Egy vállalkozás szerződései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
TÁJÉKOZTATÓ Forrai Dóra irodavezető  Tervezett 2 csoport, fő  Változások a közoktatásban  Sikertelen beiskolázás BEISKOLÁZÁS.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Munkajogi alapismeretek
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A VÁLLAKOZÁSINDÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE Megoldást kínálunk.
Elektronikus kereskedelem
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Munkajogi alapismeretek
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Vállalkozás Pro és Contra
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Munkaszervezési ismeretek
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A vállalkozások jogi környezete
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉVOSZ-Németországi Vállakozási Tagozat (ÉVOSZ-IWTD) 5.Nemzetközi Információs- és Állásbörze Hogyan.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Polgári perjog előadás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Előadás másolata:

Egy vállalkozás szerződései Bérleti szerződés Ingatlan-adásvételi szerződés Munkaszerződés Kereskedelmi ügyletek szerződései

Székhely-dilemmák Bérlet, vagy saját tulajdon? Coworking netán? Székhelyszolgáltatás lehetősége Esetleg otthonról dolgozna: home-office, webshop? A székhely-megfelelőség törvényi hátterét a Cégtörvény, azaz a 2006. évi V. tv. 7. §. adja, amely a következőképp rendelkezik: 7. § (1) A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie.   (4) Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult. A cég a használat jogszerűségéről nyilatkozni köteles. Mindezeket a feltételeket az otthonunkban is tudjuk teljesíteni, ami kényelmetlen. Ha van rá mód: saját tulajdonban lévő, de az otthonunktól elkülönülő, vagy bérelt ingatlanban, de akár közösségi munkahelyen is dolgozhatunk.

Bérleti szerződés A bérlet időleges használati jogot biztosít az ingatlanon. Fontos emiatt szabályozni a felmondási lehetőséget, a felmondási időt. A bérbeadó ellenőrizheti a használatot. A bérlő bérleti díjat fizet, szerződéskötéskor kauciót tesz le. Ki kell kötni, hogy jogosult a székhelyet cégbíróságon bejelenteni, cégtábláját elhelyezni. (minta)

Ingatlan-adásvételi szerződés Csak írásban érvényes Ügyvédi ellenjegyzés Tulajdoni lap gondos átvizsgálása: tehermentes? Szerződés költségei: Tulajdoni lap: 4000 Ft Ügyvédi munkadíj: 1 % Tulajdonszerzési illeték: 4%

Munkaszerződés Új Munka Törvénykönyve van: 2012. I. tv. A munkaviszony írásban megkötött munkaszerződéssel jön létre. A szerződés meghatározza a munkavégzés helyét, a munkaidőt, a pontos feladatot és a bérezést. Szerepel benne a szabadságra való jogosultság, esetleg a más munkahelyre történő beosztás joga, az átirányítás, a kirendelés, kiküldetés joga. Tartalmazza a munkaeszközzel való ellátás kötelezettségét. Határozottan el kell határolni a megbízási szerződéstől és a vállalkozási szerződéstől Munkabér közterhei nagyon magasak. A fizetendő járulékok megoszlása 2013. január 1-jétől: Munkáltató és a munkavállaló által fizetendő járulékok megoszlása. Munkavállaló fizeti a 10 százalék nyugdíjjárulékot, a 16 százalék szja-t személyi jövedelemadót, a 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot. A munkáltató a szociális hozzájárulási adót, ami 27 százalék és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást fizeti. (minta)

Kereskedelmi ügyletek szerződései Adásvételi szerződés (áruk, szolgáltatások tulajdonjogának ellenérték fejében történő átadása, domain adásvétele, védjegy-átruházási szerződés – minta nincs, nagyon speciális. Az átruházás tényét be kell jegyeztetni a védjegylajstromba az SzTNH-nál annak érdekében, hogy az harmadik személyekkel szemben is hatályos legyen. Szerződéseknél teljesítési késedelem szabályai 2013.07.01-től változnak Kereskedelmi ügynöki szerződés Vállalkozási szerződés (pl. honlap grafikai munkáira, minta) Licence-szerződés (felhasználási szerződés, védjegyhasználati szerződés) (minta!) Franchise (benne védjegyhasználati megállapodás) E-commerce

Védjegy-átruházási szerződés Védjegytv. 19. § (1) A védjegyhez kapcsolódó és a védjegyoltalomból eredő jogok átszállhatnak és átruházhatók. (2) A jogi személy és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság jogutóda a védjegyet is megszerzi, kivéve, ha a felek eltérően rendelkeznek, vagy a körülményekből nyilvánvalóan más következik. (3) A védjegyoltalom szerződéssel átruházható. A védjegyoltalom az árujegyzék valamely részére vonatkozóan is átruházható.

Franchise szerződés Tv. nincs rá és az új Ptk. sem nevesíti, mert fontosabb az etikai és üzleti szabályozás (Magyar Franchise Szövetség Etikai Kódex) Közvetett jogforrásai a Ptk., a védjegytv., szerzői jogi tv., versenyjog Átadó és átvevő jogait és kötelességeit tartalmazza

E-commerce Jogi megítélése: a „normál” kereskedelemmel megegyezik(Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény vonatkozik rá) Árucikkek, szolgáltatások elektronikus úton történő adásvétele

Köszönöm a figyelmüket. Budapest, 2013. június 22. Dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere utca 21. dr.daszkalovics@t-online.hu www.daszkalovics.hu