EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS
Mi határozza meg a szervezetek méretét? A szervezet létszáma Lekötött eszközök értéke Forgalom nagysága Szervezet mérete munkamegosztás (specializáció) mértéke
Az értékesítés személyi feltételei Az élőmunkával kapcsolatos szervezési feladatok: munkakörök meghatározása alkalmassági feltételek szervezet felépítésének kialakítása személyi kapcsolatok szakmai képzés feltételeinek biztosítása
Az értékesítés munkakörei A szervezet legkisebb egysége a munkakör. A munkakörbe tartozó feladatok leírását a munkaköri leírás tartalmazza: a munkakör helye a szervezetben, a munkakör betöltőjének feladatköre, a munkakör betöltőjének hatásköre, a munkakör betöltőjének felelősségi köre.
Az értékesítés néhány munkaköre Üzletvezető Teremfőnök Felszolgáló Mixer Kávéfőző Italmérő Pénztáros Felíró Számlázó Kalkulátor Üzemi adminisztrátor Zenészek Ruhatáros Portás
Alkalmassági feltételek Az értékesítés és szolgáltatás dolgozóinak kiválasztásakor az alkalmasság minőségi feltételeinek meghatározásakor általános szakmai különleges követelmények támaszthatók.
Általános követelmények Egészséges szervezet – orvosi vizsgálatok, orvosi vélemény Jellembeli, erkölcsi tulajdonságok. Személyi higiéniával kapcsolatos követelmények.
Szakmai követelmények Az 5/1990. (IV.5.) kelt rendelet alapján a vendéglátásban szakképesítéshez kötött néhány tevékenység (munkakör): 4-5 *-os szálloda, I. kategóriájú vendéglátó egység vezetője Szakirányú, egyetemi, főiskolai végzettség Cukrásztermékek előállítása, kivétel lángos, porfagylalt Cukrász szakmunkás bizonyítvány Meleg- és hidegkonyhai ételek előállítása, kivétel…. Szakács szakmunkás bizonyítvány Vendéglátó tevékenység Legalább felszolgáló, vagy vendéglátó eladó szakmunkás biz. Vendéglátóipari szórakoztató zenei szolgáltatás és bemutatás OSZK-szakvizsga
Különleges követelmények Nyelvtudás, egyes esetekben nyelvvizsga-bizonyítvány Erkölcsi bizonyítvány
A létszám meghatározása Mitől függ a létszám: az üzleti választéktól az egyes munkaköröktől a nyitva tartási időtől (műszakok száma) az értékesítési formától a felszolgálási módtól a munkaerő „árától” (járulékok) a vendég elvárásaitól A kategóriába sorolástól Az üzleti kapacitástól A vendég átlagos tartózkodási idejétől
A létszám meghatározása A szükséges létszám meghatározása az egyik legnehezebb feladat: kis üzlet kisebb melegkonyhás egység vagy cukrászda nagyobb üzlet
A felszolgálás időszükséglete Angol felszolgálási mód esetében 70-80 perc Francia felszolgálás esetén 50-60 perc Svájci felszolgálás esetén 40-50 perc Ételbár-pultnál fogyasztva 30-35 perc
Létszám meghatározása A vendégekkel közvetlenül kapcsolatba nem kerülő munkakörök: feladatköri elhatárolás alapján, műszakonként határozzák meg a létszámot Figyelembe vesszük még: heti két szabadnap betegség szabadság igazolt távolmaradás
A hagyományos értékesítés létszáma Svájci felszolgálás esetén 6-8 asztal / 1 fő felszolgáló Francia felszolgálási módnál 4-6 asztal / 1 fő felszolgáló Angol felszolgálási módnál 2-4 asztal / 1 fő felszolgáló Cukrászda 20-30 férőhely / 1 fő eladó Éjszakai bár, mulató 30-40 férőhely / 1 fő felszolgáló Bárpultnál való fogyasztás esetén 15-20 férőhely / 1 pultos v mixer
A munkaidő szabályozása A munkaidő és a munkaidő-beosztás elkészítése a munkáltató feladata. Munka Törvénykönyv Kollektív Szerződés
A munkaerő beosztása Két hétre előre, napokra és órákra lebontva, írásban kell elkészíteni. Évi, havi, és heti egyenlőtlen munkaidő-beosztás: A dolgozót naponta minimum 4 maximum 12 órán át lehet foglalkoztatni
Munkaidő-rendszerek Hagyományos munkaidő-rendszer: Naponta azonos időben való foglalkoztatás Egyenlőtlen munkaidő-rendszer
Munkaidő-rendszerek Rugalmas munkaidő-rendszer: Szabad munkaidő-beosztás Lépcsőzetes munkakezdés Törzsidővel kombinált munkaidő-beosztás
Munkabérrel kapcsolatos fogalmak Munkabér: a dolgozók részére a munkájuk alapján kifizetett összeg. Kereset: a munkabér + a béren felül kapott egyéb, de munkával kapcsolatos részesedések pl. nyereségből fizetett jutalom, nyereségrészesedés (már nem jellemző). Jövedelem: a dolgozó teljes jövedelme (pl. másodállás, gazdálkodásból származó jövedelem, családi pótlék), és a nem munkával kapcsolatos jövedelmek is.
Munkabérrel kapcsolatos fogalmak Bérköltség: a munkabérek összege Bér és bérjellegű költség: a bérköltségen felül a közterhekkel megnövelt bérköltség Személyi jellegű kifizetések: minden olyan dolgozóhoz kapcsolódó kifizetés és járulék, amely a vállalkozás számára költségként jelentkezik
A munkabér a munkavégzés egyik legfontosabb ösztönzője. A munkabér struktúrája: Alapbér Pótlékok Természetbeni juttatások Jutalom
A vendéglátás dolgozóinak bérezése A bérezési forma azt fejezi ki, hogy a dolgozó bére mitől függ. Időbér Teljesítménybér Tiszta jutalék Csökkentett alapbérrel kombinált és Az alapbérrel kombinált jutalékrendszer, valamint A jutalékátalány Garantáltbér
MUNKABÉRT TERHELŐ JÁRULÉKOK Munkáltató költségei: Bruttó bér 24 % Társadalombiztosítási járulék 5 % Egészségbiztosítási járulék 3 % Munkaadói járulék 1,5 % Szakképzési hozzájárulás 1.950,- Ft / fő egészségügyi hozzájárulás Összesen: kb.: 35 %
MUNKABÉRT TERHELŐ LEVONÁSOK Munkavállaló költségei Bruttó bér 9,5 % Nyugdíj 6 % Egészségbiztosítás 1,5 % Munkavállalói járulék Szja előleg
Munkaszerződés A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre. Határozott vagy Határozatlan időre szóló
Munkaszerződés A munkaszerződésben meg kell határozni: A munkavállaló személyi alapbérét Munkakörét, Munkavégzés helyét
Munkaviszony megszűnése és megszüntetése Munkáltató jogutód nélküli megszűnése Munkavállaló halála Határozott idejű szerződés esetén az idő eltelte Munkaviszony megszüntetése Közös megegyezéssel Rendes felmondás Rendkívüli felmondás
A munkáltató kötelességei Munkaszerződés írásba foglalása Jogszabályok betartása Egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek megteremtése Munka megszervezése Munkához szükséges képzés, tájékoztatás Megfelelő információ Munkabér megfizetése
MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI Az előírt helyen és időben munkavégzés céljából megjelenni A munkaidő teljes időtartalma alatt végezzen munkát,valamint annak elvégzésére álljon készen Munkáját szakértelemmel, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások szerint végezze!
MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI A tudomására jutott üzleti titkot, alapvető fontosságú információkat köteles megőrizni! Nem közölhet olyan adatokat, melyek munkaköre betöltésével összefüggésben jutott tudomására és amelyek közlése munkáltatójára vagy más személyre hátrányos következményekkel járna.
HUMÁN ERŐFORRÁS FELADATAI Létszámterv Foglalkoztatási formák kialakítása Bérköltség tervezése Mtk. rendelkezéseinek betartása Kollektív szerződés elkészítése Toborzás Kiválasztás Felvétel
HUMÁN ERŐFORRÁS FELADATAI Nyilvántartások elkészítése Munkavégzés követelményei Bevezetés, betanítás Továbbképzés, szinten tartás Munkavállaló védelme Munkaköri leírás
SZERVEZETI FELÉPÍTÉS BÉRKÖLTSÉG Tulajdonos 1fő 0,- Éttermi ig.h. 1fő 180.000,- Konyhafőnök 1fő 250.000,- Konyhafőnök h. 1fő 180.000, - Szakács (de.) 2 fő 130.000,- Szakács (du.) 2 fő 130.000,- Konyhalány (de) 2 fő 75.000,- Konyhalány (du) 1 fő 75.000,- Fekete mosogató 2 fő Minimálbér
SZERVEZETI FELÉPÍTÉS BÉRKÖLTSÉG Éttermi főnök 1 fő 120.000 - 140.000 Fizetőpincér 1 fő 100.000 – 120.000 Felszolgáló 5-6 fő 80.000 – 100.000 „Titkárnő” 1 fő 100.000,- Gazdaasszony 1fő 100.000,- Söntés 2 fő 80.000,- Fehér mosogató 2 fő Minimálbér Takarító 1 fő Minimálbér