Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK"— Előadás másolata:

1 NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

2 Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK
Miután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk energiájukat. A kőolajat főleg üzemanyagként hasznosítják, mint pl.: benzin, gázolaj vagy kerozin. A fosszilis tüzelőanyagok energiája égéskor szabadul fel. Ezeket elégethetjük erőművekben, különböző járművek motorjában, vagy akár kályhában is. (1 gramm kőolaj mintegy 45 kJ energiát tartalmaz.) Az égés során keletkező füstgázból a jövőben már nem lesz újra energiahordozó. Ezért tekintjük őket nem megújuló energiaforrásnak.

3 SZÉN Világszerte a bányákból 5 milliárd tonna szenet bányásznak, de ha a barnaszénfogyasztásunkon nem változtatunk, készleteink már csak kb. 170 évre lesznek elegendőek. A külszíni bányászat talajsüllyedést, talajeróziót okozhat és veszélyezteti a vízadó rétegeket. A szén bányászata és égetése betegségeket okozhat, és nagymértékben szennyezi a környezetet. Bár égetésével károsítjuk a környezetet, mégis így energiát nyerhetünk. Az elgázosítással nyert éghető gáz elégetésével előállított villamos energia környezetbarát, de sajnos költséges. Cseppfolyós szénhidrogént is előállíthatunk, habár ez iparilag megvalósított eljárás, és nem túl gazdaságos.

4 KŐOLAJ A világon 2,5 milliárd tonna olajat égetnek évente. Különböző becslések szerint éven belül a kőolaj készleteink kimerülnek, és nagy valószínűség szerint már nem találnak újabb lelőhelyeket. Az olajjal szennyezett vizekben madarak, halak ezrei és planktonok tömege pusztul el. A különböző hajóbalesetek, finomítók szivárgása és más hasonló esetek miatt, a kőolaj hatalmas mértékben szennyezi környezetünket. A kőolaj termékei pl.: benzin, petróleum, gázolaj, fűtőolaj…stb., igen jelentősek a fosszilis energiahordozók között. Elsősorban a kéntartalmú kőolajok termékei okozhatnak környezetszennyezést, sőt környezetsavasodást is, ezért megnőtt a kéntelenítő technológiák jelentősége.

5 FÖLDGÁZ A földgáz termelése (és szállítása) robbanásveszélyes és a talajsüllyedés veszélye is fennáll. A szén és a kőolaj felhasználásához képest ez sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, bár égetésekor szén-dioxid és nitrogén-oxidok jutnak a levegőbe. Az egyik fő alkotója a metán, ami sajnos előidézi az ózonréteg bomlását és fokozza az üvegházhatást. A földgáz kénmentes energiahordozó. Az éghető gázokat tartalmazó földgáz fontos tüzelőanyag az energiatermelés szempontjából, a vegyipar számára pedig fontos nyersanyag.

6 ÚJ ENERGIAFORRÁSOKAT KELL TALÁLNI!
A mai generáció úgy él, hogy mit sem törődik azzal, hogy milyen nagymértékben fogyasztja a nem megújuló energiahordozókat és hogy ezzel mekkora mértékben szennyezi a környezetét. A mai fiatalok valószínűleg már megélik az olajkor végét, és gyerekeink korában fog elfogyni a földgáz. Meg kell találnunk a szén helyettesítőjét is, és a kőolaj helyett is ÚJ ENERGIAFORRÁSOKAT KELL TALÁLNI!

7 Készítette: Vörös Augusztina Kovácsev Ivona 8.C


Letölteni ppt "NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések