Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára)"— Előadás másolata:

1 MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára)
Berta Bernadett

2 Tartalom Röviden az MTMT-ről (3. dia) Regisztráció menete (4-8. dia)
Szerzői adatlap műveletei (9-13. dia) Adatbeviteli oldal műveletei: ( dia) Társszerző által felvitt közlemények magamhoz rendelése ( dia) Közlemények kézi bevitele: ( dia) Folyóiratcikk felvitele ( dia) Könyv felvitele ( dia) Könyvfejezet felvitele ( dia) Rekordokkal végezhető műveletek (48. dia)

3 Az MTMT-ről országos bibliográfiai adatbázis
hazai tudományos kutatás és termésének hivatalos nyilvántartása gyakorlati használat: pl. doktori iskola, habilitáció, pályázatok, stb. Helyi szinten szabályozza: 2012/33 rektori utasítás

4

5 Regisztrációs felület

6 Regisztráció speciális tudnivalói
Munkahely megnevezése: A nyíl megnyitásával további szervezeti egységek érhetőek el, de - mivel a szervezeti egységek koordinációja jelenleg nem megoldott probléma - csak a Rendészettudományi Doktori Iskola esetében javasoljuk a részletezett behatárolást (minden más esetben: Rendészettudományi Kar) javasolt az cím megadása Telefonszám: nem kötelező megadni

7 Regisztráció után 3 email érkezik a megadott címre:
1. hivatkozásos visszaigazolás 2. értesítés a regisztráció elfogadásáról 3. felhasználónév és jelszó kiküldése 2-3 munkanappal később érkezik

8 Belépés

9 Szerzői adatlap Egyénileg kitölthető/módosítható személyi adatok (pl. doktori fokozat)

10 Szerzői adatlap: Jelszó módosítás
(a felület jobb felső sarka)

11 Szerzői adatlap: Felvitt adatok érvényesítése
(a szerzői a felület alja)

12 Szerzői adatlap: Felvitt adatok érvényesítése Váljon rutinműveletté!
A Publikációs/idézettségi adatok érvényessége feliratra kattintva beállíthatjuk felvitt adataink érvényességének dátumát: Miért fontos ez? az MTMT webes keresőrendszerében csak akkor jelennek meg a publikációink, ha érvényesítjük az adatainkat. a statisztikai lekérdezések/munkásság-listák dátumaként ez az információ jelenik meg

13 Szerzői adatlap: Továbblépés az adatbeviteli oldalra
(szerzői adatlap jobb oldala)

14 Adatbeviteli oldal Az alapértelmezett felület (ajánlott adatfelvitel) csak meghatározott sorrendben engedi elvégezni a feladatokat. A korlátozás nélküli adatfelvitelhez kattintson a felület jobb oldalán elhelyezett ‘Váltás korlátozás nélküli adatfelvitelre’ gombra!

15 Társszerző által felvitt közlemények magamhoz rendelése
Célja: a mások által felvitt rekordok a saját publikációs listánkban is helyet kapjanak (adatbeviteli felület bal oldala)

16 Társszerző által felvitt közlemények magamhoz rendelése

17 Társszerző által felvitt közlemények magamhoz rendelése
A tetszőleges paraméterekkel elvégzett keresés eredményeként egy bibliográfiai listát kapunk eredményül, ahol saját, hivatkozássá alakított nevünkre kattintva (nevünk vörös betűszínnel jelenik meg) rendelhetjük magunkhoz a megfelelő kiadványt. A beállítás után a többszerzős rekord törlése csak fórumon kérelmezve vagy adminisztrátori közbenjárással lehetséges.

18 Közlemények kézi bevitele
Kattintson az 5. Kézi közleményfelvitel szövegre és válassza ki a közlemény típusát! (további információk a következő dián!)

19 Közlemények kézi bevitele Típuskiválasztás
A típuskiválasztáshoz segítséget nyújt: MTMT főoldal/MTMT dokumentumok/Ismertetők/ Típus, besorolás, jelleg Érdemes kerülni az ‘egyéb’ típusok használatát! (az ilyen típusba sorolt publikációk tudományos akkreditációnál történő figyelembevétele kérdéses) A kiválasztott típust (pl. folyóiratcikk, könyvfejezet) a későbbiekben nem lehet módosítani, más típus választásához a tévesen elkészített rekord törlésére, majd újbóli felvitelére van szükség

20 Folyóiratcikk felvitele I.
Amennyiben nincs DOI számunk, lépjünk tovább Az űrlap néhány mezője (pl. Folyóirat; vagy könyvek/könyvrészletek esetében Kiadó) előre elkészített listából lekérdezhető adatokkal dolgozik. Így a pirossal szedett mezők kitöltéséhez kattintsunk a mező feliratára (jelen esetben a Folyóiratra)

21 Folyóiratcikk felvitele II. Folyóirat beszúrása
A felugró ablakban rákeresünk a folyóiratra, majd a beazonosítás után (a szélső oszlopban elhelyezett ISSN segíthet benne!) rákattintunk a megfelelő cím pirossal szedett változatára Ha nem találtuk meg a megfelelő folyóiratot, akkor a jobb felső sarokban elhelyezett fórum segítségével kérelmezhetjük annak felvételét a folyóiratok listájába.

22 Folyóiratcikk felvitele III.
A kerettel jelölt mezők kitöltése kötelező! Kötet = évfolyam Füzet = évfolyamon belüli szám (mindkét adatot arab számmal írjuk!) Közlemény azonosítót csak akkor használunk, ha nincs első oldala a publikációnak (pl. egy konferenciakötet elektronikus kiadásában a D szekció második előadását jelölhetik D2-vel; ilyenkor ez az adat kerül ide)

23 Folyóiratcikk felvitele IV.
A Tovább gomb megnyomása utána egy áttekintő táblázatot kapunk a folyóiratcikkünk adatairól. Használjuk a További adatok bevitele gombot a továbblépéshez!

24 Folyóiratcikk felvitele V.
Az előző űrlapokon megadott információk automatikusan megjelennek ezen a felületen, de van még néhány mező, amit ki kell töltenünk!

25 Folyóiratcikk felvitele VI. Besorolás és jelleg meghatározása
Segédlet: A besoroláshoz itt is segítséget ad: MTMT főoldal/MTMT dokumentumok/Ismertetők/ Típus, besorolás, jelleg

26 Folyóiratcikk felvitele VII. Szerzők hozzáadása
A felugró ablakban… Bár használhatnánk a Saját gombot is az egységesített nevünk hozzárendeléséhez, de ne ezt a megoldást válasszuk! Az intézmény kiválasztása ugyanis csak a legördülő-menüs hozzárendeléssel látható!

27 Folyóiratcikk felvitele VIII. Szerzők hozzáadása
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért van szükség egységesített névalakra, ha a szabadszöveges mezőben már szerepel ez az adat? A válaszhoz nézzük a következő példákat: leánykori név – asszonynév: idegennyelvű névalak:

28 Folyóiratcikk felvitele IX. Szerzők hozzáadása
Ha vannak társszerzőink: Fontos, hogy a társszerzők nevéhez ne adjuk hozzá saját egységesített nevünket!

29 Folyóiratcikk felvitele X. Azonosítók
Ha valamelyik publikációnknak van internetes kapcsolata (pl. teljes szöveg, tartalomjegyzék, adatbázis, stb.), akkor az Azonosítók mezőt használva tudjuk ezt az információt hozzárendelni a rekordunkhoz. Kattintsunk a feliratra!

30 Folyóiratcikk felvitele XI. Azonosítók
Ide kerül az URL cím Teljes szöveges elérésnél pl.: Ugyanahhoz a rekordhoz több azonosító is tartozhat Ugyanahhoz a rekordhoz több azonosító is tartozhat Jegyezzük meg, hogy az MTMT rendszerébe nem tudunk feltölteni publikációkat, csak az interneten máshol elérhető tartalmakat tudjuk hozzárendelni a rekordjainkhoz!

31 Folyóiratcikk felvitele XII.
Az azonosítóval ellátott cikkünk készen áll a mentésre, válasszuk a Nem nyilvános mentés gombot Ha kihagytunk valamilyen kötelező adatot… Sose válasszuk a Nem tudtam beírni, ezt akartam… opciót (jelenleg nem közvetíti az információkat az adminisztrátorok felé). Helyette görgessünk lejjebb a felületen és pótoljuk a hiányosságokat, ha pedig nem tudjuk ezt megtenni (pl. folyóiratcím), akkor a jobb felső sarokban elhelyezkedő fórumon keresztül kérjünk segítséget!

32 Folyóiratcikk felvitele X. Jóváhagyás
Hiánytalan, jóváhagyható rekord: Hiányos, jóvá nem hagyható rekord:

33 Folyóiratcikk felvitele XI. Jóváhagyás
A külső, kereshető adatbázisban csak azok a publikációk fognak megjelenni, amelyeket jóváhagytunk ezen a felületen. A jóváhagyást csak az adatok hiánytalan megadása után lehet elvégezni, egyesével. Figyelem! A publikáció jóváhagyását követően a ‚törlés’ gomb eltűnik a felületről, a rekord törlését ezt követően csak a fórumon keresztül (bármely felület jobb felső sarka), vagy adminisztrátori segítséggel lehet elvégezni.

34 Közleményfelvitel nélkül az adatbeviteli felületről érheti el a feltöltött rekordok listáját:
(az adatbeviteli felületről bővebben: dia) Rekordokkal végezhető műveletekről lásd: 48. dia

35 Könyv felvitele I. Kiindulási pontunk a diák felülete:

36 Könyv felvitele II. Ha nem rendelkezünk azonosítóval, válasszuk a Keresés bibliográfiai adatok szerint opciót Jegyezzük meg, hogy az azonosítókat és a bibliográfiai információkat egyszerre keresi a rendszer! Ha tehát beírtuk az ISBN számot az egyik felületen és a címet a másikon, akkor csak abban az esetben lesz találatunk, hogy mindkettő igaz a keresett dokumentumra!

37 Könyv felvitele III.

38 Könyv felvitele IV. Itt is csak a bekeretezett információk kötelezőek!
kitöltés a 25. diának megfelelően (értelemszerűen a könyvekre vonatkozó opciók használatával) kitöltés a 25. diának megfelelően (értelemszerűen a könyvekre vonatkozó opciók használatával) kitöltés a diáknak megfelelően Segédlet: kitöltés a 21. diának megfelelően

39 Könyv felvitele V. Továbbgörgetve a könyvfelviteli űrlapon…
kitöltés a diáknak megfelelően (nem kötelező elem!) Jóváhagyás tudnivalói: diák

40 Közleményfelvitel nélkül az adatbeviteli felületről érheti el a feltöltött rekordok listáját:
(az adatbeviteli felületről bővebben: dia) Rekordokkal végezhető műveletekről lásd: 48. dia

41 Könyvrészlet felvitele I.
Kiindulási pontunk a diák felülete:

42 Könyvrészlet felvitele II.
Ha nem rendelkezünk azonosítóval, válasszuk a Keresés bibliográfiai adatok szerint opciót Jegyezzük meg, hogy az azonosítókat és a bibliográfiai információkat egyszerre keresi a rendszer! Ha tehát beírtuk az ISBN számot az egyik felületen és a címet a másikon, akkor csak abban az esetben lesz találatunk, hogy mindkettő igaz a keresett dokumentumra!

43 Könyvrészlet felvitele III.
Válasszuk ki a találati listából azt a könyvet, amelyhez hozzá szeretnénk adni fejezetünket/tanulmányunkat, stb. Ha a könyvünk nincs a listában, akkor válasszuk az Új Könyv felvitele a fenti adatokkal opciót és végezzük el diák műveleteit. Fontos tudnunk, hogy az így rögzített könyv automatikus jóváhagyást kap a rendszertől, törlésére így csak fórumos (jobb felső sarok) vagy adminisztrátori közbenjárással van lehetőség!

44 Könyvrészlet felvitele IV.
Görgessünk végig a már rögzített rekordok listáján, hátha szerepel már a mi fejezetünk is köztük! (pl. a társszerző vagy egy adminisztrátor már rögzítette) Ha még nincs bent a fejezetünk, kattintsunk az Új Könyvrészlet felvitele a fenti adatokkal gombra

45 Könyvrészlet felvitele V.
Fejezetre vonatkozó adatok Fejezetet tartalmazó kiadvány egészére vonatkozó adatok

46 Könyvrészlet felvitele VI.
kitöltés a 25. diának megfelelően (értelemszerűen a könyvrészletekre vonatkozó opciók használatával) kitöltés a 25. diának megfelelően (értelemszerűen a könyvrészletekre vonatkozó opciók használatával) Itt is csak a bekeretezett információk kötelezőek! kitöltés a diáknak megfelelően kitöltés részben a 22. diának megfelelően Az Azonosítók mezőt itt a könyv adatainál találjuk, de a benne rögzített információk a könyvrészletre vonatkoznak (kitöltése a diáknak megfelelően [nem kötelező elem!]) Jóváhagyás tudnivalói: diák

47 Közleményfelvitel nélkül az adatbeviteli felületről érheti el a feltöltött rekordok listáját:
(az adatbeviteli felületről bővebben: dia) Rekordokkal végezhető műveletekről lásd: 48. dia

48 Rekordokkal végezhető műveletek
A javítható szerzői listában választhatjuk ki publikációinkat az Országos Doktori felülete számára Az előző beállítást az ODT/MAB feliratra kattintva tudjuk visszavonni.


Letölteni ppt "MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések