Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek."— Előadás másolata:

1

2 Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek

3 Emberiesség szolidaritásegyenlőség Önkéntesség P Pártatlanság S Semlegesség Függetlenség EgységEgyetemesség önzetlenség arányosság diszkrimináció mentesség ingyenes szolgálat nyitottság előrelátás sokféleség gondoskodás önállóság kölcsönösség központosítás

4 Az ALAPELVEK története: 1921. PÁRTATLANSÁG, FÜGGETLENSÉG, EGYETEMESSÉG, EGYENLŐSÉG 1946. A meglévő alapelvek kiegészítése további 13 elvvel 1965. A 7 ALAPELV ELFOGADÁSA 1859. Solferinó - ahol a tett megelőzte az eszmét EMBERIESSÉG 1864. I. Genfi Egyezmény A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik feladata az Alapelvek védelme és fejlesztése.

5 Emberiesség - harcmezők sebesültjeinek megkülönböztetés nélküli segítségben részesítése - célja az élet és egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása - az emberi szenvedés enyhítése

6 - csak a rászorultság mértéke szerint tesz különbséget, a szenvedés enyhítésére törekszik, - elsőbbséget biztosít a legsürgősebb veszélyhelyzeteknek. Pártatlanság

7 Semlegesség - annak érdekében, hogy továbbra is élvezze mindenki bizalmát, ellenségeskedések során a Mozgalom nem állhat egyik oldalra sem, - sohasem folytathat politikai, faji, vallási illetve ideológiai természetű vitákat.

8 Függetlenség - a Mozgalom független, a Nemzeti Társaságok, megőrzik önállóságukat miközben kormányaik segítői a humanitárius munkában, - vonatkoznak rájuk hazájuk törvényei.

9 Önkéntesség - a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold önkéntes segítő mozgalom, amelynek indítéka semmiképpen nem lehet az anyagi haszonszerzés.

10 Egység - egy országban csak egy Vöröskereszt vagy Vörösfélhold társaság működhet, mindenki előtt nyitva kell állnia, - emberbaráti tevékenységét az ország egész területére ki kell terjesztenie.

11 Egyetemesség - a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világméretű, amelyben minden nemzeti társaságnak egyenlő jogai vannak, egyenlő a felelősségük és a kötelességük egymás segítésében.

12 Működési elvek Egység Önkéntesség Egyetemesség Az alapelvek csoportosítása Báziselvek Emberiesség Pártatlanság Származtatott elvek Semlegesség Függetlenség

13 Mit fogalmaz meg egy elv? A közösség értékeinek alapvető szabályokban való kifejeződése, melynek jelentése állandó, nem függ a körülményektől. Mit jelentenek az alapelvek? Báziselvek (emberiesség, pártatlanság): meghatározzák és motiválják a tevékenységet, megtestesítik az elérendő célt. Származtatott elvek (semlegesség, függetlenség): lehetővé teszik a báziselvek alkalmazását, biztosítják a bizalmat a szervezetnek. Működési elvek (önkéntesség, egység, egyetemesség): irányt szabnak a szervezet felépítésére és munka- módszerére vonatkozóan.

14 A Vöröskereszt szervezetek tevékenységét az ALAPELVEK határozzák meg és szabályozzák.

15 Örülök, hogy találkoztunk! Köszönöm a figyelmet! Ha kérdésed van az alapelvekkel kapcsolatban: kepzes @ hrc.hu Mné Sz É


Letölteni ppt "Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések