Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az."— Előadás másolata:

1 KOVÁCS DÁVID

2 ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést, az adatok integritásának megőrzését, és az adatok védelmét.

3 Adatbázis-rendszer: A számítógép, az adatok, szoftver és az ember együttese. Számítógép: Számítógép alatt azt az eszközt értjük, amin az adatbázis kezelő rendszer fut. Adatok: Adatok alatt azt az adatbázist értjük amely két részből áll: a fizikai adatbázisból és az adatszótárból. Fizikai adatbázis az egyed előfordulásokat tárolja, az adatszótár pedig az adatbázis szerkezetét definiáló adatokat tartalmazza, melyek a sémát írják le.

4 Szoftver: Szoftver alatt az adatbázis-kezelő rendszert értjük. Ember: Az embereket szerepkörük alapján lehet csoportosítani. Eseti felhasználók: általában lekérdezni szoktak az adatbázisból Naiv felhasználók: az adatbázis karbantartói. Meglévő adatot módosítanak, új adatot visznek fel Szakemberek: különböző szakterületek szakemberei. Adminisztrátorok: ők a felelősek az egész adatbázis- rendszerért.

5 Adatbázis-kezelő rendszer Egy rendszer akkor nevezhető adatbázis-kezelő rendszernek ha teljesíti a következőket: Összetett logikai adatszerkezeteket enged létrehozni Biztosítja az irányított redundancia elvét: adatismétlődést csak bizonyos feltételek mellett engedélyez. Az adatokhoz többféle hozzáférési módszert biztosít A programozási nyelveket támogatja Az emberi hatékonyságot támogatja

6 Adatbázis-szolgáltatások Adatbázis létrehozása Adatok tárolása Adatok lekérdezése Adatok védelme, titkosítása Hozzáférési jogok kezelése

7 Adatbázis-műveletek Adatbázis létrehozása, módosítása, törlése Tábla létrehozása, módosítása, törlése Rekordok felvitele, módosítása, törlése Rendezés Szűrés, válogatás, keresés Összesítés, lekérdezés, jelentés-készítés

8 Relációs adatbázis Relációs adatmodellre épülő adatbázis. A relációs adatbázis gyakorlati tervezési lépései: Követelményelemzés Táblák meghatározása Táblák szerkezetének kialakítása Kulcsok kijelölése Indexek kijelölése Táblák közötti kapcsolatok kialakítása Tesztelés Rekordok feltöltése

9 Elsődleges kulcs Olyan kulcs, amelyet – a lehetséges kulcsok (kulcsjelöltek) közül – ténylegesen felhasználtunk a sorok azonosítására. A relációs adatbázisban szereplő tábláknak célszerű rendelkezniük elsődleges kulccsal. Az elsődleges kulcs meg kell feleljen a következő kritériumoknak: minden sort egyedileg azonosít értéke nem lehet üres, vagy null értékű értéke nem változik.

10 Idegen kulcs Olyan kulcs, amely egy másik táblában elsődleges kulcs. Itt az aktuális táblában nem elsődleges kulcsként, hanem kapcsolómezőként szerepel, vagyis a táblák közötti kapcsolatok kialakítására szolgál.

11 Indexelés Az indexek logikailag egy rendezett listaként foghatóak fel. Fizikailag a rendezett sorrendet indextáblába rendezett mutatók biztosítják. Az indexeléssel történő rendezés tehát nem jár a rekordok tényleges, fizikai rendezésével. A táblákban tárolt információk visszakeresését az indexek nagymértékben meggyorsíthatják. A fentiek miatt a tervezés során nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes indexek kiválasztására. Szem előtt kell azonban tartani azt is, hogy az indexek számának növelésével az adatok beviteléhez illetve módosításához szükséges idő – az indexek frissítése miatt – megnövekszik.

12 Táblák közötti kapcsolat Az adatbázis-kezelőkben a táblák között az adatok integritásának megőrzés céljából különféle kapcsolattípusokat definiálhatunk. A táblák közti kapcsolatok az egyedek egymáshoz való viszonyát írják le. A táblák közötti kapcsolatot háromféleképpen írhatjuk le.

13 Három kapcsolattípus Egy-egy (1:1) kapcsolat: Az egyik tábla egy rekordjához a másik tábla pontosan egy rekordja kapcsolódik. Például: az érvényes személyi számok és a magyar állampolgárok közötti kapcsolat. Egy-több (1:N) kapcsolat: Az egyik tábla egy rekordjához a másik tábla több rekordja is tartozhat. Például: a magyarországi megyék és városok közötti viszony. Több-több (N:M) kapcsolat: Bármely tábla rekordjaihoz a másik tábla tetszőleges számú rekordja tartozhat. Például: az autók és a színek kapcsolata.

14 Kapcsolatok optimalizálása A táblák közötti kapcsolatokat hatékonyabbá tehetjük az alábbi kapcsolati beállítások megfelelő használatával: 1.Hivatkozási integritás megőrzése 2.Kapcsolt mezők kaszkádolt frissítése: 3.Kapcsolt mezők kaszkádolt törlése: 4.Illesztési tulajdonságok beállítása:

15 1. Hivatkozási integritás megőrzése A hivatkozási integritás célja, hogy megakadályozza az árvarekordok létrejöttét, és szinkronban tartsa a hivatkozásokat, hogy ne keletkezhessenek nem létező rekordokra hivatkozó rekordok. A hivatkozási integritást úgy tudjuk megőrizni, hogy engedélyezzük egy táblakapcsolat esetében. Miután engedélyeztük, az Access megakadályoz minden olyan műveletet, amely ennél a táblakapcsolatnál veszélyeztetné a hivatkozási integritást.

16 2.-3.Kapcsolt mezők kaszkádolt frissítése és törlése Amikor engedélyezzük a hivatkozási integritás megőrzését, és a Kapcsolt mezők kaszkádolt frissítése lehetőséget választjuk, majd egy elsődleges kulcsot frissítünk, az Access automatikusan frissíti az elsődleges kulcsra hivatkozó összes mezőt. Ha engedélyezzük a hivatkozási integritást, és bejelöljük a Kapcsolt mezők kaszkádolt törlése jelölőnégyzetet, az Access automatikusan törli az elsődleges kulcsra hivatkozó mezőket, amikor törli az elsődleges kulcsot tartalmazó rekordot.

17 Illesztés típusa VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGRELÁCIÓS ILLESZTÉSBAL OLDALI TÁBLAJOBB OLDALI TÁBLA 1. Csak olyan sorok kerüljenek bele, amelyeknél az illesztett mezők mindkét táblában egyenlőek. Szoros illesztésEgyező sorok 2. „Számla” MINDEN rekordja és „Tétel” azon rekordjai, ahol az illesztett mezők azonosak. Bal oldali laza illesztésMinden sor kijelöléseEgyező sorok 3. „Tétel” MINDEN rekordja és „Számla” azon rekordjai, ahol az illesztett mezők azonosak. Jobb oldali laza illesztésEgyező sorokMinden sor kijelölése Amikor a 2. vagy a 3. lehetőséget választja, a kapcsolatvonalon megjelenik egy nyíl. Ez a nyíl a kapcsolat azon oldalára mutat, amely csak az egyező sorokat mutatja.

18


Letölteni ppt "KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések