Az egyszerűsített foglalkoztatás legfontosabb szabályai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
NAV Tájékoztatási és Koordinációs Osztály
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az egyszerűsített foglalkoztatás megváltozott szabályai 2010
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Erdei István - APEH Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága-1 Bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség elektronikus úton történő teljesítése január 01-től.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A járulékfizetési kötelezettséget befolyásoló évközi változások Széll Zoltánné előadása.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
1 Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „ Az egyszerűsített foglalkoztatás április 1-től alkalmazandó szabályai” április 22.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
1 Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai április 22.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Munkaügy
dr. Barta Beáta főosztályvezető-helyettes
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

Az egyszerűsített foglalkoztatás legfontosabb szabályai

Jogszabályi háttér 2009. évi CLII. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról 88/2010. (III. 26.) Korm. rendelet a 2009. évi CLII. törvény növénytermesztési idénymunkára vonatkozó egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 87/2010. (III. 26.) Korm. rendelet az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentéséről

Alkalmazási kör háztartási munka kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltatónál végzett munka mezőgazdasági idénymunka idegenforgalmi idénymunka alkalmi munka

Háztartási munka

A háztartási munka fogalma a természetes személy munkáltató által létesített, kizárólag a maga és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítására irányuló munkaviszony

A foglalkoztatás időtartama a háztartási munka keretében történő foglalkoztatás időtartama nincs korlátozva !! de a foglalkoztatás ideje a fizetendő közteher mértékét befolyásolja

A munkaviszony létesítése főszabály: a törvény 1. számú melléklete szerinti tartalmú blanketta-munkaszerződés megkötésével DE!: öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony létesítése esetén a munkaszerződés írásbeli megkötése nem kötelező

Jelenléti ív főszabály: ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, akkor a törvény 2. számú melléklete szerinti jelenléti ívet kell vezetni ezzel szemben háztartási munka esetén még akkor sem kötelező ilyen tartalmú jelenléti ívet vezetni, ha a munkaszerződés nincs írásba foglalva

A bejelentés szabályai a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton telefonon keresztül 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is

Közteherfizetés 1. legfeljebb harmincegy napra kötött munkaszerződés alapján történő foglalkoztatása esetén, feltéve, hogy a tárgyhónapban ledolgozott napok száma a tíz munkanapot nem haladja meg, a munkáltató a munkavállalónak kifizetett (nettó) munkabér 30 százalékával megegyező összegű közterhet köteles fizetni a 30 százalékos közteher megfizetésén túl további személyi jövedelemadó vagy járulékfizetési kötelezettség sem a munkáltatót, sem pedig a munkavállalót nem terheli

Közteherfizetés 2. egyéb esetben a személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettségre az Szja. törvény, illetve a Tbj. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig kell az adó/járulék, illetve a 30 százalékos közteherfizetési kötelezettségnek eleget tenni

Bevallás főszabály: 08-as bevalláson havonta, elektronikus úton ha a jogviszony 31 napnál rövidebb és a munkavállaló legfeljebb 10 napot dolgozott és a munkáltató nem elektronikus bevalló, akkor elektronikusan vagy papír alapon a tárgyévet követő év január 12-éig

Kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által létesített jogviszony

Fogalma, a foglalkoztatás időtartama fogalma: a törvény nem határozza meg → bármilyen jellegű munka beletartozhat a foglalkoztatás időtartama: a törvény által nincs korlátozva

A munkaviszony létesítése főszabály: a törvény 1. számú melléklete szerinti tartalmú blanketta-munkaszerződés megkötésével DE!: öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony létesítése esetén a munkaszerződés írásbeli megkötése nem kötelező

Jelenléti ív ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, akkor a törvény 2. számú melléklete szerinti jelenléti ívet kell vezetni szigorú számadású nyomtatvány

A bejelentés szabályai a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is

Közteherfizetés és bevallás közteherfizetés: általános szabályok szerint havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig bevallás: 08-as bevalláson havonta elektronikus úton

Mezőgazdasági idénymunka

A mezőgazdasági idénymunka fogalma a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati ágazatba tartozó olyan munkavégzés, amely az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás természete miatt - a munkaszervezés körülményeitől függetlenül - évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik

A foglalkoztatás időtartama azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony egybefüggő időtartama nem haladhatja meg a harmincegy napot, egy naptári éven belül pedig a kilencven napot

A munkaviszony létesítése főszabály: a törvény 1. számú melléklete szerinti tartalmú blanketta-munkaszerződés megkötésével DE!: öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony létesítése esetén a munkaszerződés írásbeli megkötése nem kötelező

Jelenléti ív ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, akkor a törvény 2. számú melléklete szerinti jelenléti ívet kell vezetni szigorú számadású nyomtatvány

A bejelentés szabályai a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is

Közteherfizetés a munkáltató a munkavállalónak kifizetett (nettó) munkabér harminc százalékával megegyező összegű közterhet fizet a közteherfizetési kötelezettséget az APEH által rendszeresített elkülönített számlaszámokra kell teljesíteni havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig

Bevallás főszabály: 08-as bevalláson havonta, elektronikus úton ha nem kötelezett elektronikus bevallásra, akkor elektronikusan vagy papír alapon a tárgyévet követő év január 12-éig

A növénytermesztési idénymunka specialitásai

A növénytermesztési idénymunka fogalma 1. külön jogszabályban meghatározott egyes növénytermesztési termékek termelésével összefüggő mezőgazdasági idénymunka és a megtermelt növénytermesztési terméknek a munkáltató saját gazdasága területén történő anyagmozgatása, csomagolása

A növénytermesztési idénymunka fogalma 2. a növénytermesztési idénymunkára vonatkozó szabályozás hatálya alá tartozó növénytermesztési termékek körét a 88/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 1. számú melléklete tartalmazza

A foglalkoztatás időtartama és a munkaszerződés megkötése a foglalkoztatás időtartama: évente maximum 90 nap, azon belül nincs korlátozás a munkaszerződés megkötése: a munkaszerződést csak akkor kötelező írásba foglalni, ha a munkavállaló azt kéri, vagy ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama a harminc napot meghaladja

Jelenléti ív ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, akkor a törvény 2. számú melléklete szerinti jelenléti ív vezetése kötelező az Eftv.-ben rögzítetteken túl a jelenléti íven fel kell tüntetni az állami adóhatóság által engedélyezett sorszámtartománynak megfelelő sorszámot, valamint azt, hogy a munkavállaló magánnyugdíjpénztári tag-e szigorú számadású nyomtatvány

A bejelentés szabályai elektronikus úton telefonon keresztül 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is a tárgyhónapot követő hónap 12-éig

Közteherfizetés 1. főszabály: közterherfizetés havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig ha a munkáltató legfeljebb évi 10.000 munkaórában növénytermesztési idénymunka keretében alkalmaz munkavállalókat, akkor választhatja azt is, hogy a tárgyév július 12-éig egy összegben közteherelőleget fizet

Közteherfizetés 2. a közteherelőleg megfizetése az APEH által rendszeresített elkülönített számlaszámra történik a befizetett közteherelőleg és a ténylegesen fizetendő közteher különbözetét a munkáltatónak a bevallással egyidejűleg kell megfizetnie

A közteherelőleg választása 1. bejelentés: a foglalkoztatás megkezdése előtt, de legkésőbb a tárgyév május 15-éig (idén július 12-éig) → a lakóhely vagy székhely szerint illetékes első fokú állami adóhatóságnál papír alapon vagy elektronikus úton, az APEH által rendszeresített és a honlapon közzétett formanyomtatványon (10EKB)

A közteherelőleg választása 2. a közteherelőleg alapja: a 88/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti fajlagos munkaidő-szükséglet és a kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum egy órára eső összegének a szorzata mértéke: 12 százalék

Idegenforgalmi idénymunka

Az idegenforgalmi idénymunka fogalma a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek számít az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység

A foglalkoztatás időtartama és a munkaviszony létesítése a foglalkoztatás időtartama: a törvény által nincs korlátozva a munkaviszony létesítése: főszabály: a törvény 1. számú melléklete szerinti tartalmú blanketta-munkaszerződés megkötésével DE!: öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony létesítése esetén a munkaszerződés írásbeli megkötése nem kötelező

Jelenléti ív ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, akkor a törvény 2. számú melléklete szerinti jelenléti ívet kell vezetni szigorú számadású nyomtatvány

A bejelentés szabályai a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is

Közteherfizetés a munkáltató a munkavállalónak kifizetett (nettó) munkabér harminc százalékával megegyező összegű közterhet fizet a közteherfizetési kötelezettséget az APEH által rendszeresített elkülönített számlaszámokra kell teljesíteni havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig

Bevallás főszabály: 08-as bevalláson havonta, elektronikus úton ha nem kötelezett elektronikus bevallásra, akkor elektronikusan vagy papír alapon a tárgyévet követő év január 12-éig

Alkalmi munka

Az alkalmi munka fogalma a munkáltató és a munkavállaló között legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony

Munkaszerződés, jelenléti ív a törvény 1. számú melléklete szerinti blanketta-szerződést kötelező írásba foglalni, kivéve, ha a felek öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszonyt létesítenek → ez utóbbi esetben jelenléti ívet kell vezetni

A bejelentés szabályai a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással is

Közteherfizetés, bevallás közteherfizetés: általános szabályok szerint havonta, a tárgyhót követő hó 12-éig bevallás: 08-as bevalláson havonta elektronikus úton

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése, és a bevallás szabályai

A bejelentés időpontja főszabály: legkésőbb a munkavégzés megkezdéséig növénytermesztési idénymunka esetén: a tárgyhónapot követő hónap 12-éig változás: a bekövetkezésétől számított 15 napon belül

A bejelentés módja elektronikus úton 2010. július 1-jétől mobil rádiótelefonon internet szolgáltatás nélkül is futtatható külön alkalmazással háztartási munka/növénytermesztési idénymunka esetén telefonon is

Elektronikus úton történő bejelentés ügyfélkapu-regisztráció 10T1041E számú elektronikus adatlap (www.apeh.hu) 2 lapból áll: főlap 22. számú pótlap

10T1041E-Főlap

10T1041E-22. pótlap

Az adatbejelentés jellege 1. új bejelentés: új munkaviszony első ízben történő bejelentése esetén változás-bejelentés: amennyiben egy már korábban létrejött és bejelentett jogviszonyban valamilyen változás következik be ha egy korábbi bejelentés hibás adatát kívánja az adózó javítani (helyesbíteni) !!! Nem minden hiba javítható változás-bejelentéssel

Az adatbejelentés jellege 2. törlés: amennyiben a bejelentett biztosítási jogviszony nem jött létre, vagy a bejelentés téves volt, és azt az adózó teljes mértékben vissza kívánja vonni ha az adózó a munkaviszony kezdetére vagy az egyszerűsített foglalkoztatás jellegére vonatkozó adatot rontotta el, illetve, ha a munkáltató vagy a munkavállaló adatait kell javítani (pl. hibás adószám, adóazonosító jel, TAJ szám)

A munkavégzés helye a munkaszerződésben megadottal egyezően kell kitölteni ha a munkavállaló a munkáját - a munka természetéből eredően - szokásosan telephelyen kívül végzi, akkor munkavégzési helyként a munkáltató azon telephelyét kell megjelölni, ahonnan a munkavállaló az utasítást kapja változó munkavégzési hely esetén pedig azt a telephelyet kell, amelyre a munkáltató munkavégzés céljából beosztotta

A munkaviszony vége a határozott idejű munkaviszonyok, vagyis mezőgazdasági idénymunka, növénytermesztési idénymunka, alkalmi munka esetén a jogviszony első bejelentésekor kötelezően meg kell adni a munkaviszony végét is       

Telefonos bejelentés természetes személynél folytatott háztartási munka növénytermesztési idénymunka Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ (KÜK) 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható hívószám minden bejelentés egyedi regisztrációs számot kap

Kötelező adatok 1. Bejelentőre vonatkozó kötelező adatok: név születési idő adóazonosító jel TAJ szám Munkáltatóra vonatkozó kötelező adatok: adószám (magánszemély munkáltató kivételével) adóazonosító jel (szervezetek kivételével)

Kötelező adatok 2. Munkavállalóra vonatkozó kötelező adatok: TAJ szám adóazonosító jel TAJ szám név születési hely születési idő változás vagy törlés esetén a korábbi bejelentés regisztrációs száma

Kötelező adatok 3. Munkaviszonyra vonatkozó kötelező adatok: munkaviszony kezdete az egyszerűsített foglalkoztatás jellege munkaidő munkavégzés helye

Bevallás 1. főszabály: 08-as bevalláson havonta, elektronikus úton a különböző idénymunkák esetén, ha nem elektronikus bevalló, akkor elektronikusan vagy papír alapon a tárgyévet követő év január 12-éig háztartási munka esetén, ha a jogviszony 31 napnál rövidebb és a munkavállaló legfeljebb 10 napot dolgozott és a munkáltató nem elektronikus bevalló, akkor elektronikusan vagy papír alapon a tárgyévet követő év január 12-éig

Bevallás 2. 30 százalékos egységes közteher esetén 1008M 16-os lapja általános szabályok szerinti adófizetés esetén levezetés a normál munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint, azzal, hogy a 9-es és a 10-es lapokból annyi pótlapot kell kérni egy meghatározott foglalkoztatottra, ahány jogviszony közte és a foglalkoztató között a hónapban létrejött

Köszönöm a figyelmet !