A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kattintson az üzenetsáv Szerkesztés engedélyezése gombjára,
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Access Adatbáziskezelés
Adatbázis-kezelés.
ShelfMan Kézikönyv.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
ALEPH 500 Katalogizáló modul Készítette: Kun Zsuzsanna.
1. Akciógombok elhelyezése
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
A körlevél készítésének menete
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
MTMT feltöltési segédlet
Többtáblás adatbázisok
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Kölcsönös megfeleltetés december 20. Bányai Tibor, Univerpenta TSzK SZTIR Projekt Szaktanácsadási Tartalomszolgáltató Információs Rendszer.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
Support.ebsco.com Folyóirat-figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Egyszerű keresés létrehozása az EBSCOhost felületen.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Adatbázis kezelés.
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Témazáró dolgozat Kiegészítések.
Kördokumentumok 1..
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Fejlesztések, változások a kérvény modulban. Részletfizetési kérvény változások Új rendszerparaméter: PU_RKERVENYEZETTKIRASBEFIZETES S zabályozza, hogy.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára)
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata október Skultéti Attila
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés (cikk, tanulmány) között rekordkapcsolat van. A példaként választott könyvismertetés bibliográfiai tétel ISBD formában: Lépések: 1. Az ismertetett mű behasonlítása a HUMANUS-ban 2. Az ismertetés rekordjának elkészítése, az ismertetett mű – ismertetés rekordkapcsolat felépítése

A rekord 799 – (ismertetés) kapcsolati mezejének megjelenítése marc formátumban: A könyvrekordhoz már tartozik három ismertetés. Az ismertetett mű behasonlítása a HUMANUS- ban

Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „cikk-leírás” űrlap „marc formában”: A , 586 mezők kitöltöttek, nem kell módosítani rajtuk (az ismertetés magyar nyelvű, Magyarországon jelent meg) Az űrlapon szereplő mezők közül ki kell tölteni: 100 – személyi főtétel 245 – cím és szerzőségi közlés 675 – tudományterület Fel kell építeni a cikk – forrásdokumentum rekordkapcsolatot 773$w – a forrásdokumentum rekordjának azonosítója $g. Az űrlapon nem szerepel, így át kell emelni a jobb oldalról (Mezők létrehozása), majd ki kell tölteni: 600 – személynév, tárgyi melléktétel Fel kell építeni a ismertetés – ismertetett mű rekordkapcsolatot 798 – ismertetett mű Az alapértelmezett mezők kitöltése, illetve a további mezők hozzáadása és kitöltése tetszőleges sorrendben végezhető. Az alapértelmezésben az űrlapon szereplő, de a bibliográfiai tételhez nem szükséges, tehát üresen hagyott mező a tétel mentésekor automatikusan kitörlődik (a fenti példánál a 075 – Részadatbázis mező). Mivel a példaként választott könyvismertetés időszaki kiadványban jelent meg, elkészítéséhez „cikk-leírás” űrlap szükséges.

100 – Személynév – főtétel: – kitöltése a böngészés igénybevételével történik – a piros számjegyű indikátorok ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: az 1. indikátor, értéke helyes)

245 – Cím és szerzőségi közlés: – mező kitöltése – a piros számjegyű indikátorok ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: a 2. indikátor helyes értéke: 0) 600 – Személynév – tárgyi melléktétel: – nem szerepel a sablon alapértelmezett mezői között, a jobb oldalon felsorolt mezők közül kiválasztva, átemeléssel kell létrehozni

600 – Személynév – tárgyi melléktétel: – kitöltése a böngészés igénybevételével történik – a piros számjegyű indikátor ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: az 1. indikátor, értéke helyes)

675$a – Tudományterület: – kitöltése a legördülő menüből történő beemeléssel

A cikk – forrásdokumentum kapcsolat felépítése: 1. $w – forrásdokumentum rekordjának azonosítója : - a mezőbe történő beírás nem engedélyezett, a folyamat kizárólag a „kapcsolat” gombról indítható

2. – a forrásdokumentum rekordjának keresése: Űrlapról indított első keresési folyamatkor: Űrlapról indított második és minden további keresési folyamatkor:

Keresésre alapértelmezés szerint a HUMANUS van kijelölve (a forrásdokumentum már szerepel a HUMANUS-ban). 3. – a keresési szempont kiválasztása Például: folyóiratcím – keresés a pontos címre 4. – a forrásdokumentum rekordjának kapcsolása: – a forrásdokumentum megjelenítése a címre kattintva

6. …kapcsolása 5. – a behasonlított forrásdokumentum kiválasztása és …

A forrásdokumentum kapcsolása után a $w almezőben megjelenik a forrásdokumentum rekordazonosítója, valamint az automatikus mentés is megtörténik (a bal felső sávban megjelenik a rekord azonosítója). A forrásdokumentum adott részegységének számozási adatai: $g – részegység számozási adatai $h – fizikai jellemzők

A z ismertetés– ismertetett mű kapcsolat felépítése: – Ismertetett mű: – nem szerepel a sablon alapértelmezett mezői között, a jobb oldalon felsorolt mezők közül kiválasztva, átemeléssel kell létrehozni 2. $w – forrásdokumentum rekordjának azonosítója : - a mezőbe történő beírás nem engedélyezett, a folyamat kizárólag a „kapcsolat” gombról indítható

4. – a keresési szempont(ok) kiválasztása Például: szerző - cím 3. – a behasonlítás során megtalált bibliográfiai rekord keresésének indítása:

5. – a behasonlított forrásdokumentum kiválasztása és …

6. …kapcsolása

A kapcsolat létrejötte után a $w almezőben megjelenik a könyvrekord rekordazonosítója, alternatív nézetben láthatóvá válnak bibliográfiai adatai.

A könyvrekordban a másik három ismertetés adatai mellett automatikusan megjelennek az újonnan kapcsolt ismertetés rekordjának bibliográfiai adatai.