Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok."— Előadás másolata:

1 Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok

2 Új adatbázis, táblák létrehozása
Először a Fájl/Új/Üres adatbázis menüponttal létrehozunk egy új adatbázist, majd azt tetszőleges néven elmentjük. Ezt követően a megjelenő ablakban a Táblák/Tábla létrehozása tervező nézetben menüpontra kattintva létrehozunk egy új adattáblát.

3 Nemzetiség( n_kód, n_név)
A Nemzetiség táblához a következő típusú mezőket hozzuk létre Accessben: A számláló típus alkalmazása azonosítókhoz, elsődleges kulcsokhoz ajánlott. Mindegyik rekordhoz hozzárendel egy egyedi sorszámot. A sorszámozást 1 –től kezdi, és a táblázat kitöltésénél ezt a mezőt mindig automatikusan kitölti.

4 Egy táblázatban mindig meg kell adni, mely rekordok képezik az elsődleges kulcsot.
Ezt a mezők bal szélére történő kattintással való kijelölésével ( Ctrl –t nyomvatartva egyszerre több mezőt is kijelölhetünk), majd az eszközkészletben a kulcs alakú ikonra való kattintással tehetjük meg.

5 Az egyes mező típusának beállításánál alul megjelenő mezőtulajdonságok ablakban tovább finomíthatjuk az adott adatmezőnk tulajdonságait. Például meghatározhatjuk, hogy hány karakteres legyen a beírt szöveg maximális hossza, vagy hogy kötelező legyen-e az adott adatmező kitöltése. A szám adattípus egész/valós típusát is itt lehet beállítani. Ezek után nincs más hátra, mint hogy elmentsük az adattáblánkat valamilyen néven.

6 Az átlagéletkor mezőt valós típusúra állítjuk a mezőtulajdonságoknál.
Tánccsoport( cs_kód, név, pontszám, avg_életkor, n_kód) Az átlagéletkor mezőt valós típusúra állítjuk a mezőtulajdonságoknál. Az n_kód idegen kulcs. A Nemzetiség táblában lévő n_kód kulcsmező alatt tárolt azonosítók közül veszi fel értékét. Mivel ennek típusa Hosszú Egész ( a számláló típus valójában a rekordokat automatikusan hosszú egész típusú számokkal sorszámozó típus), ezért itt is hosszú egész típusú számnak állítjuk be. Idegen kulcsot soha nem állítunk számláló típusúra.

7 Miután az összes táblát létrehoztuk, az E-K modell alapján a kapcsolatoknál beállítjuk a hivatkozási integritásokat, azaz hogy a relációs adatbázisunkban hogy viszonyulnak egymáshoz az egyes táblák. Ezt az Eszközök/Kapcsolatok menüpontra kattintva tehetjük meg. Először ki kell választani, a kapcsolatok beállításánál mely táblákat szeretnénk felhasználni. Adjuk hozzá az összes adattáblánkat. Ez után az E-K modell alapján az elsődleges kulcsokat összekötjük az idegen kulcsokkal. Ezt az adott mező felett történő bal egérgomb lenyomásával, majd a hozzá tartozó másik táblában történő illeszkedő mező fölé történő áthúzásával tehetjük meg.

8 Jelöljük be a Hivatkozási integritás megőrzése, a kaszkádolt frissítés, és a kaszkádolt törlés jelölőnégyzeteket, majd hozzuk létre a kapcsolatot. Kaszkádolt frissítés: Amikor a kulcsmező egy rekordja megváltozik, az idegen kulcshoz tartozó azonos értékű rekordok is megváltoznak a másik táblában. - Kaszkádolt törlés: Amikor a kulcsmező törlődik, az idegen kulcshoz tartozó rekordok is törlődnek a másik táblában.

9 Az összes kapcsolat létrehozása után a következő szerkezetű ábrát kapjuk:

10 Következő lépés az űrlapok létrehozása
Következő lépés az űrlapok létrehozása. Űrlapok segítségével az adattáblákba való adatfelvételt sokkal felhasználóbarátabbá és könnyebben kezelhetővé tehetjük. Kattintsunk az Űrlapok/Űrlap létrehozása varázsló segítségével menüpontra. Válasszuk ki, mely táblához szeretnénk űrlapot készíteni, azon kívül mely mezőkbe szeretnénk adatot bevinni. Az ezt követő menüpontokban az űrlap kinézetét állíthatjuk be. A későbbiekben az űrlap szerkezetén még módosíthatunk, ha a tervezés nézetben nyitjuk meg.

11 Kapcsolótábla adatbevitelét kezelő űrlap megvalósítása kombi panel segítségével
Először űrlap varázsló segítségével létrehozunk egy űrlapot a kapcsolótáblánkhoz, és belevesszük az összes mezőt, melyet a kapcsolótáblában ki szeretnénk tölteni, beleértve az idegen kulcsokat is. Ez után tervező nézetre váltunk, majd rákattintással és a delete gomb lenyomásával kitöröljük mindhárom mezőt.

12 Az eszközkészletben kikeressük a kombi panel nevű adatbeviteli mezőt, majd beszúrjuk az űrlapba. Ha az eszközkészlet automatikusan nem jelenik meg tervező nézetre váltásnál, az Eszközök/Testreszabás menüpont alatt pipáljuk ki az eszközkészlet jelölőnégyzetet. A kombi panel beszúrása után megjelenő dialógusablakban válasszuk ki a „Szeretném, ha a kombinált lista vezérlőelem megkeresné az adott értékeket a táblában vagy lekérdezésben” opciót, majd lépjünk tovább. Ez után mindig azt a táblát válasszuk ki, melyből a listában megjelenő értékeinket szeretnénk venni, valamint ha a táblát kiválasztottuk, válasszuk ki azt a mezőt, mely a listában megjelenjen, valamint a táblához tartozó kulcsmezőt. Például a Mit táncol kapcsolótábla a Tánccsoportot köti össze a Táncokkal, tehát kell egy lista melyből kiválasztjuk az aktuális tánccsoportot, azaz vesszük a Tánccsoport táblát és kiválasztjuk a cs_kód, valamint a név mezőket.

13 Ha nem szeretnénk, hogy a listában a kulcsoszlop is megjelenjen, hagyjuk kipipálva a csekboxot és lépjünk tovább. Ez után kiválasztjuk, a lista által kiválasztott értéket a Mit táncol tábla mely mezőjében szeretnénk eltárolni. Jelöljük be az „Érték tárolása ebben a mezőben” rádiógombot, majd válasszuk ki a cs_kód –ot, mert a lista által kiválasztott tánccsoport kódját a kapcsolótábla csoportkód (cs_kód) mezőjébe szeretnénk eltárolni. Ez után már csak meg kell adni, mi legyen a kompi panel címe, és a befejezésre kattintani. A csoport által táncolt tánchoz és az oktató nevéhez analóg módon kombi paneleket készítünk.

14 Íme az eredmény: A kapcsolótáblát az azonosítókkal tölti ki, míg a felhasználó ezt, az űrlapot használva, kényelmesen kezelhető listákon keresztül teheti meg.


Letölteni ppt "Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések