Pécsi Törvényszék Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről Jogképesség, holtnak nyilvánítás, cselekvőképesség, gondnokság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A Fővárosi Törvényszék
Szerző: Dr. Lantai Csilla
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Változások a szabálysértési jogban
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Nyíregyháza, december 2. A cselekvőképesség új filozófiája Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkár.
Cselekvőképesség fajtái
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Adatvédelmi alapelvek
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Szociális szakmai nap március 20. Kecskemét
főosztályvezető-helyettes
Támogatott döntéshozatal
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A munkaviszony megszüntetése
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A támogatott döntéshozatal
Családtámogató ellátások
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Önkormányzat és állam.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bíróságok: bírák és további személyek
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Apasági (egyéb származási) perek,
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Kompetenciák 1. Joghatóság
dr. Feffer Zsuzsanna EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A Fővárosi Törvényszék
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Pécsi Törvényszék Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről Jogképesség, holtnak nyilvánítás, cselekvőképesség, gondnokság alá helyezés, a gondnokkal kapcsolatos gyámhatósági feladatok, a támogatott döntéshozatal 2014. január 10. Dr. Gelencsér Zoltán 1

Az új Ptk. Második Könyvének szerkezete ELSŐ RÉSZ: A JOGKÉPESSÉG I . CÍM: A jogképesség kezdete, megszűnése II. CÍM: A holtnak nyilvánítás MÁSODIK RÉSZ : A CSELEKVŐKÉPESSÉG III. CÍM: A cselekvőképesség általános szabályai IV. CÍM: A kiskorúság miatti korlátozott cselekvőképesség és cselekvőképtelenség V. CÍM: A nagykorú cselekvőképességének korlátozása VI. CÍM: A gondnokság alá helyezési eljárást megelőző intézkedések VII. CÍM: A gondnokság alá helyezés VIII. CÍM: A gondnokrendelés; a gondnok jogai, kötelezettségei IX. CÍM: A cselekvőképességet nem érintő támogatott döntéshozatal X. CÍM: Rendelkezés a cselekvőképesség jövőbeni korlátozása esetére

A gondnokság alá helyezési eljárást megelőző intézkedések I. Gyámhatósági hatáskör: zárlat és ideiglenes gondnok rendelése A zárlat elrendelésének feltételei: - a gondnokság alá helyezés törvényi feltételei fennállnak, - sürgős beavatkozás szükséges a gondnokság alá helyezendő személy vagyonának védelme érdekében.

A gondnokság alá helyezési eljárást megelőző intézkedések II. Az ideiglenes gondnokrendelés feltételei: kivételesen, csak nagykorú személynek, ha a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezése indokoltnak látszik (pszichiáteri szakorvosi vélemény) vagyoni, személyi érdekek védelme más módon (például zárlat elrendelésével) nem lehetséges. halasztást nem tűrő, azonnali intézkedés szükséges

A gondnokság alá helyezési eljárást megelőző intézkedések III. Garanciális szabály: szükségesség - arányosság elve - csak a legszükségesebb ideig állhat fenn bírói kontroll nélkül a zárlat, az ideiglenes gondnok kirendelése a gyámhatósági határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, nyolc napon belül szükséges a gyámhatósági döntések bírósági felülvizsgálata, a bíróság feladata: 30 napon belül hivatalból felül kell vizsgálnia a zárlatot vagy az ideiglenes gondnokrendelést.

A gondnokság alá helyezés I. A gondnokság alá helyezés kezdeményezése: a nagykorú együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére, a kiskorú törvényes képviselője, (2014. január 1-jétől: nevelésbe vett gyermek gyermekvédelmi gyámja) a gyámhatóság (tudomást szerzést követő 60 napon belül meg kell indítania, ha más jogosult nem tesz meg), az ügyész.

A gondnokság alá helyezés II. Garanciális szabály: a gondnokság alá helyezés nem határozatlan időre szól! a bíróság meghatározza a kötelező felülvizsgálat időpontját a részleges és teljes korlátozás esetén is, a felülvizsgálati eljárást a gyámhatóság hivatalból indítja meg, a per megindítására jogosult személyek bármikor kérhetik megszüntetését vagy módosítását.

A gondnokság alá helyezés felülvizsgálata 2013. éviCLXXVII. Tv. - a Ptk hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről Minden általánosan korlátozó gondnokság alatt álló nagykorú személyt felül kell vizsgálni az új Ptk. szabályai szerint a kötelező felülvizsgálat öt éven belül való kezdeményezése, perindítási kötelezettség - a gyámhatóság feladata a 14. életévét már betöltött kiskorú cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezése iránt a Ptk. hatálybalépése előtt benyújtott keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül el kell utasítani, a folyamatban levő eljárást pedig a kiskorú 17. életévének betöltéséig meg kell szüntetni. a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban az új szabályokat kell alkalmazni - folyamatban van az az eljárás, amelyben a Ptk. hatálybalépésének időpontjában a bíróság határozata még nem emelkedett jogerőre

A gondnokság alá helyezés kötelező felülvizsgálata A kereset irányulhat: a gondnokság alá helyezés fenntartására, megszüntetésére, a cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokságra változtatása, a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezésre módosítására, a cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság esetén a gondnokolt által önállóan nem gyakorolható ügycsoportok módosítására, a választójogból való kizárásra, valamint a választójogból való kizárás megszüntetésére.

A gondnokrendelés I. Újdonság: a gondnok rendelésével, tevékenységével, a tisztség megszüntetésével összefüggő alapvető, garanciális jellegű szabályokat – új Ptk., a részletszabályokat külön jogszabály, a 149/1997.(IX.10.)Korm. rendelet (Gyer.) tartalmazza.

A gondnokrendelés II. Gondnok: a gyámhatóság által kirendelt nagykorú, cselekvőképes személy, aki a gondnoki tisztséget elvállalta Gondnokolt döntési autonómiája sorrend! az előzetes jognyilatkozatában megjelölt, vagy az eljárás során megnevezett személyt kell kirendelni, ha ez a gondnokolt érdekeivel nem ellentétes ha a gondnokolt nem nyilatkozik, vagy nyilatkozatát nem lehet figyelembe venni, a gondnoki teendők ellátására alkalmas más személy 3. hivatásos gondnok kirendelése - ha a gyámhatóság jogi személyt (civil szervezetet) rendel gondnokul, a jogi személy köteles megnevezni azt a természetes személyt, aki felelős a gondnoki teendők ellátásáért.

A gondnokrendelés III. Nem lehet gondnokul rendelni azt, akit a gondnokság alá helyezett személy előzetes jognyilatkozatában kizárt a gondnokul jelölhető személyek közül vagy akinek személye ellen egyéb módon kifejezetten tiltakozik; vagy akinek gondnokul rendelése a gondnokság alá helyezett személy érdekeivel ellentétes a gyámhatósági eljárás során személyes meghallgatás (gondnokság alá helyezendő személy, gondnokul kirendelhető személyek), környezettanulmány, egyéb bizonyítékok

A gondnokrendelés IV. Többes gondnokrendelés Újdonság: feladatok megosztása Pl. ha két szülő, két közeli hozzátartozó a gondnok jogkörük azonos, együtt és külön is eljárhatnak, de kérelmükre a gyámhatóság megosztja feladataikat, Vagyonkezelés vagy más ügyek intézése szakértelmet követel gyámhatóság hivatalból meghatározza a feladataik megoszlását

A gondnokrendelés V. Helyettes gondnokrendelés: távol lévő vagy más okból akadályozott gondnok esetén, szükség szerint, azonnali intézkedést igénylő ügyekben járhat el. A gyámhatóság mérlegeli a szükségességet.

A gondnok feladata azon ügycsoportok tekintetében képviseli a gondnokoltat, amelyekre a gyámhatóság kirendelte, a gondnokolt véleményének figyelembe vétele, nem köteles a gondnokolt gondozására, azt gondnok azonban önként vállalhatja azt, vagyonkezelés a gondnokolt érdekében, gyámhatósági jóváhagyással (átadott vagyon), felelőssége, ha jogkörét túllépi – szerződésen kívül okozott kárért felel

Gyámhatósági felügyelet a gondnok tevékenysége felett Eseti, rendes és végszámadás (gondnokolt kérelmére is) Beszámolási kötelezettség – bármikor – a gondnokolt állapotáról, a gondnok működéséről Számadási kötelezettség alapján támasztható követelés egy év alatt évül el

A gondnoki tisztség megszűnése A gyámhatóság a gondnokot tisztségéből felmenti, elmozdítja (rosszallás), elmozdítást megelőzően felfüggeszti (gondnokolt érdekeinek megóvása miatt azonnali intézkedés szükséges). Új gondnok kirendelése egyidejűleg szükséges, ha a gondnokság alá helyezés még fennáll!

Szünet

A támogatott döntéshozatal (2:38. §) Cselekvőképesség korlátozása nélküli döntési segítség a belátási képességének kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szoruló nagykorú személy számára A támogatott döntéshozatalról külön törvényi szabályozás, a 2013. évi CLV. törvény tartalmazza: a gyámhatósági feladatokat, a támogató feladatkörére vonatkozó rendelkezéseket.

A támogató kirendelése A támogató kirendelésére kétféle módon kerülhet sor: a támogatott személy kérelmére, vagy a bíróság megkeresése alapján. A támogató kirendeléséhez a támogatott személy egyetértése mindig szükséges! A támogató kirendelése – gyámhatósági hatáskör - történhet: általános jelleggel, vagy meghatározott ügycsoport tekintetében. Azon ügycsoportra nem lehet támogatót kirendelni, amelyre a gondnokság alá helyezés vonatkozik! Támogató: a támogatott által megjelölt személy, ha vállalja a feladat ellátását. Legfeljebb 2 fő rendelhető ki támogatóként.

A támogató kirendelésére irányuló eljárás A gyámhatóság feladata: a támogatott és a támogató személy meghallgatása, a belátási képesség kisebb mértékű csökkenésének vizsgálatára a gyámhatóság mérlegelése alapján kerülhet sor, ha a támogató kirendelésének indokoltsága kétséges. Segíti a gyámhatósági döntés meghozatalát: a belátási képesség csökkenésének mértékét vizsgáló szakértői vélemény, a családsegítő szolgálat véleménye . Ötévenként felülvizsgálat. Végrehajtási szabályai a Gyer-ben!

A támogató tevékenysége közigazgatási, polgári és büntető eljárási cselekményeknél is jelen lehet, amelyekben a támogatott személy érintett, támogatottjával az eljárási cselekmény rendjét meg nem zavaró módon egyeztethet, jelen lehet a támogatott személy jognyilatkozatának megtételekor, és tanácsaival, tájékoztatásával a támogatott személy jognyilatkozatának megtételét elősegítheti, de nem veheti át a döntést támogatottjától a támogatott személy kérelmére vagy a gyámhatóság felhívására írásba kell foglalnia, hogy miben segítette és milyen tanáccsal látta el támogatottját – alkalmasság, érdekellentét megítélése a hivatásos támogatónak évente jelentést kell készítenie a gyámhatóság számára, amelyben bemutatja, hogy miben segítette a támogatottját.

A hivatásos gondnok és a hivatásos támogató I. Hivatásos gondnok és a támogató - a Kormány által kijelölt szervvel ( fővárosi/megyei Szociális és Gyámhivatal) a hivatásos támogatói, gondnoki feladatok ellátására kirendelhető: kormányzati szolgálati jogviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott személy, vagy mentális zavarban szenvedő személyekkel foglalkozó jogi személy lehet – meg kell neveznie természetes személyt!

A hivatásos gondnok és a hivatásos támogató II. Hivatásos gondnoki, támogatói feladatokat egyidejűleg legfeljebb 30 fő támogatott,gondnokolt személy tekintetében, 5 fővel magasabb a létszám, ha az nem veszélyezteti a feladatok ellátását, figyelembe véve a támogatott, gondnokolt személyek igényeit, a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló hivatásos gondnok, támogató - legfeljebb 45 fő támogatott, gondnokolt

Támogatott döntéshozatal bevezetése A 2013. évi CLV. törvény záró rendelkezései: a támogatott döntéshozatalra vonatkozó rendelkezések 2014. március 15-én lépnek hatályba a hivatásos támogatók képzésére vonatkozó egyes rendelkezések már 2014. január 1-jén hatályba lépnek, hogy a képzések szervezését meg lehessen kezdeni. a Gyvt. módosítása tartalmazza: - a személyes nyilatkozattételt a támogatott döntéshozatalra irányuló gyámhatósági eljárások során, - a támogató, hivatásos támogató gyámhatósági eljárásokban történő részvételére vonatkozó alapvető rendelkezéseket.

A hivatásos gondnokokra vonatkozó szabályozás A Gyvt.-ben szabályozandó kérdések a hivatásos gondnokokkal kapcsolatban (T/12824. számú örvényjavaslat): a szociális és gyámhivatalokkal a jelenlegi három helyett kétféle jogviszonyban állhatnak: kormányzati szolgálati jogviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban az ellátható gondnokság alá helyezett személyek számát törvényi szinten szükséges meghatározni, - rugalmasság az eltérő helyzetek megoldására: 30, fő, 35 fő, 445 fő legfeljebb a díjazás közelítése a minimum megjelölésével, a kialakult gyakorlat figyelembevételével, (jelenleg nincs semmilyen jogszabályi rendelkezés): összege gondnokoltanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legalább 10%-át elérje.

Az új szabályozás céljai az egyéni körülményekhez jobban alkalmazkodjon, a cselekvőképesség korlátozása csak a szükséges mértékben és időtartamra, törvényi szintű szabályozás garanciális kérdésekben, cselekvőképesség megtartásának elősegítése, gondnokság alá helyezés alternatívája

Előzetes jognyilatkozat (2:39. §) Rendelkezés a cselekvőképesség jövőbeni részleges vagy teljes korlátozásának esetére. Formája: - közokiratban - ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban - gyámhatóság előtt személyes jognyilatkozatban Alanya: nagykorú, cselekvőképes személy Tárgya: - egy vagy több személy gondnoki megnevezése a jövőre nézve - gondnokok köréből kizárás - egyes ügyekben a gondnok eljárásának módja

Az előzetes jognyilatkozat hatályossá válása, felülvizsgálata A bíróság a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyező határozatában elrendeli az előzetes jognyilatkozat alkalmazását, kivéve, ha az abban foglaltak teljesítése a gondnokság alá helyezett személy érdekeivel kifejezetten ellentétes; A gondnokként megnevezett személy az előzetes jognyilatkozatban foglaltakat nem vállalja, vagy vele szemben jogszabályban meghatározott kizáró ok áll fenn. A gyámhatóság a gondnok kirendelése és feladatainak meghatározása során a jognyilatkozat szerint jár el.