Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések."— Előadás másolata:

1 Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések

2 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 Jelentések létrehozása A jelentések segítségével tetszetős nyomtatott formát lehet adni a táblázatokban, lekérdezésekben előállított adatoknak. A jelentésen belül mindennek megadhatjuk a méretét és a megjelenési formáját, ahogyan azt a végleges formában, nyomtatásban látni szeretnénk. A jelentés készítésének több útját kínálja az Access. A következőkben a Jelentés varázslót használjuk, majd a Tervező nézetben adjuk meg a végleges formát.

3 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 3 Jelentések létrehozása Miután megadtuk a jelentés alapját képező táblákat és lekérdezéseket, ki kell választanunk a jelentésben megjelenítendő mezőket is. Érdemes már most abban a sorrendben felvenni a mezőket, ahogyan (balról jobbra haladva) majd a jelentés oszlopait szeretnénk látni.

4 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 4 Jelentések létrehozása Csoportszinteket lehet megjeleníteni, ha kiválasztjuk a fölérendelt adat mezőjének nevét. Például itt a tulajdonos neve alatt jelennek meg a territóriumok nevei.

5 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 5 Jelentések létrehozása Fontos lehetőség, hogy a rekordok sorrendjét is be tudjuk állítani az alábbi párbeszéd-ablak segítségével: Maximum négy szempont (vagyis négy mező, oszlop) szerint lehet sorrendet kérni.

6 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 6 Jelentések létrehozása A jelentés elrendezése már inkább esztétikai, mint tartalmi szempont... Gombnyomásra most végignézheti az elrendezések mintáit:

7 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 7 Jelentések létrehozása A stílus az alkalmazott színeket és karakterbeállításokat szabályozza. Most a „Tömör” stílust alkalmazzuk. Érdemes végigpróbálni a többit is...

8 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 8 Jelentések létrehozása Ahogy megígértük, a varázsló ténykedése végén a jelentéstervet kézzel is módosítjuk... … hiszen az eddig elkészült jelentés enyhén szólva nem kielégítő.

9 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 9 Jelentések létrehozása A jelentésnek különböző állandó, laponként változó és adatjellegű részei vannak. A jelentésfej és a jelentésláb csak egyszer, az első, illetve az utolsó oldalon jelenik meg. A szint-fejlécek és a törzs az adatok formátum- beállításait tartalmazza

10 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 10 Jelentések létrehozása A jelentés fejléceit és más részeit az igényeknek megfelelően alakíthatjuk ki. Változtassuk meg a jelentésfejet és az oldalfejet! Az adatok kiírásakor használandó beállításokat a dokumentum azon részére kattintva vagy az eszköztáron, vagy a helyi menüben választva szabhatjuk meg.

11 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 11 Jelentések létrehozása Miután minden szükséges (és szükségtelen…) beállítást elvégeztünk, megnézhetjük a nyomtatási képet, és nyomtathatunk is.

12 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 12 Jelentések létrehozása - címkék Gyakran lehet szükség „etikett címke” használatára. Ilyen nyomatok előállításához is ad segítséget az Access. Alkalmazzuk a Címke Varázslót!

13 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 13 Jelentések létrehozása Az üres etikettcímkék nyomdai termékek, viszonylag szabványos méretben. Válasszuk ki a megfelelő címke sorát, vagy akár egyéni címkeméreteket is definiálhatunk.

14 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 14 Jelentések létrehozása A címkéken használt betűtípus is beállíthatjuk: A gépünkön telepített összes betűtípus közül válogathatunk.

15 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 15 Jelentések létrehozása A címkén elhelyezzük az állandó és a változó (adat) szövegeket: A címkén egy fix és egy adat szöveg lesz.

16 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 16 Jelentések létrehozása A címkék sorrendjét egy vagy több mező alapján szabhatjuk meg. A mi példánkban a földrész neve lesz a rendezési szempont.

17 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 17 Jelentések létrehozása A varázsló munkájának eredményét tekintsük jó kiindulási alapnak, és módosítsuk a címke tervét manuálisan!

18 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 18 Jelentések létrehozása A varázsló munkájának eredményét tekintsük jó kiindulási alapnak, és módosítsuk a címke tervét manuálisan! A felső, fix sort dőltté, az adatsort középre igazítottá tesszük.

19 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 19 Jelentések létrehozása A nyomtatási kép megmutatja az eredményt, amit a szokásos módon nyomtathatunk ki.

20 Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 20 Továbblépés a következő leckére... Vissza az előző leckére... Vége Vissza az elejére...


Letölteni ppt "Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések