Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):"— Előadás másolata:

1 AIDS –Etikai problémák az ápolásban

2 Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): 1. Egészség elősegítése 2. Betegség megakadályozása 3. Az egészség helyreállítása 4. A szenvedés enyhítése

3 AIDS elterjedésének megakadályozásába alapvetően fontos: A felvilágosítás A felvilágosítás A tanácsadás A tanácsadás Szűrővizsgálatok elvégzése Szűrővizsgálatok elvégzése A WHO önkéntes szűrést és anonimitást szorgalmaz.  Mo. anonimitás első alkalommal biztosított, második ˝megerősítő˝vizsg. közölni kell az adatokat.

4 Külföldi tap. alapján azokban az országokban ahol nincs biztosítva az anonimitás  veszélyeztetett csoport nem vagy végső esetben kerül be a szűrőállomásra.

5 Köteles-e az AIDS-beteg ellátására a kórházi személy? Ápolói Kódex alapján a válasz: ˝Ápolás iránti igény egyetemes. Az ápolás velejárója az emberi élet, méltóság és jogok tisztelete. Ezt nem korlátozhatja a nemzeti hovatartozás, a faj, a vallás, a bőrszín, az életkor, a nem, a politikai vagy társadalmi státusszal kapcsolatos szempontok.˝ (Ápolói Kódex,1973)

6 Az egészségügyi személy köteles a HIV- fertőzött betegeknek is a legmagasabb színtű ellátást biztosítani. Az egészségügyi személy köteles a HIV- fertőzött betegeknek is a legmagasabb színtű ellátást biztosítani. Az ellátást csak abban az esetben lehet visszautasítani, ha a dolgozó egészsége veszélyeztetetté válik Az ellátást csak abban az esetben lehet visszautasítani, ha a dolgozó egészsége veszélyeztetetté válik pl: -nincs elég gumikesztyű pl: -nincs elég gumikesztyű - védőfelszerelés - védőfelszerelés - nem kapott a dolgozó megfelelő felkészítést - nem kapott a dolgozó megfelelő felkészítést

7 ˝A beteg kötelezettségei˝ 1997 évi CLIV. tv. A beteg köteles tájékoztatni a kórházi személyzetet mindarról, ami a kórismeret megállapításához szükséges, különös tekintettel minden korábbi betegségre  így HIV- fertőzésről is be kell számolna.

8 AIDS betegek felderítése nemcsak a beteg de a társadalom szempontjából is fontos. AIDS betegek felderítése nemcsak a beteg de a társadalom szempontjából is fontos. Választási szabadsága a betegnek (részt vesz-e kezelésen) nem veszélyeztetheti mások életét.

9 Van-e joga az AIDS-betegeknek önállóan dönteni? Önrendelkezés elve  igen Maga válassza ki a lehetséges kezelési módokat. Dönt arról, hogy családtagjait tájékoztassák-e a kezelésről. Veszélyeztetettség esetén  családtagoknak és közösségnek is joga van tudni a betegségről, annak megelőzése érdekében.

10 Az ápolónak mérlegelnie kell, hogy mekkora a család veszélyeztetettsége mekkora veszély fenyegeti a beteget, amennyiben nem kap megfelelő támogatást a családtól. Az ápolónak mérlegelnie kell, hogy mekkora a család veszélyeztetettsége mekkora veszély fenyegeti a beteget, amennyiben nem kap megfelelő támogatást a családtól.

11 Nem támogatandó az ápoló olyan akciója, amely a beteg: - karanténba való elhelyezéséhez - karanténba való elhelyezéséhez - erőszakos elzárásához vezet. - erőszakos elzárásához vezet. Az ápolónak megfelelő védelmet kell biztosítania a betegek adataira vonatkozóan, amikor az segélyt kér, vagy szociális ellátásért folyamodik.

12 Azok akik ADS betegekkel foglalkoznak, szükségük van: Azok akik ADS betegekkel foglalkoznak, szükségük van: - szakmai - szakmai - morális - morális - lelki megterhelést jelentő esetek - lelki megterhelést jelentő esetek - megbeszélésére, - megbeszélésére, - az ellátás során keletkező feszültségek csökkentésére - az ellátás során keletkező feszültségek csökkentésére

13 VÉGE


Letölteni ppt "AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):"

Hasonló előadás


Google Hirdetések