A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATÁNAK JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSAI
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2012.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Munkavédelmi előírások rendszere
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Jelzálogbejegyzés kezdeményezése
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Jogszabály módosítások Budapest
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
A közszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Családtámogató ellátások
Felkészült intézményvezetők – „HR Protokoll” Dr
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
Tájékoztató a közfoglalkoztatás munkajogi kérdéseiről Baranya Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Dr. Tihanyi Tamás.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Nyugdíjazás és egyéb munkaügyi csemegék Dr. Kőszegfalvi Edit.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A MUNKAJOG AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL

 129/B. § (1) A cselekvőképtelen munkavállaló csak olyan munkakörre létesíthet munkaviszonyt, amelyet egészégi állapotánál fogva tartósan és folyamatosan képes ellátni.  (2) A munkavállaló munkakörét az ahhoz tartozó feladatok részletes leírásával kell meghatározni. A munkavállalóra vonatkozó egészségügyi alkalmassági vizsgálat kiterjed a részletes munkaköri feladatok ellátására.  (4) A cselekvőképtelen munkavállaló esetében a”munkavállaló kártérítési felelőssége” című fejezetének szabályai nem alkalmazhatóak, egyebekben a fiatal munkavállalóra vonatkozó rendelkezések megfelelően irányadóak.

129/A.§  A fiatal munkavállaló munkaideje legfeljebb napi nyolc óra, illetve heti negyven óra lehet.  Ha a fiatal munkavállaló napi munkaideje a négy és fél órát meghaladja, részére legalább harminc perc munkaközi szünetet kell biztosítani.  A fiatal munkavállaló éjszakai munkára, rendkívüli munkavégzésre, valamint ügyeletre, illetve készenlétre nem vehető igénybe.

 72.§ (2) A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a korlátozottan cselekvőképes személy olyan jognyilatkozatához, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszűntetésére, vagy kötelezettségvállalásra irányul. A cselekvőképtelen személy nevében törvényes képviselője tesz jognyilatkozatot.

132. § (2) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb - egy gyermeke után kettő - két gyermeke után négy - kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár. 132.§ (2) A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

RENDES FELMONDÁS 89.§  A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szűntetheti meg.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Bentlakásos intézményi szervezetben működő fogyatékos lakóotthon  Rehabilitációs célú lakóotthon Szociális segítő1 fő (2011.:2 fő)  Ápoló, gondozó célú lakóotthon Szociális segítő3 fő Ápoló-gondozó1 fő Önálló intézményként működő fogyatékos lakóotthon  Rehabilitációs célú lakóotthon Intézményvezető heti 20 óra1 fő Szociális segítő1 fő (2011.: 2 fő)  Ápoló, gondozó célú lakóotthon Intézményvezető heti 20 óra1 fő Szociális segítő2 fő Ápoló- gondozó2 fő Fejlesztőpedagógus Heti 20 óra1 fő

 Pszichiátriai betegek lakóotthona Intézményvezető (heti 20 óra) 1 fő Szociális segítő 1 fő részmunkaidőben foglalkoztatott (2 fő részmunkaidőben)  Szenvedély-betegek lakóotthona Intézményvezető (heti 20 óra) 1 fő Szociális segítő 1 fő részmunkaidőben foglalkoztatott (2 fő részmunkaidőben) 115.§ A 2-3. számú melléklet szerinti, egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 78/2011. (XII.30.) NEFMI rendelettel meghatározott létszám- és képesítési előírásoknak március 15-ig kell megfelelni.

a közalkalmazottak jogállásáról

a.) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság) b.) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül, c.) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjban, Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól, egyházi, felekezeti nyugdíjban,öregségi, munkaképtelenségi járadékban, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban,vagy rokkantsági ellátásban részesül. A közalkalmazott akkor részesül a b) és a c.) pontja szerinti ellátásban, ha az ellátást jogerősen megállapították.

 37.§ (7)  A végkielégítés a (6) bekezdésben – három év egy havi, öt év két havi, nyolc év három havi, tíz év négy havi, tizenhárom év öt havi, tizenhat év hat havi, húsz év nyolc havi- meghatározott mértéke négyhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a közalkalmazottat, ha valamelyik jogcímen korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

 78.§ (3) és (4) bekezdése: Jubileumi jutalom kifizetése  78/B.§ (1) A közalkalmazott részére a hitelintézetektől és a pénzügyi vállalkozásokról szóló évi CXII törvény 200/B. §(1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez kizárólag visszterhes munkáltatói kölcsön nyújtható  A munkáltatói kölcsön összege a közalkalmazott háztartásában eltartott gyermekek számától függően: - Egy gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint, - Két gyermek esetén legfeljebb 8 millió forint, - Három gyermek esetén legfeljebb 10 millió forint, - Minden további gyermek után legfeljebb gyermekenként további 1 millió