A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A SZETT bemutatása A 20 éves múltra visszatekintő Szövetség magyarországi nonprofit, civil szervezetek szövetsége; Kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózattal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Barcsák Marianna - KPSZTI
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL) Várkonyi Zoltán Progress Consult Dán–Magyar Fejlesztési Tanácsadó Kft. 2010. november 23-25.

Globális hatások Fotó: DPA (Welt Online, 2010. október 19.)

Globális hatások Dánia (5 millió lakos): Évente 250 000 munkahely szűnik meg a technológiai fejlődés, a termelés külföldre telepítése (outsourcing), racionalizáció következményeként. Évente 275 000 új munkahely jön létre. Ez a folyamat elsősorban az LLL-nek köszönhető.

Életen át tartó tanulás és társadalmi felzárkóztatás Az alapkészségek hiánya összefüggésben áll a foglalkoztathatósággal, a jövedelemhez való jutás képességével, az egészségi és mentális állapottal, az egyéni életben felmerülő kihívások kezelésével. Az alapkészségek hiánya a legfőbb tényező a szegénység újratermelődésében. A tanulás segít a pénzügyek, az egészségügyi problémák és a családi élet kezelésében, a gyerekek iskolai teljesítményének javításában. A tanulás elősegíti a civil részvételt, a sport és kulturális tevékenységekbe való bekapcsolódást, a társadalmi kohéziót a bizalom és a társadalmi kapcsolatok és együttműködés újratermelésével.

Magyarországi kihívások OECD felmérés (ALLS) 1998, 2007 A nyolc általánost vagy a még azt sem végzettek foglalkoztatása kirívóan alacsony, itt a legnagyobb a hátrányok újratermelődése. Ebben a körben a munkavállaláshoz szükséges alapkészségek mélyen az európai átlagszint alatt vannak (a felnőttek 28%-nál hiányzik mind a 4 felmért alapképesség).

Magyarországi kihívások

Magyarországi kihívások A felnőttképzésekhez való hozzáférés problémái és az infrastruktúra hiánya A felnőttképzési piac „kínálat-vezérelt” Pedagógiai módszerek alkalmatlansága Informális, nonformális tanulási lehetőségek hiánya

LLL a társadalmi felzárkóztatás érdekében Magyarországon Egyértelmű igény a „tanulási infrastruktúra” iránt a felnőttképzésben és a tanulási tevékenységekben – a leghátrányosabb helyzetű csoportok számára A tanárok/oktatók átfogó, mégis a helyi közösségi igényeknek megfelelő ismereteinek szükségessége

Tanulási környezet Nyitott a helyi közösség előtt (a tér akár egy üzlethelyiség is lehet) Rugalmas (nem hagyományos osztályterem és órarend) … a kevert tanulási módszerek Különböző tevékenységeket fogad be (képzési programok / események / kulturális tevékenységek / csoporttevékenység) Erős kapcsolatokat alakít ki a helyi közösségben és a helyi szereplők között (hídépítés)

Célcsoportok – a gyengén tanulók Különböző korcsoportok számára egyaránt használható (a kiscsoportos munkában az érdeklődés és a kompetenciaszint számít) A leghátrányosabb helyzetű csoportok elérése (fiatalok, tartósan munkanélküliek, stb.)

Célcsoportok – a gyengén tanulók Ténymegállapítások és tendenciák Társadalmi befogadás és a hátrányos helyzetű csoportok Egyéni megoldások – egyéni kezdeményezések Informális tanulási környezetek Támogatás és logisztika/ösztönzők (pl. szállítás / mikrohitelek biztosítása) Akiknek sikerült változtatniuk (identifikációs minták)

Tanulásszervező FELNŐTTOKTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMPETENCIÁK KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ KOMPETENCIÁK SZOCIÁLIS MUNKÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMPETENCIÁK VÁLLALKOZÓI KÉSZSÉG

Alapkompetenciák biztosítása mindenkinek – bevonva a leghátrányosabb helyzetű csoportokat Szervezeti változások: Tanár helyett „tanulástervező” Kevert tanulási módszerek („blended learning”) Pedagógiai innovációk: Személyre szabott tanulás / tanulási profilok Az IKT és a média innovatív használata A formális/informális és a non-formális tanulás keveréke Részvétel & aktív közre- működés Új kezdeményezések: Elismerési rendszer Mikrohitelek használata Új utak a munkapiac felé Partnerségek / Csoportalkotás