Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Érvénytelenségi perek a felszámolási eljárásban FOE Balatonalmádi 2013
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
JOGORVOSLATI ALAPELVEK ELJÁRÁSI JELLEGŰ •Jogsértések orvoslása közösségi vagy nemzeti szinten •Gyors és hatékony jogorvoslat elintézése •Jogorvoslathoz.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Uniós támogatás – Hazai közbeszerzés
A közbeszerzési törvény változásai
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Jogorvoslati lehetőségek a közbeszerzési eljárással kapcsolatban
A évi CVIII. törvénnyel módosított Kbt. jogorvoslati rendszert érintő változásai Dr Engler Magdolna.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Elektronikus fizetési meghagyás
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A közbeszerzési törvény 2010-ben – év végi és januári módosítások és problémák január 7. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető Közbeszerzések.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
 Általános illetékesség  Vagylagos illetékesség  Kikötött illetékesség  Teendők illetékesség hiányában.
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
Közigazgatási eljárás III.
A közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzése dr. Bakos Balázs január 31.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
Illetékesség, kijelölés
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A polgári eljárás szakaszai
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Közbeszerzési tudnivalók
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Közbeszerzési Hatóság
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet 2008. évi CVIII. törvény a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

§ Az új Kbt. szerinti pertípusok I. Döntőbizottság által indítandó IV. un. semmisségi per. IV. Klasszikus polgári per III. Közigazgatási és érvénytelenség megállapítása iránti egységes per („kombinált” per) II. Klasszikus közigazgatási per § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet I. Döntőbizottság által indítandó un. semmisségi per. Kbt. 340/A.§, 350/C.§ ↓ A legsúlyosabb közbeszerzési érvénytelenségi okok fennállása esetén a Döntőbizottság köteles megindítani (ha a Döntőbizottság jogerős határozatával ezt megállapította.) (felperes lesz) - oka: - csak bíróság állapíthat meg érvénytelenséget - az ajánlattevők a per - indításra nem kötelezhetők (lehet, hogy ellenérdekeltek is.) (más polgári pert viszont nem indíthat a Döntőbizottság) § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet A Döntőbizottság által indítandó un. semmisségi per (2009. április 1-től) Kbt. 340/A.§ (1) – (4) bekezdés 350/C.§ (1) – (2) bekezdés Lényege: - A törvény értelmében kötelezően érvénytelenséget eredményező un. közbeszerzési jogsértést állapít meg a Döntőbizottság érdemi határozatában. Ezek az esetek: 306/A.§ (2) bekezdés a/ - b/ pont - jogtalan mellőzés - lényeges következménnyel járó moratóriumsértés; - Döntőbizottság felperesi pozícióban polgári pert köteles indítani az így megkötött szerződés érvénytelensége kimondása, az eredeti állapot helyreállítása iránt (30 napon belül); - a Kbt-ben foglalt jogkövetkezmények alkalmazása kizárja a Ptk. 200.§ (2) bekezdésében lévők alkalmazását; - ha a bíróság megállapítja az érvénytelenséget az a szerződés megkötésétől kezdve hatályos, és az eredeti állapotot kell visszaállítani; - ha a bíróság a 306/A.§ (3) bekezdésében foglaltak okán nem vagy csak részletegesen állapítja meg az érvénytelenséget, a bíróság szab ki bírságot, mely a szerződés értékének 10%-a. (jóhiszemű tévedés történt, illetve közérdek vagy igen nyomós gazdasági érdek fűződik a szerződés fennmaradásához.); - miután ez általános polgári per a hatásköri és illetékességi szabályok ennek megfelelően alakulnak. § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet II. Klasszikus közigazgatási per - lényegét tekintve azonos a jelenlegi eljárással (néhány részletkérdésben van újdonság: 2010. január 1-től - határidők - elektronikus eljárás) Új! Az eljárást befejező néhány nem érdemi döntés (megszüntetés, érdemi vizsgálat nélküli elutasítás) a továbbiakban határozati formát kap, de nemperes eljárásban lesz ellene helye mégis felülvizsgálatnak (új: Kbt. 325.§ (3) – (5) bekezdés) § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet III. Közigazgatási és érvénytelenség megállapítása iránti egységes per („kombinált” per) Kbt. 350.§, 350/A.§, 350/B.§ A két legsúlyosabb jogsértésre hivatkozás esetén (ha azt a Döntőbizottság nem állapította meg) egyszerre lehet kérni a közigazgatási bíróságtól a határozat felülvizsgálatát és a szerződés érvénytelenítését. A Döntőbizottság mellett alperesként perben állnak a szerződő felek is! § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet III. Szerződés érvénytelenségének megállapítása a közigazgatási perben - Az egységes per - („kombinált per”) (2010 január 1-től) Kbt. 350.§ (1) – (6) bekezdés 350/A.§ (1) – (5) bekezdés 350/B.§ (1) – (3) bekezdés Lényege: - a Döntőbizottság határozatában nem mondta ki a Kbt. szerinti kötelező érvénytelenségi ok fennállásának valamelyikét (ugyanaz, mint a I. perben: 306/A.§ (2) bekezdés a/ - b/ pont); - A Döntőbizottság ezen határozatát valamely érdekelt a közigazgatási perben eljárni jogosult bíróság előtt támadja, azaz kéri a súlyos (érvénytelenséget okozó) jogsértés kimondását és egyben emiatt a szerződés érvénytelensége megállapítását. Ezt csak itt kérheti, mást viszont itt nem kérhet. (Egyéb polgári jogi igények csak a klasszikus polgári perben (IV.) kérhetők.) - Alperesek: A Döntőbizottság + a szerződő felek. - A bíróságnak megváltoztató jogköre van a határozatot illetően. - Ha a Döntőbizottság határozatát hatályon kívül helyezi, az érvénytelenségre vonatkozó pert megszünteti. - Ha a 306/A.§ (3) bekezdése szerint nem állapít meg (vagy csak részlegesen) érvénytelenséget, bírságot kell kiszabni (10%). § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

§ IV. Klasszikus polgári per A közigazgatási perben nem érvényesíthető egyéb polgári jogi igények (pl. kártérítés) érvényesítése iránt indítható, a jelenlegi rendszerhez hasonlóan). Továbbra is előfeltétele, hogy a jogsértést a Döntőbizottság illetve a közigazgatási perben eljárni jogosult bíróság megállapítsa. Újdonság: A bíróság önálló bírságkiszabási joga illetve kötelessége! § Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet

Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet Köszönöm figyelmüket! Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet