Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy."— Előadás másolata:

1 Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy egy lekérdezés. A jelentéseket mindig érdemes varázslóval készíteni, mert szinte tetszőleges kimutatás (akár több hasábos is) elkészíthető vele. Példa: készítsünk jelentést, melyben osztályonként megjelenítjük az orvosok nevét, címét, és fizetését, osztályonként kiemelve az átlagfizetést és az ott dolgozó orvosok számát.

2 1. Kattintsunk az adatbázis-ablak Létrehozás menüpontra, majd a választási lehetőségek közül válasszuk a Jelentés Varázsló-t. 2. Itt kell beállítani, hogy melyik tábla ill. lekérdezés, annak pedig mely mezői tartalmazzák a jelentésben szerepeltetni kívánt adatokat. Jelöljük ki a csoportszinteket, azt hogy mely mező (ill mezők) alapján csoportosítjuk a rekordokat. A csoportba bontás több szinten is történhet, vagyis egy csoporton belül alcsoportok hozhatók létre, amennyiben több mezőt is kijelölünk.

3 A Csoportosítási beállítások gomb segítségével bonyolultabb csoportosítási szempontok is beállíthatók: a nevek kezdőbetűjeként csoportosítsuk az orvosokat, Ft. - onként a fizetésük alapján.

4 Most azt kell beállítanunk, hogy egy csoporton belül mely mező szerint legyenek sorba rendezve a rekordok. Az Összegzési beállítások... gomb segítségével csoportonkénti minimum, maximum, átlag, összeg jeleníthető meg a jelentésen a kiválasztott mező értékei alapján. Ha Megjelenítés-nél a Csak Összesítés opciót választjuk, a törzsrekordok mezői nem jelennek meg, csak a csoportátlag (ill. összeg, minimum, vagy maximum - amelyik éppen be van állítva).

5 4. Ennél a lépésnél a megjeleníteni kívánt adatok elrendezését és a lap tájolását állíthatjuk be.
5. Ennél a lépésnél jelentés stílusát választhatjuk ki a felkínált stílusok közül. Az elkészült jelentés 6. Ez az utolsó lépés, itt már csak a jelentés címét kell meghatározni, ez kerül a jelentés tetejére.

6 Jelentés szerkesztése
Az elkészített jelentést Tervező nézetben utólag átalakíthatjuk Jelentésfej/jelentésláb: A jelentés legelején ill. legvégén jelenik meg csak (értelemszerűen) egyszer. Oldalfej/Oldalláb: Minden oldal tetején ill. alján megjelenő rész. Törzs A törzs rész minden rekordnál megjelenik Csoportfej/Csoportláb: A csoportfejben célszerű elhelyezni a csoport alapjául szolgáló mező értékeit. A csoportlábban pedig a csoportra vonatkozó összegző, átlag, minimum, maximum számításokat tartalmazó beviteli mezőket. Minden csoport elején ill. végén megjelenő rész. Több csoportszint estén minden csoportnak van saját csoportfej és csoportláb része.

7 Űrlapok Az Űrlap az adatok bevitelére szolgál.
Az adatbeviteli űrlap a leggyakrabban használt, segítségével megtekinthetjük és módosíthatjuk az adatbázis rekordjait. Az aktuális rekord adatait a megfelelő adattáblából veszi a program, ez a rekord forrás. Az űrlap és az alapjául szolgáló rekordforrás között grafikus objektumok, ún. vezérlőelemek segítségével hozható létre kapcsolat. A leggyakrabban használt vezérlőelem-típus az adatok bevitelére és megjelenítésére használható beviteli mező, itt a példán a jobb oldali oszlop téglalapjai.

8 Űrlap létrehozása: Létrehozás/Űrlap Űrlap tulajdonságai
Kattintás a jobb gombbal, és a megjelenő helyi menüből lehet beállítani a tulajdonságokat, háttérszínt. Űrlap létrehozása: Létrehozás/Űrlap


Letölteni ppt "Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések