Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI"— Előadás másolata:

1 A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI

2 CÉL A tudományos írásmű igen fontos kiegészítő része a bibliográfiai hivatkozás, amely nemcsak kutatás vagy közlésetikai kérdés, hanem szerzői jogi ügy is. A bibliográfiai hivatkozás célja, hogy tegye lehetővé az idézett könyvek, folyóiratok, folyóiratcikkek azonosítását, felismerését, felkutatását, valamint hogy egységes eljárásmódokkal megkönnyítse a tudományos és ismeretterjesztő irodalom használatát. Bibliográfiai hivatkozáson azoknak a pontos és kellően részletezett adatoknak az együttesét értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy egy kiadványt (vagy annak egy részét) azonosítani lehessen.

3 HIVATKOZÁSI MÓDOK 1991. július 1-ig az MSZ 3497-57. sz.
Jelenleg az MSZ ISO 690 Más alkalmazott módok

4 ALKALMAZÁS A bibliográfiai hivatkozás alkalmazható a lap alján, szövegvégi jegyzetként, szöveg közben vagy a munkához csatolt bibliográfiában. Készülhet részletes vagy rövidített hivatkozás. A részletes hivatkozás tartalmazza az idézett könyv, folyóirat, folyóiratcikk minden lényeges bibliográfiai adatát. Részletes hivatkozást kell használni a könyvismertetésekben, forráskiadványokban és minden olyan esetben, amikor a bibliográfiai adatok teljességére különleges súlyt kívánunk helyezni.

5 A RÖVIDÍTETT HIVATKOZÁS
A rövidített hivatkozás csak azokat az adatokat tünteti fel, amelyek feltétlenül szükségesek a könyv, folyóirat, folyóiratcikk azonosításához, felismeréséhez, megkülönböztetéséhez. Általában rövidített hivatkozást kell használni könyvek, folyóiratcikkek jegyzeteiben, szöveg közben és minden olyan esetben, amikor a bibliográfiai adatok teljességének mellőzése nem jár azzal a veszéllyel, hogy a mű nem lesz felismerhető illetve azonosítható. A rövidített hivatkozás adatai minimális követelményeknek tekinthetők. A részletes hivatkozás adataival a rövidített hivatkozás szükség esetén bármikor bővíthető. Így a két megoldás között átmeneti formák is létrehozhatók.

6 Önálló mű egészére való hivatkozás
PUSZTAI János: Támadás hegyes körzetben. Bp. Zrínyi Katonai Kiadó, 1980. (A lapszám jelölésére megengedett az l., a p. és az old. is.) Petrusz, P. M. - Semanszkij, P. V. - Csulszkij, N. K.: Harc és atomfegyver. Bp. Zrínyi Katonai Kiadó, 1969. (A vezetéknevet tipográfiailag ki kell emelni, vagy csupa nagybetűvel, vagy vastagítva, vagy aláhúzva. A külföldi neveknél is a vezetéknevet célszerű előre venni.) Rövidített hivatkozás esetén: PUSZTAI János: Támadás hegyes körzetben. Bp Petrusz, P. M. - Semanszkij, P. V. - Csulszkij, N. K.: Harc és atomfegyver. Bp Ha a mű szerzője ismeretlen, vagy ha egy műnek háromnál több szerzője van akkor a hivatkozásban a szerzők nevét nem kell feltüntetni.

7 FOLYÓIRAT Folyóiratcikkre való hivatkozás esetében a szerző és a cím után egyenlőségjel teendő és ezután kell közölni a folyóirat adatait. Pusztai János: A hadművészet fejlődéséről és alapelveiről = Honvédelem. XL. évf sz l. vagy, Barta István: Az január 2-i haditanács és a főváros kiürítése. = Hadtörténelmi Közlemények sz p.

8 HIVATKOZÁSOK A MŰ EGY RÉSZÉRE TÖBB KÖTETES MŰ TÖBB KIADÁS
ISMÉTLŐDŐ HIVATKOZÁS uo. v. ibid., i.m. v. op. cit. v. ö. MÁSODLAGOS IDÉZET

9 MSZ ISO 690

10 Hivatkozás időszakos kiadványra
Adatelemek: CÍM - SZERZOSÉG - KIADÁS - A RÉSZEGYSÉG MEGJELÖLÉSE (KELTEZÉS ÉS/VAGY SORSZÁM) - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - Sorozat - Megjegyzések - SZABVÁNYOS AZONOSÍTÓ SZÁM.

11 Hivatkozás a könyv egy részére
Adatelemek: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - A GAZDADOKUMENTUM CÍME - KIADÁS - A RÉSZ SZÁMOZÁSA - Másodlagos szerzőség -MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - A RÉSZ HELYE A GAZDADOKUMENTUMON BELÜL.

12 Hivatkozás a gyűjteményes könyvben megjelent közleményre
A közlemény adatelemei: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM – a gazdadokumentum adatelemei: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM - KIADÁS - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - A RÉSZ HELYE A GAZDADOKUMENTUMON BELÜL.

13 Hivatkozás az időszaki kiadványok cikkeire
Adatelemek: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM - Másodlagos szerzőség - A GAZDADOKUMENTUM CÍME - KIADÁS - a rész helye a gazdadokumentumon belül: ÉV, A RÉSZEGYSÉG MEGJELÖLÉSE, MEGKÜLÖNBÖZTETEO OLDALSZÁMOZÁS. Pl.: PUSZTAI János: A hadművészet fejlődéséről és alapelveiről. In: Honvédelem, sz. p

14 Könyvre történő hivatkozás
Adatelemek: ELSODLEGES SZERZOSÉG - CÍM - Másodlagos szerzőség - KIADÁS - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - Terjedelem - Sorozat - Megjegyzés - SZABVÁNYOS AZONOSÍTÓ SZÁM. (A folyamatosan nagy betűkkel írt adatelemek kötelezőek, a többiek megengedettek.) Pl.: Savrov, I. J.: Helyi háborúk. Bp.: Zrínyi Katonai Kiadó, ISBN


Letölteni ppt "A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések