Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika."— Előadás másolata:

1 A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében
Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Témavezető: Ábrahám Katalin (egyetemi tanársegéd) Giczey Péter (külső konzulens)

2 A témaválasztás okai Közösségi szociális munka, mint tantárgy és terepgyakorlati helyszín – Freedom Közösségi Ház Személyes érdeklődés Új terület, amely fejlesztést igényel: nem vizsgálták még a módszerek hatását

3 A dolgozat felépítése A közösségfejlesztés módszertanának ismertetése
1.1. Közösség fogalmának értelmezése 1.2. Közösségfejlesztés rövid története 1.3. A közösségfejlesztés, mint társadalmi szerepvállalás elősegítése 1.4. Lehetséges módszerek és eljárások 1.5. A közösségi munka eredményessége, hatása A közösségfejlesztés hatásainak vizsgálata a tégláskerti közösség körében (Esettanulmány) 2.1. A Freedom Közösségi Ház kialakulása, célja, feladata 2.2. A Tégláskert, mint célterület 2.3. A módszereinek hatása a közösség életére

4 A közösségfejlesztés fogalma
„A közösségfejlesztési folyamat egy településen a lakosság vagy/és szervezeteinek megszólításával és bevonásával – aktivizásásával – kezdődik, majd a problémák felismerésével és azok nyilvánossá tételével folytatódik, melynek során mind többen kapcsolódnak a folyamathoz, és jutnak el a közösségben megfogalmazódó feladatok felismeréséhez és közösségi megoldásához, mégpedig ismereteik és képességeik fejlesztése útján, a lehetséges partnerekkel együttműködve.” (Vercseg 2004)

5 A közösségfejlesztés szakaszai
Új mozgások létrehozása Helyzet feltárása Közösség véleményének, cselekvési akciójának feltárása és problémák mellérendelése Feltáró feladatok közös rangsorolása és cselekvési ütemterv elkészítése Intézményépítés Hálózatépítés Koordinálás

6 Lehetséges módszerek és eljárások
Helyi lakosság aktivizálása a helyi cselekvésre: Aktív mag felkutatása interjúzási technikák által Fórumbeszélgetés Közösségi felmérés Jövőműhely módszer Kalendáriumi munka Svéd tanulókör Tömegkommunikáció Jó gyakorlatok Önkéntes munka

7 A közösségi munka eredményessége, hatása
Önkormányzás

8 Vizsgálat – Eredményesség, hatás
Lakosság megszólítása → aktív mag kialakítása: 5 kulcsfontosságú személy Formális és informális vezetőkkel való kapcsolatfelvétel → bizalmi légkör kialakítása: 3 intézmény bevonása Hátrányos helyzetű csoportok aktiválása → gyerekekkel való foglalkozás (2 lakóotthon) Fórumbeszélgetések → a közösség részvétele a térség problémáinak megfogalmazásában (1. alkalom 20 fő, 2. alkalom 15 fő) Csoportfoglalkozások → 10 klub Képzések → kompetenciák fejlődése, sikeres elhelyezkedés (4 típusú képzés)

9 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Készítette: Johanics Tünde cím:


Letölteni ppt "A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések