Tiszta ivóvízre és táplálékra szükségünk van az életben maradáshoz. Őseink vadásztak és gyűjtögettek, később mindenki megtermelte a maga betevő falatját, majd csereberéltek, pénzzel fizettek. Ma egy óriási, a világot behálózó élelmiszerpiacról vásárolunk, ezért aztán sokszor nem is tudjuk, mit eszünk. Az emberiség 20%-a az összes forrás 80%-át fogyasztja! 97% tengervíz; <1% alkalmas ivásra. 2025-re az emberiség 2/3-a komoly vízhiánnyal fog küzdeni. Afrika: 20 liter - 5 óra út. MO: liter/nap.

10 TÚLÉLÉS Ki mit eszik?

11 Mennyit utazik, amit megeszünk?
TÚLÉLÉS Mennyit utazik, amit megeszünk? Csomagolás Nagyvállalatok kontra kistermelők Rabszolgamunka Hús Hogyan juthatsz hozzá helyi termékekhez? Kis odafigyeléssel nagy mértékben csökkenhet az általunk okozott környezeti terhelés!

12 VÁLASZTÁS Szabad vagyok, tehát külső kényszer nélkül választhatok. A szabadság esély a kibontakozásra, de egyben felelősség is. Hiszen miközben kiélem a saját szabadságom, nincs jogom megcsonkítani másét. Mit választanál? Hová mennél kirándulni?

13 VÁLASZTÁS Vajon van választásod? Vásárláskor mibe pakolsz?
Hogyan tisztálkodnál? Hova ülnél szíved szerint? Melyik úton indulnál el? Rabot ennél vagy szabadot? Milyen társadalmat építenél? Hogyan szeretsz ebédelni?

14 ALKOTÁS Ha valamit megtervezünk, létrehozunk, építünk, a kreativitásunkat használjuk. Újat, szépet, hasznosat, vagy éppen rombolót teremtünk. Minden egyes tárgynak külön története van. Gondolsz-e arra, amikor valamit használsz, hogy az honnan származik és ki készítette? Hobbijaink, szokásaink hatnak a környezetünkre!

15 Csak az vagyok, amit a tükör mutat?
IDENTITÁS Tartozom valahová és önmagam vagyok. Megismerni magunkat nehéz feladat, főleg, ha azt követjük, amit a divat diktál. Olykor úgy tűnhet, azok vagyunk, amit vásárolunk, amit hordunk. Csak az vagyok, amit a tükör mutat? Egy farmernadrág útja Afrika: alapanyag, pamut. Ázsia: varrás. Európa: készen érkezik. Jázmin: 16 éves, cérnavágó. 20 óra/nap, napi 12 Ft-ért.

16 IDENTITÁS Önismereti játék
Identitásunkat különböző dolgok határozzák meg, ám korunk sajátja, hogy ez sokszor csak külsőségekben tárgyiasulva mutatkozik meg. Ennek ellensúlyozására a kártyákon izgalmas önismereti kérdések olvashatóak. Mi az, amit soha nem tennél meg? Mire vagy büszke? Legutóbb mikor nevettél igazán jót? Legszívesebben kivel lennél most? Szerinted milyen egy jó barát? Mi ad neked energiát?

17 PIHENÉS 4 óra/nap Mire jut időnk?
Egy természeti népnél gyakori, hogy mindössze 3 órát töltenek naponta élelemszerzéssel, a többi idejüket játékra és társasági életre fordítják. Modern társadalmunkban a napi robot elveheti az emberek idejének zömét. Mire jut időnk? Nektek van órátok, nekünk van időnk. (Afrikai mondás az európaiakról) 4 óra/nap

18 BIZTONSÁG A biztonság azt jelenti, hogy védve érezzük magunkat, és a bajban számíthatunk a segítségre. Minden embernek joga van olyan helyre születni, hogy később elmondhassa: szeretőbb szülőket és jobb körülményeket nem is kívánhatott volna magának. Öt, a világ különböző részein élő valós gyermekkarakter. Vajon mindegyikük számára ugyanazt jelenti a biztonság? A világ társadalmi, gazdasági, etnikai és kulturális különbözőségeire derül fény.

19 Vajon ezzel szerezhetik nekik a legnagyobb örömet?
SZERETET A szeretet az, amire a leginkább vágyunk, amiről oly sok dal, vers és film szól. Legalapvetőbb szükségletünk, amit odafigyeléssel, gyengédséggel és ajándékokkal fejezünk ki. Az emberek karácsony előtt órákat állnak sorba, hogy drága ajándékokat vásároljanak szeretteiknek. Vajon ezzel szerezhetik nekik a legnagyobb örömet? A mi kultúránkban az ajándékozás a szeretet egyik kifejezése. Egy indián törzsnél viszont betegségnek számít a birtoklás iránti vágy. Akin észreveszik, hogy túlságosan lázba hozzák a tárgyak, azért komolyan aggódni kezdenek.

20 SZERETET Újrafüzet készítés Szeretetmérő edény

21 ÁLOM Izgalmas dolog a hétköznapoktól elrugaszkodva a jövőbe nézni, megálmodni valamit. Mennyit vagyunk képesek és hajlandóak megtenni azért, hogy álmaink valóra váljanak? A kiállítás látogatói megtapasztalhatták, mik a technikai fejlődés árnyoldalai. Ebben a hangulatos, besötétített térben fantáziálhatnak, elképzelhetnek egy másik világot.

22 Sorsunkat közösen alakítjuk.
RÉSZVÉTEL Társas lények vagyunk. Mindenki felelős azért a világért, amelyben élünk. „Akkor tudjuk jobbá tenni, ha megértjük, hogy a te szenvedésed az én szenvedésem is, a te boldogságod az én boldogságom is.” (Manfred Max-Neef) Sorsunkat közösen alakítjuk. Az utolsó tér az egyéni és csoportos szerepvállalás igényére és szükségességére helyezi a hangsúlyt, és összefoglalja az eddig látottakat.

23 Köszönöm a figyelmet! Aktuális helyszín
Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ 1012 Budapest, Attila út 93. Időpont 2013. április május 11. Előzetes regisztráció esetén ingyenes tárlatvezetést biztosítunk! Regisztráció: okopack.hu


Letölteni ppt "ÖKO-Pack Nonprofit Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések