Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. Tétel – A Life Long Learning

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. Tétel – A Life Long Learning"— Előadás másolata:

1 5. Tétel – A Life Long Learning
Készítette: Hollósi Hajnalka

2

3 Definíciója A tanulásnak ez a formája magában foglalja az egyéni és szociális fejlődés minden formáját és színhelyét – formálisan az iskolákban, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési intézményekben Informálisan otthon, a munkahelyeken és a közösségekben.

4 Kialakulása Franciaországból származik a kifejezés.
Az EU-s országok közül ott tanulnak a legtöbben a 5-40 éves korosztályon belül (főleg férfiak). Az egész EU-ban általános oktatáspolitikai céllá vált. 1996-ban kiáltották ki, mint célkitűzést.

5 Célja Demokráciára nevelés Emberi erőforrások fejlesztése Humántőke fejlesztése Egy szebb jövő!

6 Jellemzői A LLL nem csak felkészülés az életre, hanem annak fontos része! A munka+tanulás egysége. (egyszerre) Elvei: esélyegyenlőség, átláthatóság, átjárhatóság, együttműködés, rugalmasság, eredményesség

7 HÁTTÉR A 70-es években terjedt el
Jelentése: az élet minőségének és a társadalom megjavításának a programja. A 80-as és 90-es évek értelmezése a közgazdaságtan humán tőke elméletének Mai átfogó stratégiai jelentése (90-es évek 2. fele) az Európai Unió gazdaság- és társadalomfejlesztési program – vezérfogalom lifewide learning - , az élet egészére kiterjedő tanulás

8 Fajtái Az egész életen át tartó tanulás = gyermekkortól késő öregkorig tartó kognitív folyamat Formális: iskolai oktatás. Non-formális: bizonyítványt nem adó, kötetlen, öntevékeny szervezetek keretei között végbemenő, nálunk a közművelődési jellegű. Informális: családi, munkahelyi, a széles társadalmi környezetben történő. 1996 – Az LLL éve

9 Az LLL értelmezése  A munkavégzéshez, a munkaerő-piaci pozíciók megőrzéséhez kapcsolódó ismeretszerzést helyezi előtérbe. Az ember személyes boldogulása mint fő cél is megjelenik ebben a definícióban.

10 Az LLL színterei  Család: egész életünkben a többi formális és informális színtéren zajló tanulást erősítik, támogatják vagy ellenkezőleg, nehezítik, ellene hatnak. Bölcsőde, óvoda: a kíváncsiság, a minden létező dolog megismerésének vágya munkál a gyerekekben. Iskola: az élethosszig tartó tanulás fő pillére. Felsőoktatás: a képzésben részt vevőknek a papír (diploma) megszerzése mellett (helyett) a saját személyiségük, kompetenciáik fejlesztése lesz a legfőbb célja.   Át/tovább-képzések.  Civil vagy hobbitanulási tevékenységi kör.

11 FOGALMA A figyelem fókusza a tanulóra, a tanulói igényekre terelődik át. A hangsúly az önálló tanulásra való képesség kialakítására helyeződik át. A tanulás a legkülönbözőbb helyeken és formákban folyhat, amelyek jelentős része kívül van a történetileg kialakult intézményes oktatási rendszeren. A tanulás az egyén egész életpályán keresztül folyhat. 

12 LLL MAGYARORSZÁGON A NEXONEDU, a Nexon oktató- és vizsgaközpontja az uniós filozófia szerinti felnőttképzésre összpontosít. Az élethosszig tartó tanulás alapját a rohamosan változó gazdaság megállás nélkül módosuló szükségletei jelentik. Megvalósulásának alapvető feltétele pedig az, hogy az érintettek egyéni szinten értsék meg és éljék meg a szemlélet lényegét, s legyenek birtokában a folyamatos változás, fejlődés és megújulni vágyás igényének és képességének – élethosszig.

13 A LLL lehet Szakképzés Továbbképzés Átképzés
Irányulhat az alapkészségek elmélyítésére is De kiszolgálhatja az egyének speciális igényeit, egyéni körülményeikhez igazodva

14 Az LLL módszertana Az önállóan irányított tanulásszervezés.
A tanulás folyamat középpontjában a tanuló személye áll. Ő maga irányítja saját tanulási folyamatát. Ő maga felelős érte. Kívülről is támogatható. A felnőttképzést rá kell építeni az iskolai tanulásra.

15 Jellemzői Az LLL olyan készségek elsajátítását jelenti, amelyek birtokában a munkaerő-piacon a legsikeresebben tudunk érvényesülni. A tanulás nem kor függvénye. A gyerekeket már korai életkorban fel kell készíteni a LLL-re. Minden felnőttnek legyen lehetősége a tanulásra.

16 Az állampolgárokkal szembeni 8 kulcskompetencia elvárása
Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi és állampolgári kompetenciák Vállalkozói kompetencia Kulturális kompetencia


Letölteni ppt "5. Tétel – A Life Long Learning"

Hasonló előadás


Google Hirdetések