1989. évi VII. törvény a sztrájkról Alapképzés. Bevezetés A munkavállalók joga - nyomásgyakorlási eszközként munkájukat a munkáltatótól megvonják. alkotmányos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
ÜZEMI TANÁCS és MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.

Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Szakszervezeti jogok Németh Márta ÉTOSZ Békéscsaba, 2009.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Munkaügyi Kapcsolatok, Kollektív Szerződés.
10. Tétel.
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
2010. december Dudás Katalin
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Munkavédelmi előírások rendszere
Szabálysértési méltányossági kérelem
Munkajogi alapismeretek
Változások a szabálysértési jogban
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkaszervezési ismeretek
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Az adatvédelem szabályozása
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Sztrájkok és más akciók Magyarországon Berki Erzsébet Szirák november 14.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
15. Az eladók foglalkoztatása
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkaidő 2. előadás.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

1989. évi VII. törvény a sztrájkról Alapképzés

Bevezetés A munkavállalók joga - nyomásgyakorlási eszközként munkájukat a munkáltatótól megvonják. alkotmányos alapjog. Szakszervezeti szabadságok: szervezkedési szab.  kollektív alku + sztrájkjog A sztrájkhoz való jogot az Alk évi VII. tv. biztosítja. Az Mt. ált szabályként kimondja, hogy tilos a munkaviszony fennállása alatt olyan magatartást tanúsítani, amely a munkáltató jogos gazdasági érdekeit sérti. Kiv: a sztrájk.

Fogalma Eredeti formájában munkabeszüntetést jelent. célja: nyomásgyakorlás, jobb munkafeltételekért Követték megtorló lépések. Az idők folyamán az eszközök finomodtak: a munkabeszüntetés mellett megjelentek a figyelemfelhívás egyéb eszközei: demonstráció, bojkott. munkalassítás, túlbuzgóság, részleges leállás.

Fogalma Jelenlegi Sztv. nem határozza meg a fogalmát. Figyelmeztető sztrájk fogalma: a munkáltató figyelmeztetése a sztrájkot megelőző eljárás során a tisztességes eljárásra. Tv: a dolgozókat gazdasági és szociális érdekeinek biztosítására megilleti a sztrájk joga – a törvényben meghatározott feltételek szerint.

Fogalma A részvétel önkéntes Nem sztrájkoló munkavállaló utasítása, olyan feladat ellátására, amely egyébként a sztrájkoló munkavállaló munkakörébe tartozik. A feleknek együtt kell működniük. Joggal való visszaélés tilos. Szakszervezet: szolidaritási sztrájk kezdeményezésének joga.

Indítás A munkavállalókat és a szakszervezetet illeti meg a sztrájk joga. Kötelező egyeztetés:7nap áll rendelkezésre. Az előzetes egyeztetés kezdeményezésére a szakszerv. és a munkavállalók is jogosultak. A szakszervezet által sérelmesnek tartott intézkedés nem hajtható végre Ezen egyeztetések ideje alatt is egy alkalommal tartható figyelmeztető sztrájk, max: 2 óra

Kezdeményezés ha a vitatott kérdést érintő egyeztető eljárás 7 napon belül nem vezetett eredményre. ha az egyeztető eljárás a sztrájkot kezdeményezőnek fel nem róható ok miatt nem jött létre. A sztrájkot megelőző egyeztetéshez képest a felek álláspontjukat megváltoztathatják. (mér- kelhetik, új igény.) Ettől nem lesz jogellenes.

Jogellenes sztrájk Ha nem gazdasági és szociális érdek biztosítása a cél. A kötelezően előírt egyeztetésre vonatkozó szabályok be nem tartása. Alkotmányba ütköző cél. Olyan egyedi munkáltatói intézkedéssel vagy mulasztással szemben, melynek megváltoztatására vonatkozó döntés bírósági hatáskörébe tartozik KSZ-ben rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében KSZ hatályának ideje alatt.

Jogellenes sztrájk Sztrájk jogszerűen tartható, ha a szakszervezet a KSZ megkötése érdekében egyeztető eljárást kezdeményez, az azonban a munkáltató miatt eredménytelen marad. Ha az adott évben megvalósítandó bérfejlesztés mértékének meghatározása és a KSZ ennek megfelelő módosítása még nem történt meg - a dolgozók egy csoportja által elérni kívánt mértékű bérfejlesztés érdekében tartott sztrájk nem jogellenes. A sztrájkjog nem korlátlan, hanem az a törvény rendelkezéseihez igazodik.

Nincs helye sztrájknak igazságszolgáltatási szervnél, fegyveres erőnél, testületnél, rendészeti szervnél ( admin. és tech. személyzet sem.)‏ álligazgatási szervnél a Kormány és az érintett szakszervezet megállapodásában rögzített sajátos szabályok mellett gyakorolható sztrájk. ha az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, vagy elemi kár elhárítását gátolná.

Eljárás sztrájk ideje alatt az ellenérdekű felek további egyeztetést folytatnak a vitás kérdések rendezésére, gondoskodnak a személy- és vagyonvédelemről. Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak az elégséges szolgáltatást nem gátló sztrájk folytatható. Mértéke az egyeztetés tárgya. KSZ

Jogszerű-jogellenes kizárólag a 3. § alapján kell elbírálni. Önmagában az, hogy a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatónál gátolja a még elégséges szolgáltatás teljesítését, nem szolgálhat alapul a sztrájk jogellenességének megállapításához. A megállapítását az kérheti, akinek a jogszerűség vagy a jogellenesség megállapításához jogi érdeke fűződik Kérelmező székhelye ( lakhelye) szerinti illetékes mü.bíróság  ha több mü.bíróság is érintett : Főv.Mü.Bír illetékes. 5 n belül, nemperes eljárásban, szükség esetén a felek meghallgatása után határoz. A végzés ellen fellebbezésnek van helye.

Részvétel Sztrájk kezdeményezése, illetve a jogszerű sztrájkban való részvétel nem minősül a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos intézkedés nem tehető. Jogszerű sztrájkban résztvevőt megilletik a munkaviszonyból eredő jogosultságok. A sztrájk miatt kiesett időre – eltérő megáll. hiányában – a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg. Tehát a sztrájkkal töltött idő munkaviszonyban töltött időnek számít ( kedvezmények szempontjából is) !!! A választott szakszervezeti tisztségviselőnek a sztrájk miatt kiesett munkaidőre díjazás nem jár. 2/1999. Mü-i jogegységi hat.

Részvétel A munkaviszonyhoz kapcsolódó TB jogokra és kötelezettségre a TB jogszabályok irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni A jogszerű sztrájkban résztvevő munkaidő kiesése az Mt-ben meghatározott munkavégzés alóli mentesülésnek minősül. A jogszerűtlen sztrájkban való részvétel a munkáltatót feljogosítja az ilyen szerződésszegő magatartás esetén alkalmazható szankciók alkalmazására. Nem tekinthető munkaviszonyban töltött időnek. Károkozás estén kártérítést is követelhet a munkavállalótól vagy a szakszervezettől.

Összegzés pontosan betartsa a törvényi előírásokat, meggyőződjön arról, hogy a tagság és a munkavállalók támogatják a kezdeményezést, legyen megfelelő sztrájkalap a kieső bérek okozta károk enyhítésére.

Köszönöm a figyelmet!