Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiaforrásaink.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiaforrásaink."— Előadás másolata:

1 Energiaforrásaink

2 A Föld egyetlen energiaforrása a Nap
A Föld egyetlen energiaforrása a Nap. Minden energia amit felhasználunk közvetve vagy közvetlenül a Napból származik. A Nap fényenergiájának segítségével építik fel a növények saját, nagy energiatartalmú vegyületeiket.

3 Megújuló energiaforrásaink:
A Nap, a víz, a szél, a növényi szerves anyagok

4 A napenergia Korlátlanul a rendelkezésünkre áll. A napelemek elterjedésével elsősorban a háztartások energiaellátását lehet majd megoldani.

5 A vízenergia A víz energiáját hasznosító vízierőművek nem szennyezik a környezetet. Ugyanakkor építésük és működésük során jelentősen megváltozik és többnyire károsodik a környezet.

6 A szélenergia A szél energiáját régóta felhasználjuk a szélmalmokban , szeles vidékeken. Egy kisebb családi ház energiaellátását is meg lehet oldani szélkerékkel. Olcsón termelhetünk energiát a több száz szélkerékből álló szélerőművekben.

7 Legfontosabb földi energiaforrásunk a szén, a földgáz és a kőolaj
Legfontosabb földi energiaforrásunk a szén, a földgáz és a kőolaj. Összefoglalóan energiahordozóknak, meg nem újuló erőforrásoknak nevezzük őket. Felhasználásuk rohamosan nő.

8 A fő energiahordozók világtermelése 1960 és 1990 között
1970 1980 1985 1990 Kőszén(millió tonna) 2608 2936 3753 4365 4740 Földgáz(millió m3) 468000 990000 Kőolaj(millió tonna) 1054 2277 2975 2777 3108

9 Az energia nélkülözhetetlen az emberi élethez
Az energia nélkülözhetetlen az emberi élethez. A rohamosan növekvő igények kielégítéséhez azonban mára a világ egyik legfőbb problémájává vált. A Föld meg nem újuló energiakészlete fokozatosan fogy. Az újabb kőszén- és szénhidrogéntelepek keletkezéséhez évmilliókra lenne szükség.

10 Az energia termelése a környezetszennyezés egyik fő forrása.
A fűtőanyagok elégetésével fotoszintézis folyamatában évmilliók alatt megkötött szén-dioxidot néhány évtized vagy néhány száz év alatt „füstöljük” vissza a levegőbe.

11 A légkör felmelegedése, a levegőszennyezés, a hőerőművek hűtőtornyaiból az élő vizekbe juttatott meleg víz (hőszennyezés) károsítja környezetünket. Mindezek ellenére az iparilag fejlett országokba pazarlóan bánnak az energiával óta az emberiség létszáma kb. 2-szeresére, az energiafelhasználás több mint 4-szeresére nőtt!

12 Az emberiség energiagondjainak megoldását az jelentheti, ha belátható jövőben megtaláljuk az energiatermelés környezetkímélő módjait. Ha csökkentjük az energiafelhasználást, valamint a hagyományos energiaforrások mellett előnyben részesítjük a megújúló energiaforrásokat.

13 Készítette: Arany Dominika


Letölteni ppt "Energiaforrásaink."

Hasonló előadás


Google Hirdetések