ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
INTÉZMÉNYTELENÍTÉS, ARCCAL A TÁMOGATOTT LAKHATÁS FELÉ
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A magyar fogyatékos nők érdekképviselete nemzetközi szinten
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Fogyatékosságügyi politika Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár, SzMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
AZ ELŐZMÉNYEK ALAPELVEK A MEREK CÉLJA A PROJEKT CÉLJA
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Állampolgársága végképp eltörölve
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A környezetvédelem intézményrendszere
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Látás- és mozgássérültek speciális múzeumi könyvtári foglalkozásai dr. Kreutzer Andrea (HM HIM Hadtörténeti Múzeum Könyvgyűjteménye) Budapest.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Támogatott döntéshozatal
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük

 Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése december 13-án egyhangúan fogadta el a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményt és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyvet  Ez az egyezmény közel 650 millió fogyatékossággal élő embert érint a világon, akik közül 577 ezren Magyarországon élnek  Ám ennél is jóval többre, megközelítőleg 1 millióra tehető azoknak a száma, akik - bár nem minősülnek fogyatékos embernek - valamilyen funkciócsökkenéssel küzdenek

 Az Egyezmény nem új jogokat határoz meg, hanem - valódi kódexként - átfogó és koherens módon gyűjti egybe a fogyatékos embereket érintő alapvető jogokat › koherens módon fogalmaz meg tilalmakat az élet valamennyi területén a hátrányos megkülönböztetés minden formáját illetően, egyenlő módon biztosítva a fogyatékos emberek számára a minél teljesebb értékű élethez való jogokat es jogosultságokat.  A Fakultatív Jegyzőkönyv legfontosabb intézménye az ún. egyéni panaszmechanizmus  minden részes államban élő fogyatékos ember számára lehetővé teszi, az egyének, a nevükben eljárók, illetve csoportok számára hogy az illetőt ért jogsérelem esetén - a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után - az Egyezmény által létrehozott, független nemzetközi szakértői testülethez: a Fogyatékos Emberek Jogainak Bizottságához forduljon.

Magyarország érintettsége  A magyar kormány képviselője már a kezdetektől részt vett a szöveget kidolgozó ad-hoc bizottság munkájában  itthon pedig folyamatos, az érintettek aktív közreműködésével történő szakmai előkészítő munka zajlott  Büszkén állíthatjuk: a hazai fogyatékosságügyi politika kiemelkedő sikere, hogy hazánk volt a világon az első állam, amely mind az Egyezményt, mind pedig a Jegyzőkönyvet ratifikálta a évi XCII. törvénnyel

Célunk  az Egyezmény és a Jegyzőkönyv azok számára is hozzáférhető legyen, akikről és akiknek szól › az Egyezmény vakok és gyengénlátók számára készült Braille-változatát › a siketek és nagyothallók számára készült jelnyelvi DVD-t › az olvasási és megértési problémákkal küzdő embereknek készült ún. könnyen érthető formátumát  Az akadálymentes formátumok így kellő rangra emelve, a törvények mellett jelennek majd meg

Az Egyezmény, illetve a Jegyzőkönyv legfőbb tartalmi elemei  Célja: a fogyatékos emberek számára az emberi jogok és alapvető szabadságok teljes körű es egyenlő élvezetének előmozdítása, védelme és biztosítása az emberi méltóság megőrzése révén  Alapelvei: › a veleszületett méltóság és az egyéni autonómia tisztelete › a hátrányos megkülönböztetés tilalma › a társadalmi integráció › a másság tisztelete › az esélyegyenlőség › az akadálymentesség › a nők es férfiak közötti egyenlőség › a fogyatékossággal elő gyermekek formálódó képességeinek es identitásuk megőrzéséhez fűződő jogának tiszteletben tartása

 A részes államok kötelezettségei: alapvetően két megközelítésben jelennek meg az Egyezményben › egyrészt, mint a fenti alapelvek érvényesítésére irányuló általános, horizontális jogalkotási és jogalkalmazási kötelezettségek › másrészt, mint a fogyatékos emberek számára biztosítandó konkrét jogok  rendelkezik a kormányok számára előírt feladatok teljesítésének és belső, nemzeti szintű ellenőrzésének módjáról