Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázis-kezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázis-kezelés."— Előadás másolata:

1 Adatbázis-kezelés

2 A tábla kulcsai Az egyes sorokat az adatbázisban egyértelműen azonosítani kell. Ehhez nem szükséges az összes tulajdonság értékét megadni, elegendő csak néhány mezőt kiemelnünk.

3 Kulcs fogalma Kulcs: azoknak a tulajdonságoknak (mezőknek) a legszűkebb halmaza, amelyek minden sort (rekordot) egyértelműen meghatároznak. Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban Másodlagos tulajdonság: nem szerepel a kulcsban

4 Kulcs fogalma: A naplóban a diákot egyértelműen azonosítja a sorszáma. Ha ismerősök nem ugyanazon nevűek és nem egy helyen laknak akkor a Név és Lakcím elsődleges tulajdonságok, a többi tulajdonság másodlagos.

5 Kulcs csoportosítása Egyszerű kulcs: egyetlen tulajdonságból (mezőből áll) Összetett kulcs: több tulajdonság (mező) alkotja A relációs adatbázis rekordjait azonosító kulcsot elsődleges kulcsnak nevezzük. Mivel a táblának nem lehet két teljesen egyforma sora, mindig ki tudunk választani kulcsot. Egy táblának több kulcsa is lehet.

6 Kulcs: Ha az adatbázis táblái kapcsolódnak egymáshoz, akkor előfordulhat, hogy az egyik tábla kulcsa szerepel egy másik tábla mezői között. Ekkor külső kulcsról beszélünk. A külső kulcsoknak fontos szerepe van a táblák közötti kapcsolatok kialakításában.

7 Számláló mező: Az összetett kulcs helyett célszerű számláló mezőt használni, hogy a többi mező értéke két különböző rekord esetén is megegezhessen. Pl. Ismerősnél apa és fia ha ugyanaz a nevük és ugyanaz a lakcímük.

8 A mezők indexelése: Az adatbázis-kezelés egyik leggyakoribb művelete egy-egy adat keresése. A keresés sokkal gyorsabb, ha a megfelelő mezők értékei alapján rendeztük a rekordokat. Az indexelés azt jelenti hogy feljegyezzük a rekordok sorrendjét a kiválasztott mező szerint. Az index a rekord sorszáma a rendezett sorozatban. Az indexelésnél elírhatjuk, hogy a mezőben szerepelhetnek e azonos értékek a különböző rekordoknál. Egyforma értékek bevitelét csak indexeléssel tudjuk megakadályozni.

9 Az adatbázis objektumai:
Tábla: az adatbázis rekordjait tárolja. Az adatbázis egymással kapcsolatban levő táblákból áll. Reláció: az egymással kapcsolatban álló táblák mezőiből létrehozott újabb tábla. Lekérdezés: a rekordok kiválogatására vonatkozó feltételek rendszere Űrlap: a rekordok szemléletes bevitelét, módosítását, törlését végző objektum

10 Az adatbázis objektumai:
Jelentés: a rekordok rendezett, esetleg csoportosított megjelentését szolgáló objektum Adatelérési lap: olyan objektum amely az adatbázis elérhetőségét biztosítja interneten keresztül Makró: gyakran használt műveletsorozatok tárolását és ismétlését végrehajtó objektum

11 Mezőnévhez tartozó adattípusok:
Szöveg: tetszőleges karaktersorozat, legfeljebb 255 karakterből állhat Feljegyzés: hosszú szövegek tárolására használjuk, tartalmában nem kereshetünk Dátum/idő: a szoftver által ismert formájú dátum és időértékek. Logikai vagy igen/nem:kétféle érték (igen/nem,igaz/hamis) tárolására alkalmas mező. A táblában jelölőnégyzetet jeleníthetünk meg.

12 Mezőnévhez tartozó adattípusok:
Számláló:egyszerű kulcsként felhasználható sorszám. A szoftver automatikusan számozza a bevitt rekordokat. OLE: más alkalmazások által létrehozott objektum (kép, hang) Hiperhivatkozás: interneten elérhető forrásokra történő hivatkozás.

13 Mezők tulajdonságai: Mezőméret: szöveges mező esetén a cellába írható karakterek maximális száma. Szám típusnál a tárolható tartomány méretét és a tároláshoz szükséges bájtok számát határozza meg Formátum: a mező megjelenítésének formáját adja meg. Tizedes helyek: számok esetén a megjelenő tizedes jegyek száma

14 Mezők tulajdonságai: Beviteli maszk: a mezőbe írható adatok formája, amelyben elválasztó karaktereket alkalmazhatunk. Csökkenti a hibák lehetőségét Cím: a rövid mezőnevet helyettesíti az adatok megjelenítésénél Alapértelmezett érték: új rekord felvitelénél automatikusan bekerül az érték a mezőbe. A gyakran ismétlődő adatoknál alkalmazzuk Érvényességi szabály: az adott mező megengedett értékeit határozza meg. Adatbeviteli hibák kiszűrésére szolgál.

15 Mezők tulajdonságai: Érvényességi szabálynál megadott értékektől eltérő bevitelnél jelenik meg Kötelező: ha igen, akkor a mezőt nem hagyhatjuk üresen Nulla hosszúság engedélyezése: szöveges mező esetén engedélyezzük az üres karaktersorozatot

16 Mezők tulajdonságai: Indexelt: indexelés előírása a mezőre

17 Szám típusú mezőknél választható mezőméretek:
Bájt: egész számok tárolására 0-255 Egész: és közé eső egész számok Hosszú egész: -2 milliárd és +2 milliárd közötti egész számok Egyszeres vagy tört: egész és törtszámok tárolására 3, abszolút értékig 7 értékes Dupla vagy hosszú tört: egész és törtszámok tárolására 1, értékes jegy

18 VÉGE (egyenlőre)


Letölteni ppt "Adatbázis-kezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések