Hova tovább … Közszolgálati változások június 1-től

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Pályáztatás, vezetői megbízás visszavonása
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
1 A KÖZOKTATÁSI ÁGAZATOT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK április 2. Hujber Ildikó vezető főtanácsos.
Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
A KÖZSZOLGÁLATI JOGVITA
Közszolgálati jog 1. előadás február 15
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkaszervezési ismeretek
A közszolgálati jogviszony tartalma
A köztisztviselők jogállásáról…
A közszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Önkormányzat és állam.
A közigazgatási eljárás II.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAJOGI AKTUALITÁSOK május 03.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Foglalkoztatás a közszférában
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Hova tovább … Közszolgálati változások június 1-től Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD, ELTE ÁJK

Mit (köz)vetítek? 2011. évi LII. törvény – MAGYAR KÖZLÖNY 56. szám A kormánytisztviselői törvény módosítása a munkakör megváltoztatása Az indokolás nélküli felmentés alkotmányossági és problémái a felmentés – a köztisztviselőkkel azonosan végkielégítés, tartalékállomány korlátozott szakszervezeti védelem – sérül az egyenlő bánásmód? céljuttatás, kutatási szabadság panaszeljárás: Kormánytisztviselői Döntőbizottság A köztisztviselői törvény módosítása pályázat vagy meghívás jegyzők meneszthetősége

Kormánytisztviselők – a munkakör megváltozása Ktjv. 6/A. § A kormánytisztviselő munkakörét, munkavégzésének helyét a munkáltató a kormánytisztviselő hozzájárulása nélkül módosíthatja. Nincsen a munkáltató működésével összefüggő törvényi előfeltétele (pl. Ktv. 14. § (1) – Átszervezés) Feltételek: A munkakört és a munkavégzés helyét abban az esetben módosíthatja a munkáltató egyoldalúan, ha az új munkakör megfelel a kormánytisztviselő iskolai végzettségének, képzettségének, az új munkahely és a lakóhely között - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő kormánytisztviselő esetében a másfél órát nem haladja meg

További feltételek A kormánytisztviselőre nézve - különösen beosztására, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem jár, Kérdés: Hol van „beosztás” a közszolgálatban? A vezetőnél a „beosztás” nem feltétel Az új munkakör az államigazgatási szervnél, vagy az irányítása, felügyelete alá tartozó szervnél van. – Kérdés: Hol lehetne máshol? Így „mozgathatók” a vezetők.

Ha nem kell az új munkakör… Felmentési kérelem - A kormánytisztviselőt a kinevezés-módosítástól számított öt munkanapon belül írásban benyújtott kérelmére fel kell menteni. Kérdés: Kimenthető-e a határidő elmulasztása? Mi jár? A kormánytisztviselő felmentése esetén a kinevezés-módosítást megelőzően betöltött korábbi munkakörében megállapított illetményét kell alapul venni a felmentési időre járó kereset, a végkielégítés összegének, valamint az egyéb kifizetések összegének meghatározáskor.

És a vezetők bére? Nem jár a vezetői bér? Ktjt. 6. § Ha a kinevezés módosítása következtében a vezető a) alacsonyabb vezetői munkakört tölt be, alapilletményét az új vezetői munkaköre szerint, b) nem vezetői munkakört tölt be, alapilletményét a Ktv. 23. §-ának megfelelő alkalmazásával, a munkaköre betöltéséhez szükséges iskolai végzettségének, továbbá a Ktv. 72. § (1)-(4) bekezdésének megfelelő alkalmazásával megállapított kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött idejének megfelelő besorolása alapján kell megállapítani.

Vezetői kérdések Betöltött állás - A munkáltató által a vezető beosztású közalkalmazott munkakörére kiírt pályázat önmagában nem jogellenes amiatt, hogy betöltött munkakörre szólt [BH2002. 283.]. A bizalmatlanság mint indok nem lehet személyes szimpátia vagy antipátia kérdése, ilyenként csak a vezető magatartásában vagy munkájában megnyilvánuló és bizonyítható olyan objektív tények szolgálhatnak, amelyek kellő magyarázatát adják annak, hogy a vezető nem hagyható a beosztásában [BH2002. 116. ]. Egy példa: Nem adminisztrál - Ha a kollektív szerződés szerint az osztályvezető főorvos munkakörébe nemcsak szakmai irányítási, hanem különböző adminisztratív kötelezettségek is tartoznak, azok teljesítésének elmulasztása esetén a munkáltató annak ellenére vonhatja vissza jogszerűen a vezetői megbízását, hogy nem adott külön munkaköri leírást a részére [BH2000. 269.

Még két ítélet a megbízásokról Átszervezés – az új egység vezetése - a munkáltató mérlegelési körébe tartozik a feladatok új szervezeti egységek szerinti elosztása, továbbá annak eldöntése, hogy a megváltozott szervezetben kivel, és milyen eljárás igénybevételével láttatja el a vezetői feladatokat [BH2010. 305.]. Egy újra irányadó döntés - Ha a közalkalmazott vezetői munkát végez, az akkor is vezetői beosztás ellátásával való megbízásnak minősül, ha kinevezésében a vezetői beosztás munkakörként szerepel [EBH2004. 1156.].

Indokolás nélküli felmentés – miért alkotmányellenes? A tény: Az Alkotmánybíróság 1068/B/2010. AB határozatával megállapította: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény [Ktjt.] indokolás nélküli felmentést tartalmazó szabálya alkotmányellenes, ezért azt 2011. május 31-i hatállyal megsemmisítette. Előzmények: Az Alkotmány kifejezett rendelkezést a közszolgálatra nem tartalmaz. Az Alkotmány 2010. május 25-i módosítása: 40. § (3) bekezdés: az Országgyűlés a minisztériumok, a kormány alá rendelt szervek alkalmazottainak jogállását, díjazását, felelősségre vonásuk módját külön törvényben szabályozza. Kérdés: jó ez a szöveg?

Öt alkotmányos alapjog sérelme Az indokolás nélküli felmentés: a Ktjv. 8. § (1) bekezdés b) pontja alkotmányellenes, sérti az Alkotmány 2. § (1) bekezdésében szabályozott jogállamiság elvét, a 70/B. § (1) bekezdésében szabályozott munkához való jogot, a 70. § (6) bekezdésében szabályozott közhivatal viseléséhez való jogot, az 57. § (1) bekezdésében szabályozott bírósághoz fordulás jogát, és az Alkotmány 54. § (1) bekezdésében szabályozott emberi méltósághoz való jogot.

1. A munkához való jog Alkotmány 70/B. § Az AB gyakorlatában a munkához való jogot „kettős rendeltetésű” alkotmányos jogként értelmezte A munkához való jog, mint szociális jog - állami kötelezettség a jog érvényesüléséhez szükséges feltételrendszer megteremtésére (pl.: foglalkoztatáspolitikára, munkahelyteremtésre, stb.). A munkához való alapjog a szabadságjogokhoz hasonló védelemben részesül az állami beavatkozások és korlátozások ellen.

Indokolatlan, önkényes elbocsátás elleni védelem Alkotmány 8. § (1) bekezdése: az állam elsőrendű kötelezettsége az alapjogok tiszteletben tartása és védelme. Az államnak az alapjogokat védelemben kell részesítenie saját intézményeivel szemben is. A munkavégzésre irányuló jogviszonyok aszimmetrikus jogviszonyok, amelyben a munkavállaló jogilag függő helyzetben van a munkáltatótól. E jogviszonyok törvényi szabályozásának funkciója: garanciák megteremtése, amelyek biztosítják, hogy ez a függő helyzet a munkavállalói oldalon ne eredményezzen kiszolgáltatottságot. E garanciarendszer egyik eleme: a jogviszony munkáltatói megszüntetésének szabályozása, amely védelmet nyújt a jogviszony indokolatlan, önkényes megszüntetése ellen.

2. A közhivatal viselésének joga A köztisztviselői és kormánytisztviselői jogviszonyok kettős arculatúak: a munkajogi jogviszonyok sajátosságaival rendelkeznek, a tisztviselők közhivatalt viselnek, állami feladatokat látnak el, állami, közhatalmi döntéseket hoznak, készítenek elő - közjogi jellegű jogviszonyok. Alkotmány 70. § (6) bekezdése – alapjog: a közhivatal viselése: minden magyar állampolgár számára egyenlő feltételekkel biztosítandó, amely a rátermettséggel, képzettséggel és szakmai tudással összefüggő feltételekhez köthető. A közhivatal viseléséhez való jogból folyó alkotmányos védelem nem jelenti a felmenthetetlenséget, nem nyújt védelmet a jogviszonynak a közhivatallal összefüggő okból (pl. a szerv megszüntetése, átszervezés), valamint a közhivatalt betöltő személyében rejlő okok (pl.: szakmai tudás hiánya, alkalmatlansága) miatt történő megszüntetésével szemben.

A döntési jogkör korlátlansága – sérti a közhivatal viselés jogát Az Alkotmány keretei között a törvényhozó széles körű szabadsággal rendelkezik a felmentési okok szabályozásában. Ez nem terjed odáig, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójának szabad és korlátlan döntési jogkört adjon a közhivatalt betöltő tisztviselő felmentésére. Az indokolás nélküli felmentés törvényi korlátozás nélküli szabad döntési jogkör – alkotmányellenesen korlátozza az Alkotmány 70. § (6) bekezdésében szabályozott közhivatal viseléséhez való jogot. Alkotmányellenes a jog tartalmának korlátozása, ha az kényszerítő ok nélkül, önkényesen történik, vagy a korlátozás súlya az elérni kívánt célhoz képest aránytalan. Az indokolás nélküli munkáltatói felmentés lehetősége a közhivatal-viselés törvényes indok nélküli megszüntetését teszi lehetővé.

Védelem az önkény ellen Reakció a korábbi szabályozásra? Erre nem szolgálhat alapul a törvény indokolásában megfogalmazott azon érv, mely szerint a Ktv. oly módon szabályozta a felmentési okokat, amelyek a kialakult bírói gyakorlat mellett gyakorlatilag alkalmazhatatlanok voltak. Az államnak a közhivatal viseléséhez való joggal összefüggő intézményvédelmi kötelezettsége körébe tartozik, hogy a közhivatal viselőjének védelmet nyújtson a munkáltatói jogkör gyakorlójának a felmentésére irányuló önkényes döntésével szemben.

3. A törvény alá rendeltség követelménye – sérül június 1 után is? Az Alkotmány 2. § (1) bekezdése – a jogállamiság A közigazgatás törvény alá rendeltsége – ez nemcsak a közigazgatás hatósági aktusaival szemben támasztja a joghoz kötöttség követelményét ez a követelmény kiterjed a közigazgatási szervek minden olyan aktusára, amelyben a közigazgatás a címzettek alapjogait érintő döntést hoz. Felmentés - a munkáltatói jogok gyakorlójának a közigazgatási szerv nevében hozott, a kormánytisztviselő alkotmányos jogait érintő döntése E döntéssel szemben a közigazgatás törvény alá rendeltségéből fakadó követelmény: törvény határozza meg anyagi jogi kereteit.

Bizalomvesztési áthallások A közigazgatási döntések törvényessége – feltétel: a törvényhozó a döntést hozó tisztviselők munkajogi helyzetének szabályozása során teremtse meg ennek garanciáit! Ennek egyik eleme: a közszolgálati jogviszonyok viszonylagos stabilitása. Felmentés: az indokolási kötelezettség hiánya a közigazgatási döntések pártpolitikai semlegességét, befolyástól való függetlenségét, pártatlanságát és ezzel együtt törvényességét is veszélyezteti. Közigazgatás - szigorúan hierarchizált szervezet – utasítás, engedelmességi kötelezettség Ktv. 38. §: a köztisztviselő megtagadhatja a jogsértő utasításnak való engedelmességet Ha nincs felmentési védelem – elvesznek e garanciák - nem elvárható, hogy bárki nyíltan kiálljon szakmai és jogi álláspontja mellett, ha azzal munkáját veszélyezteti.

4. A hatékony jogvédelem hiánya Az indokolás nélküli felmentés - a munkáltató esetleges önkényes döntésével szemben nem nyújt hatékony jogvédelmet a bíróság előtti megtámadhatóság Alkotmány 57. § (1) bekezdés: mindenkinek joga van ahhoz, hogy valamely perben a jogait vagy kötelezettségeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság igazságos és nyilvános tárgyaláson bírálja el. Aránytalanul korlátozott a kormánytisztviselő bírói jogvédelemhez való joga. Jelentősen leszűkült azoknak az eseteknek a köre (a felmentő határozat semmissége, a felmentési tilalomba ütközés, egyenlő bánásmód megsértése, rendeltetésellenes joggyakorlás), amikor a kormánytisztviselő a siker reményében fordulhat a bírósághoz, hogy az a felmentés jogszerűségét érdemben el tudja bírálni.

A bizonyíthatatlanság A felmentési jog rendeltetése törvényi meghatározásának hiányában nem, vagy nehezen bizonyítható: a munkáltató jogellenesen döntött, e jog gyakorlása során ellentétbe került annak rendeltetésével, a jog által szolgálni hivatott céllal. Az érdemi bírói jogvédelem lehetőségének ez a korlátozása nem nyújt valódi, hatékony jogvédelmet a munkáltató visszaélésszerű, önkényes döntésével szemben.

5. Az emberi méltósághoz való jog Az Alkotmány 54. § (1) bekezdése: az emberi méltósághoz való jog. Minden embernek veleszületett joga van az emberi méltósághoz, amelytől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. A legabsztraktabb alapjog - az emberi személyiség egészét, az ember jogi státusát védelmezi. Minden embert emberhez méltó bánásmód illet meg az egyén jogosult arra, hogy a minden embernek kijáró tisztelettel, az emberi személyiség értékét szem előtt tartva bánjanak vele. Az emberi méltóságot az állam köteles tiszteletben tartani és védelmezni.

Az ember nem a szabályozás eszköze – a bizalom elveszthetősége Az emberi méltóság: egyén autonómiájának, önrendelkezésének egy olyan, mindenki más rendelkezése alól kivont magja, amelynél fogva – a klasszikus megfogalmazás szerint – az ember alany marad, s nem válhat eszközzé vagy tárggyá. A méltósághoz való jognak ez a felfogása különbözteti meg az embert a jogi személyektől, amelyek teljesen szabályozás alá vonhatók, nincs érinthetetlen lényegük. [ABH 1991, 297, 308.] Indokolás nélküli felmentés - a szubjektív megítélésén alapuló megszüntetés lehetősége előre kiszámíthatatlan módon kerülhet veszélybe a kormánytisztviselőnek és családjának létfenntartása feltétlen alárendeltséget, kiszolgáltatott helyzetet teremt A kormánytisztviselőnek ez a kiszolgáltatott helyzete, az állami feladatmegoldás „eszközeként” való kezelése ellentétes az emberi méltósággal.

Emberi Jogok Európai Egyezménye – jogvédelmi garanciák Általános bírói jogvédelem - az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikk (1) bekezdése Emberi Jogok Európai Bíróság gyakorlata: fokozatosan kiterjesztette a 6. cikk (1) bekezdésének alkalmazhatóságát a köztisztviselők közszolgálati jogvitáira is [Vilho Eskelinen és társai v. Finnország no. 63235/00 2007. április 19.; Iordan Iordanov és társai v. Bulgária no. 23530/02 2009. július 2.] A bírósághoz fordulás jogának elemét képező fair eljárásból eredő követelmény - a hatékony bírói felülvizsgálat követelménye. Nem tekinti hatékonynak a bírói jogvédelmet, ha eljárási vagy anyagi jogi akadálya van annak, hogy a bíróság önálló, érdemi vizsgálatot végezzen, a felek jogairól érdemben döntsön. [Delcourt v. Belgium 1970. január 17. Series A no. 11.; Barbera, Messegué és Jabardo v. Spanyolország 1988. december 6. Series A. no 285-C]. A felmentés indokolásának mellőzése - aránytalanul korlátozta a kormánytisztviselő bírói jogvédelemhez való jogát.

A megsemmisítés – miért május 31? Mivel az „indokolás nélkül megszüntetheti” szövegrész egyaránt vonatkozik a kormánytisztviselő lemondására és munkáltató által történő felmentésére is, a Ktjv. 8. § (1) bekezdésének megfogalmazása nem teszi lehetővé kizárólag az alkotmányellenesnek ítélt rendelkezés megsemmisítését, ezért az Alkotmánybíróság az egész 8. § (1) bekezdést megsemmisítette. Mivel a kormánytisztviselői jogviszonyokban a Ktv.-nek a köztisztviselő lemondására és felmentésére vonatkozó 16-17. §-ai nem alkalmazandók, a Ktjv. 8. § (1) bekezdésének megsemmisítése következtében a kormánytisztviselői jogviszony lemondással és felmentéssel való megszüntetése szabályozatlanul maradt volna. Időt kívánt biztosítani a jogalkotónak az Alkotmánynak megfelelő szabályok megalkotására.

A felmentés - vonatkozik köz-és kormánytisztviselőkre egyaránt! Szükségszerű volt-e az V. 31-i megsemmisítés? 8. § (1) A kormánytisztviselői jogviszonyt a) a kormánytisztviselő lemondással, b) a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti. A b) pont önállóan megsemmisíthető lett volna, nem kellett volna a teljes (1) bekezdést megsemmisíteni V.31-i hatállyal. Csak egy kérdés: nem lett volna elég az Mt. 89. § (3) bekezdése? A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

A felmentés – mint lehetőség Ktjv. 8. § A kormánytisztviselői jogviszony felmentéssel akkor szüntethető meg, ha az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, az államigazgatási szerv vezetője döntése alapján az államigazgatási szerv hivatali szervezetében létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt a kormánytisztviselő további foglalkoztatására nincs lehetőség; megszűnt az államigazgatási szervnek az a tevékenysége, amelynek körében a kormánytisztviselőt foglalkoztatták; átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált; a kormánytisztviselő nyugdíjasnak minősül - kivéve az öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett kormánytisztviselő esetében [Ktv. 15. § (1) bekezdés j) pont]).

Mit tartalmaz a Ktv. 15. § (1) bekezdés j) pontja? A közszolgálati jogviszony megszűnik „j) ha a köztisztviselő a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, kivéve, ha a köztisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja.” Nincsenek részletszabályok!

A kötelező felmentés A kormánytisztviselői jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha a) a kormánytisztviselő hivatalára méltatlan [8/A . (1) bekezdés] ; b) a kormánytisztviselő munkavégzése nem megfelelő [8/B. § (1) bekezdés] ; c) a kormánytisztviselő egészségügyi okból feladatai ellátására alkalmatlan - feltéve, ha a hivatali szervezetben vagy annak irányítása alatt álló közigazgatási szervnél a képzettségének, besorolásának és egészségi állapotának megfelelő betöltetlen munkakör nincs, vagy ha az ilyen munkakörbe való áthelyezéséhez a kormánytisztviselő nem járul hozzá.; d) a 6/A. § (1) bekezdésében meghatározott kinevezés-módosítás esetén a kormánytisztviselő azt kérelmezi ; e) a kormánytisztviselő vezetőjének bizalmát elveszti (8/C . §) ;

Még három kötelező f) a rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező kormánytisztviselő azt kérelmezi; (legfeljebb egyszer lehet) g) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező kormánytisztviselő kérelmezi ; h) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI. törvény 18. § (2a) bekezdésben foglalt feltételekkel a felmentési idő leteltekor rendelkező kormánytisztviselő kérelmezi. Így kerülhető el a jogviszony megszűnése az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzése miatt! g)-h) pontok: a szolgálati/jogosultsági időt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv külön jogszabály szerinti határozatával kell igazolni

Ki méltatlan a hivatalára? 8/A. § Hivatalára az a kormánytisztviselő méltatlan, aki olyan magatartást tanúsít akár a hivatali munkájával (munkavégzésével) összefüggésben, akár munkahelyén kívül amely alkalmas arra, hogy az általa betöltött beosztás tekintélyét vagy a munkáltató jó hírnevét , illetve a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat súlyosan rombolja, és emiatt nem várható el, hogy a munkáltató a jogviszonyt fenntartsa. Ilyen magatartásnak kell tekinteni különösen azt, amely a pártatlanság, a befolyástól való mentesség, a hivatásetikai normák sérelmét eredményezi .

Védekezési lehetőség – mit ér? A méltatlanság címén való felmentés közlése előtt lehetőséget kell adni a kormánytisztviselőnek a felmentés indokainak megismerésére és az azokkal szembeni védekezésre, Kivéve: ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el. Más esetben miért nincs védekezési lehetőség? Mennyit ér a védekezési jog?

Mintha rendkívüli felmondás lenne A méltatlanság jogcímén történő felmentés jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a méltatlanság jogcímén történő felmentés jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a felmentés okáról a testületet — mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet — tájékoztatják. Jogvesztő határidők

Nincs felmentési idő – és a fegyelmi eljárás…? A hivatalára méltatlanná vált kormánytisztviselő kormánytisztviselői jogviszonyát felmentési idő nélkül (azonnali hatállyal) kell megszüntetni. Nem felmentés – miért nem hivatalvesztés? A sérelmezett munkáltatói intézkedés végrehajtására a közszolgálati panasz benyújtásának nincs halasztó hatálya. Ktv. 51. § (1) bekezdés - Fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja esetén a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles az eljárást megindítani. Ebből nem lehet felmentés! De ha elmulasztanák a szorosabb határidőt – felmentés helyett fegyelmi eljárás még indítható, mert csak akkor nem nem lehet fegyelmi eljárást indítani, ha a kötelezettségszegés felfedezése óta három hónap, illetőleg a fegyelmi vétség elkövetése óta három év eltelt.

Felmentés nem megfelelő munkavégzés miatt 8B. § A felmentésre akkor kerülhet sor, ha a munkáltató által végzett szakmai munka értékelése alapján a kormánytisztviselő munkaköri feladatainak ellátása nem megfelelő színvonalú, és az államigazgatási szervnél nincs másik felajánlható munkakör, vagy a kormánytisztviselő a felajánlott munkakört nem fogadta el. Érdekes: átszervezés esetén nincs munkakör-felajánlás. A kormánytisztviselő számára a felmentését megelőzően az államigazgatási szervnél — feltéve, ha ilyennel rendelkezik — másik megfelelő kormánytisztviselői munkakört kell felajánlani.

Munkakör-felajánlás Döntés: A felajánlott munkakör elfogadásáról vagy elutasításáról a felajánlástól számított öt munkanapon belül írásban nyilatkozik . A nyilatkozat hiányát a munkakör elutasításának kell tekinteni, kivéve, ha a késedelem a kormánytisztviselő önhibáján kívüli okból következett be . Elfogadó nyilatkozata esetén az új munkakörnek megfelelően kell besorolni és besorolásának megfelelő illetményre jogosult. Nem lehet megfelelőnek tekinteni azt a munkakört, amelynek ellátásához a szakmai munka értékelése során nem megfelelőnek minősített szakmai követelmény szükséges . Felmentés - ha a kormánytisztviselő a felajánlott állást elutasítja, vagy ha a munkáltatónál megfelelő munkakör nincs.

Jogorvoslat – új út 1. lépcső: A kormánytisztviselő a munkaértékelés tartalmának, illetve a felajánlott munkakör megfelelőségének vizsgálata iránt a Kormánytisztviselői Döntőbizottsághoz fordulhat . 2. lépcső: A Kormánytisztviselői Döntőbizottság határozatával szemben kizárólag jogi tények vizsgálata tekintetében, jogszabálysértésre hivatkozással — hibás vagy valótlan ténymegállapításának megsemmisítése iránt — a kormánytisztviselő közszolgálati jogvitát kezdeményezhet a bíróságnál .

Ha elvész a bizalom 8/ C. § Bizalomvesztésnek minősül, ha a kormánytisztviselő a Ktv. 37. § (4) bekezdésében meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget. A bizalomvesztés indoka kizárólag a kormánytisztviselő magatartásában, illetve munkavégzésében megnyilvánuló és bizonyítható tény lehet. Kérdés: Lehetne-e más?

Ha nem vagyunk szakmailag lojálisak Mit üzen a Ktv. 37. § új (4) bekezdése? A köztisztviselő vezetői iránti szakmai lojalitással köteles ellátni feladatait . Szakmai lojalitás alatt kell érteni különösen a vezető által meghatározott szakmai értékek iránti elkötelezettséget, a vezetőkkel és a munkatársakkal való alkotó együttműködést, szakmai elhivatottsággal történő, fegyelmezett és lényeglátó feladatvégzést . Elég egy nézeteltérés a szakmai vitán vezető és beosztott között? A bizalmatlanság mint indok nem lehet személyes szimpátia vagy antipátia kérdése, ilyenként csak a magatartásban vagy munkában megnyilvánuló és bizonyítható olyan objektív tények szolgálhatnak, amelyek kellő magyarázatát adják annak, hogy a vezető nem hagyható a beosztásában [BH2002. 116. ]. Kérdés: a vezető szakmai értékei és az objektív tények?

Akiknek nem jár végkielégítés – és akik nyugdíjasok A kormánytisztviselő nem jogosult végkielégítésre, ha méltatlanság címén mentették fel [8 . § (2) bekezdés a) pont] ; felmentésére nem megfelelő munkavégzése miatt [ 8. § (2) bekezdés b) pont] került sor . A Ktv. 19/A. §-ban foglaltakon túlmenően nyugdíjasnak minősül az a kormánytisztviselő, aki az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeivel rendelkezik és felmentésére a 8 . (2) bekezdés g) pontja alapján kerül sor, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI. törvény 18 . (2a) bekezdésben foglalt feltételekkel rendelkezik, és felmentésére a 8 . 2) bekezdés h) pontja alapján kerül sor (nők 40 évvel). Ez a hatályos Ktv-ben is így van.

Tartalékállomány – új bekerülési feltételek A Ktv. 20/A. § (1) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy ha a kormánytisztviselőt a 8. § (1) bekezdés a)—c) pontjaiban meghatározott – a munkáltató működésével –összefüggő okból, vagy a 8 . § (2 ) bekezdés b)—e) pontjaiban meghatározott okból mentik fel, vagy felmentési idejére tartalékállományba kell helyezni. b) munkavégzése nem megfelelő [8/B. § (1) bekezdés] ; c) egészségügyi alkalmatlanság d) a 6/A. § (1) bekezdésében meghatározott kinevezés-módosítás esetén a kormánytisztviselő azt kérelmezi ; e) a kormánytisztviselő vezetőjének bizalmát elveszti (8/C . §) ; a Ktv . 15 . § (1) bekezdés g) pontja alapján szűnik meg a jogviszonya (munkáltató jogutód nélküli megszűnése),

Választott szakszervezeti tisztségviselők – kevesebb védelem Szakszervezeti egyetértési jog - Az Mt. 28 . § (2) bekezdés a) pontja a kormánytisztviselő tekintetében nem alkalmazható . 28. § (2) bek. a ) pont Az indokolás akkor alapos, ha a tervezett intézkedés végrehajtása elnehezítené annak a szakszervezeti szervnek a működését, melyben a munkavállaló választott tisztséget visel, feltéve, hogy az intézkedés elmaradása a munkáltatóra nézve aránytalan, súlyos hátránnyal nem jár. A védelem időbeli hatálya - Az Mt. 28 . § (4) bekezdése azzal az eltéréssel alkalmazható, hogy a védelem a tisztségviselőt a megbízatása megszűnését követően nem illeti meg. 28. (4) bek.: A védelem a tisztségviselőt megbízatásának idejére, illetve annak megszűnését követő egy évre illeti meg, feltéve, ha tisztségét legalább hat hónapon át betöltötte. És a köztisztviselői státuszban lévő szakszervezeti választott tisztségviselők….? Egyenlő-e a bánásmód?

Előzetes szakszervezeti egyetértés Mt. 28. § A közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának a munkáltató által rendes felmondással történő megszüntetéséhez. Esetünkben a felmentéshez. A szakszervezet álláspontját nyolc munkanapon belül írásban közli. Ha nem ért egyet, a tájékoztatásnak az egyet nem értés indokait tartalmaznia kell. Az indokolás akkor alapos, ha a tervezett intézkedés elnehezítené a szakszervezet működését, feltéve, hogy az intézkedés elmaradása a munkáltatóra nézve aránytalan, súlyos hátránnyal nem jár, vagy a szakszervezet tevékenységében történő közreműködés miatti hátrányos megkülönböztetést eredményezne. Ha a szakszervezet véleményét nem közli a munkáltatóval, úgy kell tekinteni, hogy a tervezett intézkedéssel egyetért.

Az egyet nem értés bírósági pótlása Csak a munkáltató és a szakszervezet közötti jogvitában – A szakszervezeti választott tisztségviselő jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetése esetén a szakszervezeti egyetértés meg nem adásának jogszerűsége csak a szakszervezet perben állása alapján bírálható el [BH1999. 385..]. A bíróság a felmondási védettséget élvező szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetéséhez szükséges egyetértést a munkáltató kérelmére pótolhatja, de csak akkor, ha annak feltételei egyébként fennállnak [BH1997. 607. ]. Fontos a sorrend - A szakszervezet jognyilatkozatának a bíróság ítéletével való utólagos pótlása a rendes felmondást nem teszi jogszerűvé, mert a szakszervezet választott tisztségviselője munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetése esetén a közvetlen felső szerv egyetértésének előzetesnek kell lennie [EBH2001. 459. ].

Alkotmányos-e a „jogkurtítás”? Az egyenlő bánásmód sérelme – hátrányos megkülönböztetés választott szakszervezeti vezetők között – foglalkoztatási jogviszonyuk típusára tekintettel? Kiinduló pontok A megkülönböztetés alkotmányellenessége – nincs a tárgyilagos mérlegelés szerint ésszerű indoka azaz, önkényes Megengedhetetlen a megkülönböztetés - ha a jogi szabályozás eltérő jogi helyzetben lévő, eltérő szabályozási körbe tartozó jogalanyi körre vonatkozóan állapít meg eltérő rendelkezéseket (881/B/1991. AB határozat Alkotmányellenes megkülönböztetés csak összehasonlítható jogosultak vagy kötelezettek között vethető fel [4/1993. (II. 12.) AB határozat, ABH 1993, 48, 65.].

Új célfeladatok - céljuttatással 24/A. § A miniszter több minisztériumot érintő feladat összehangolt végrehajtás a érdekében — az érintett miniszter egyetértésével — a Ktv. 78. §-ában foglaltakon túl célfeladatot állapíthat meg az irányítás alatt nem álló minisztériumban foglalkoztatott kormánytisztviselő részére . A céljuttatást a célfeladatot tűző miniszter állapítja meg . Ktv. 78. § A hivatali szervezet vezetője - ide nem értve a helyettesítést - rendkívüli, célhoz köthető feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére, amelynek teljesítése a munkakör ellátásából adódó általános munkaterhet jelentősen meghaladja (célfeladat). Az eredményes végrehajtásért - a köztisztviselő illetményén felül, írásban, a célfeladat megállapításakor vagy teljesítésének igazolásakor - céljuttatást határoznak meg.

Kontroll Bejelentés fentre - A kifizetést megelőzően, a kifizetéséről, annak összegéről, a köztisztviselők besorolása szerinti megoszlásáról a hivatali szervezet vezetője tájékoztatja a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős minisztert. Összeghatár - A köztisztviselő számára tárgyévben megállapított céljuttatások együttes összege nem haladhatja meg a köztisztviselő egyévi illetményének 50%-át. Jogosultság A köztisztviselő a céljuttatásra akkor jogosult, ha a célfeladat eredményesen teljesült és azt a hivatali szervezet vezetője igazolta. Mi nem lehet a célfeladat? A célfeladat nem lehet azonos a teljesítményértékelés során a köztisztviselő részére megállapított feladattal. Apropó teljesítményértékelés – a céljuttatás, mint a kompenzáció eszköze

Kutatási megállapodás 24/B. § A kormányzati tevékenység támogatására a hivatali szervezet vezetője kutatási megállapodást köthet a kormánytisztviselővel. A kutatás eredményes végrehajtása esetén a kormánytisztviselőt kutatói céljuttatás illeti meg. A kutatás időtartamára a kormánytisztviselőt mentesíteni kell a munkavégzés alól. Ennek feltételeiről és a mentesítés idejére járó díjazásról a felek külön megállapodást köthetnek . Az Mt. 151 . § (2) bekezdés g) pontja nem alkalmazható – nem járhat tartamára átlagkereset! . Egyébként a Ktv . 78. §-át (céljuttatás) kell alkalmazni Kérdés: összességében mi járhat?

Kormánytisztviselői jogvita A kormánytisztviselő a kormánytisztviselői jogviszonyból származó igényének érvényesítése érdekében közszolgálati panaszával a Kormánytisztviselői Döntőbizottsághoz fordulhat. Mikor fordulhatnak a bírósághoz? Döntésével szemben a kormánytisztviselő, illetve a munkáltató bírósághoz fordulhat. Ha a Kormánytisztviselői Döntőbizottság a jogszabályban előírt határidőn belül nem bírálja el a panaszt, akkor a kormánytisztviselő, illetve a munkáltató közvetlenül a bírósághoz fordulhat keresetével.

Határidők – 30 nap vagy 3 év A közszolgálati panaszt a sérelmesnek tartott munkáltatói intézkedésről szóló irat kézbesítésétől számított 30 napon belül lehet a Kormánytisztviselői Döntőbizottsághoz benyújtani a) a kormánytisztviselői jogviszony megszüntetésével ; b) az összeférhetetlenség megszüntetésére irányuló írásbeli felszólítással ; c) a minősítés, a teljesítményértékelés és a szakmai munka értékelésének megállapításaival ; d) a fegyelmi és kártérítési ügyben hozott határozattal ; e) a kinevezés egyoldalú módosításával ; j) a fizetési felszólítással – apropó - illetménylevonás g) a Ktv. 33. § (1) bekezdésében foglalt vezetői pótlék csökkentésével kapcsolatos ügyekben. Egyéb esetekben az elévülési időn belül.

Eljárási kérdések Mérlegelési jogkörbe tartozó döntés A munkáltatói jogkör gyakorlójának mérlegelési jogkörébe tartozó döntése ellen kormánytisztviselő a Kormánytisztviselői Döntőbizottsághoz, illetve a bírósághoz akkor fordulhat, ha e törvény megengedi. Határidő megtartása A panasz, illetve a keresetlevél beadására megállapított határidőt megtartottnak kell tekinteni, ha a Kormánytisztviselői Döntőbizottsághoz, illetve a bírósághoz intézett panaszt, illetve keresetlevelet legkésőbb a határidő utolsó napján postára adták. Ha a fél a panasz, illetve a keresetlevél beadására megállapított határidőt elmulasztja, igazolással élhet . Anyagi – kontra - eljárási határidők Halasztó hatály: fizetési felszólítással és az összeférhetetlenség ügyében.

A KDB tárgyalása Határidők és határozat A közszolgálati panaszt a Kormánytisztviselői Döntőbizottság annak kézhezvételétől számított 30 napon belül indokolással ellátott határozatban bírálja el és döntését írásban közli. Ezt a határidőt indokolt esetben a Kormánytisztviselői Döntőbizottság egy alkalommal 60 nappal meghosszabbíthatja. Összetétel KDB 3 fős tanács. A tanácsba egy közszolgálati biztost a kormánytisztviselő, egy biztost a munkáltató javaslata alapján a Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnöke jelöl ki. A tanács elnökét a Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnöke jelöli ki . A tanács elnöke az lehet, aki egyetemi jogi végzettséggel rendelkezik . A tanács a határozatát többségi szavazással hozza. A Kormánytisztviselői Döntőbizottság eljárása illeték- és költségmentes. Kérdés: tárgyalás nincs?

Tanácselnök és tanácstagok A Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnökét és helyettesét, valamint tagjait (közszolgálati biztosok) a közigazgatásért és igazságügyért felel ős miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki határozatlan időre. Kérdés: És egyébként…? A Kormánytisztviselői Döntőbizottság tagja az lehet, aki a) legalább ötéves közigazgatási gyakorlattal és b) felsőfokú iskolai végzettséggel és c) közigazgatási vagy jogi szakvizsgával rendelkezik é s d) közszolgálati jog területén gyakorlatot szerzett . A Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnöke államtitkárt megillető illetményre, valamint egyéb juttatásokra, az elnökhelyettes helyettes államtitkári illetményre, valamint egyéb juttatásokra, a tagok minisztériumi főosztályvezetői illetményre jogosultak .

Jó másodállás? További jogviszony?! - Nem keletkeztet összeférhetetlenséget, ha a kormánytisztviselő, illetve a szakmai vezető a Kormánytisztviselői Döntőbizottság tagja. Összeférhetetlenség A közszolgálati panasz elbírálásában eljáró tanács tagjának összeférhetetlenségére a Ktv . 53 . § (3) bekezdés b)–d) pontjaiban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni. A Kormánytisztviselői Döntőbizottság szervezetére és eljárására vonatkozó szabályokat a Kormány rendeletben állapítja meg . Kérdés: hogyan szűnik meg a KDB-beli státusz?

A Ktv. változása – pályázat vagy meghívás Ktv. 10. § Jogszabály vagy a közigazgatási szerv (a továbbiakban : pályázatot kiíró szerv) döntése alapján meghatározott munkakör betöltése vagy vezetői megbízás ellátása meghívásos vagy pályázati eljárás alapján történhet . A pályázat és az álláshirdetés közötti különbség Garancia - Pályázati eljárás esetén kinevezést , megbízást adni csak olyan személynek lehet, aki a pályázaton részt vett és a pályázati feltételeknek megfelelt. Tanács – ne vállaljunk kötelező meghallgatást

Közzététel és határidők Közzététel - A pályázatot kiíró szerv a pályázati kiírást az egységes hozzáférést biztosító informatikai rendszeren keresztül elektronikus úton megküldi a kormányzati személyügyi igazgatási feladatokat ellátó szerv (a továbbiakban : szolgáltató központ) részére, amely azt közzéteszi . A közzététel napjától a pályázatot kiíró szerv a pályázati kiírást egyéb módon is közzéteheti . Határidő - A pályázatot kiíró szerv által meghirdetett pályázatban megjelölt benyújtási határidőt a szolgáltató központ által történő közzétételtől kell számítani. A pályázat benyújtására meghatározott idő tíz napnál nem lehet rövidebb.

Ha betöltött az állás A pályázat betöltött állásra is kiírható, feltéve, hogy legkésőbb a pályázat elbírálásának napjától az állás betölthető és az állást betöltő köztisztviselőt a kiírást megelőzően legalább 8 nappal korábban a pályázat kiírásáról írásban tájékoztatják. Mikor betölthető az állás? E rendelkezés alkalmazása során az állás betölthetőnek minősül akkor is, ha az állást betöltő köztisztviselő lemondási,felmentési idejét tölti és a munkavégzési kötelezettség alól a munkáltató felmentette . Kérdés: És ha nem tájékoztatják – érvénytelen a pályázat? Nincs minőségi csere.

A döntés A kinevezési jogkör gyakorlója a benyújtásra előírt határidőt követő 30 napon belül, illetve a szolgáltató központ igénybevétele esetén a szolgáltató központ által lefolytatott kiválasztást követő 10 napon belül, testület esetében a következő ülésen dönt a pályázatokról és a köztisztviselő kinevezéséről vagy eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot . Bizottság az értékelésre A pályázatok értékelésére a kinevezési jogkör gyakorlójának döntése alapján legalább háromtagú előkészítő bizottság hozható létre . A szakszervezet is részt vehet – ha akarják Bizottság létrehozása esetén az előkészítésbe a közigazgatási szervnél működő munkavállalói érdekképviseleti szerv képviselőjét is be lehet vonni. (Fő)jegyzők A képviselő-testület legkésőbb a köztisztviselői jogviszony megszűnését követő harminc napon belül írja ki a pályázatot - ha eredménytelen: 30 napon belül újabb pályázatot kell kiírni .

Köztisztviselői felmentés – egy „jegyzett” eltérés 17. § (11) bek.: Amennyiben a körjegyzőség megszűnik, illetve a körjegyzőségbe tartozó önkormányzatok megváltoznak és e változás következtében a körjegyzői tisztségre új pályázat kiírására kerül sor, vagy a polgármesteri hivatal megszűnik és az érintett önkormányzat részvételével körjegyzőség alakul, illetve területszervezési intézkedés következtében önkormányzat szűnik meg vagy jön létre, ez olyan átszervezésnek minősül, amely alapján a jegyző közszolgálati jogviszonya felmentéssel megszüntethető.

Idegen test – közalkalmazotti vezetők pótszabadsága Az Alkotmánybíróság 11/2011 . (III . 9.) AB határozata 2011 . május 31 . Napjával megsemmisítette a Kjt. 57/B . § (1) és (2) bekezdését. 57/B. § (1) A magasabb vezető beosztású közalkalmazottat naptári évenként harmincöt, a vezető beosztású közalkalmazottat harminc munkanap alapszabadság illeti meg, kivéve a bölcsődében, csecsemőotthonban, óvodában, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban oktató, nevelő munkát végző megbízott vezetőket, akik az 56. §-ban meghatározott alapszabadságra és az 57. § (3) bekezdése szerinti pótszabadságra jogosultak. (2) A megbízott vezető az 57. § (1) bekezdése szerinti (fizetési fokozat) pótszabadságra nem jogosult.

A vezetői szabadság megállapítása 2011-re Magasabb vezető, illetve vezető megbízású közalkalmazottak 2011 . évre járó szabadságát a Kjt. 2011 . június 1-jén hatályos szabályai alapján meg kell állapítani, és erről őket 2011 . június 20-ig írásban értesíteni kell . Ha június 1-én a Kjt . 2011 . május 31-én hatályos szabályai alapján 2011 . évre több szabadság illette volna meg a vezetőt, mint a 2011 . június 1-jén hatályos szabályok alapján, akkor 2011 . évre járó szabadságának mértéke – mindaddig, amíg fennálló vezetői megbízásával vagy azzal azonos szintű vezetői megbízással rendelkezik, vagy fennálló közalkalmazotti jogviszonya meg nem szűnik – nem csökkenhet . Új Kjt. 57 . § (2) bek.: A magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg.

Hatálybalépés Június 1. De – KDB: 2012. január 1-jén lépnek hatályba . És akik már most öregségi nyugdíjra jogosultak – június 1-én is jogviszonyban maradnak

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr.p.horvath.istvan@gmail.com