Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
1 Az adatvédelem új identitása World Wide Identity konferencia január 28. Dr. Jóri András.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A kapcsolattartás szabályozása
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Családi napközi.
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A területi védőnő szerepe – a 33/2006. (VIII. 23
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A jogforrási rendszer II.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás Ombudsmani állásfoglalás A gyermekek kötelező védőoltásának kérdésében Forrás: Szekszárdi Gyermekjóléti módszertani Központ Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás

Az alanyi jogok korlátja - a másik ember alapvető jogainak sérthetetlensége Európai Unió - Alapszerződés Magyar Alkotmány Mindkét dokumentum tartalmazza az emberi jogok törvény általi korlátozásának lehetőségét a közegészség védelme érdekében Alkotmánybíróság gyakorlatában a szükségesség és arányosság elve érvényesül (az elérni kívánt cél fontossága összhangban van az ennek érdekében okozott alapjog sérelem súlyával)

Hatályos jogszabályok Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Tv. 57. § (1) A védőoltás célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív, illetve passzív védettség kialakítása (2) Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek esetében a) életkorhoz kötötten, b) megbetegedési veszély esetén, illetőleg c) külföldre történő kiutazás esetén a kiutazó költségén kötelező védőoltás elrendelésének van helye

Hatályos jogszabályok 58.§ (4) Ha a védőoltásra kötelezett személy e kötelezettségének írásbeli felszólításra sem tesz eleget, az egészségügyi hatóság a védőoltást határozattal rendeli el. A védőoltást elrendelő határozat - jogorvoslatra tekintet nélkül - azonnal végrehajtható A járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) Nm rendelet 5.§ (6) bekezdése szerint , azoknál a gyermekeknél, akiknél bármelyik kötelező védőoltás elmarad, azt a legrövidebb időn belül pótolni kell (az életkor szerint kötelező oltások ellenőrzése kötelező)

Állásfoglalás Dr Lenkovics Barna OBH 4902/2003 Senkinek nincs joga Az érvényes és hatályos jogszabályok önkényes félre tételére Személyes önrendelkezési jog olyan kiterjesztésére, mely a hatályos törvényekkel való szembeszegülést célozza A szülő saját önrendelkezési jogát nem szabad összetéveszteni a gyermek nevelése során gyakorolt szülői jogaival A szülő személyes vélemény nyilvánítása nem terjed ki automatikusan arra, hogy milyen gyógykezelésben, jelen esetben – kötelező védőoltásban – részesüljön gyermeke

Állásfoglalás Dr Lenkovics Barna OBH 4902/2003 Az a szülő, aki orvosi javallat és a törvényi kötelezettség ellenére nem engedi beadni a kötelező védőoltást megfosztja gyermekét az Alkotmányban deklarált testi, lelki egészséghez való jogától , ill. a közösség többi tagjának ugyanezt a jogát veszélyezteti A gyermek kötelező védőoltása (közegészségügy) a szülő által történő megtagadása nem veszélyeztetheti más gyermek egészségét

Állásfoglalás Prof. Dr Szabó Máté OBH 5199 A szülő személyes meggyőződése nem terjedhet ki automatikusan arra, hogy milyen kötelező védőoltásban részesüljön a gyermeke Nem okoz visszásságot, ha az iskolai kampányolás keretében az egészségügy szakember beoltja annak a gyerekét, akinek a szülője orvosi szakvéleménnyel nem igazolja az oltás alóli mentesítésének szakmai indokait ( a kampányoltás pontos idejéről értesítés kell !!)

Állásfoglalás Prof. Dr Szabó Máté OBH 5199 A védőoltás elmulasztása - orvosi ellenjavallat hiánya , törvényi kötelezettség ellenére megfosztja gyermekét és az egészséghez való jogtól és veszélyezteti a közösség tagjainak ugyanezt a jogát Az egészségügyi rendszer nem bízza a szülőre a kötelező védőoltás beadásának eldöntését. Ennek feloldására sem egészségügyi szakmai, sem jogi, sem morális indok nem áll fenn

Jogorvoslat Prof. Dr Szabó Máté OBH 5199 Aki a vonatkozó rendelkezéseket kifogásolja az fordulhat Állampolgári Jogok Országgyűlés Biztosához az Alkotmánybíróság előtt kezdeményezheti a vitatott jogszabály normakontrollját (a jogszabály v. annak egyes rendelkezései megsemmisítését)

Köszönöm a figyelmüket! Bicskeiné Zsófi