KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takácsné Grúz Erzsébet
Advertisements

„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
TOTÓ Pénzügyi és Könyvszakértő Kft Székhely: 1025 Budapest, Palánta u. 3/c. Telefon+Fax: , Web:
Számviteli alapelvek Számviteli politika
Globális pénzügyi válság – Audit megfontolások
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
A Minőségellenőrzési Bizottság tagja
A standard lényege Mi a konszolidált éves beszámoló könyv-vizsgálójának felelőssége és célja, valamint mik a vele szemben támasztható követelmények, ha.
Teljeskörű kérdőív-hitelintézetek
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőségellenőrzési Bizottság
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Könyvvizsgálat alapjai
Vállalkozások elemzése
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A számvitel szerepe az adójogban
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Helyi esélyegyenlőségi programok felülvizsgálata
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezető augusztus 27.
Minőségellenőrzés 2015-ben
1 Minőség a könyvvizsgálatban 2015 Budapest október 7. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Jelentések dokumentációs rendje. 1./ Évközi vizsgálatok: –Munkapapírok –Vezetői levél – Célvizsgálati jelentés.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
A könyvvizsgálói jelentés megújulása
Készítette: Szabó Gabriella
Minőség a könyvvizsgálatban 2016
Mintavétel.
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
2013. évi zárás kiemelt kérdései, dokumentumai
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
Csalás – hamisítás kezelése a könyvvizsgálatban (vázlat)
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
Minőség a könyvvizsgálatban 2017
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai II.
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai I.
Előadás másolata:

KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET Áttekintés Könyvvizsgálók továbbképzése Budapest, 2018. október 9-10.

Tartalom A lényeges hibák kijavításának ellenőrzése A nem helyesbített hibás állítások lényegességének vizsgálata, következtetések levonása Kapcsolt felekkel és a vállalkozás folytatása elvével összefüggő bizonyítékok áttekintése, a könyvvizsgálói jelentésre gyakorolt hatás értékelése, kapcsolat a mer szabályzattal Az elemző eljárások eredményének értékelése és a beszámoló számviteli törvénynek /IFRS-eknek és számviteli politikának való megfelelése

A lényeges hibák összegyűjtése, ellenőrzése A könyvvizsgálónak az egyértelműen elhanyagolhatókon kívül össze kell gyűjtenie a könyvvizsgálat során azonosított hibás állításokat. Mérlegelni szükséges, hogy az azonosított hibás állítások miatt szükséges-e módosítani az átfogó könyvvizsgálati stratégiát és a könyvvizsgálati tervet? Kommunikáció

A nem helyesbített hibás állítások lényegességének vizsgálata, következtetések levonása A nem helyesbített hibás állítások hatásának értékelése és annak dokumentálása írásbeli nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy meggyőződésük szerint a nem helyesbített hibás állítások hatásai önmagukban és együttesen lényegtelenek-e a pénzügyi kimutatások egésze szempontjából? (A teljességi nyilatkozat része.)

A vállalkozás folytatása elvével összefüggő bizonyítékok áttekintése amikor a könyvvizsgáló a jelentésé­ben a vállalkozás folytatásával kapcsola­tos lényeges bizonytalanságra hívja fel a beszámoló felhasználóinak a figyelmét, akkor azt az általános figyelemfelhívó be­kezdéstől elkülönülten, egy másik bekez­désben, „A vállalkozás folytatására vo­natkozó lényeges bizonytalanság” alcím alatt kell szerepeltetnie a könyvvizsgálói jelentésben. A vállalkozás folytatásával kapcsolat­ban az a követelmény nem változott, hogy a figyelemfelhívás a lényeges bizonytalan­ságra csak akkor helyénvaló, ha a vállal­kozás folytathatóságát illetően fennálló lényeges bizonytalanságot a gazdálkodó megfelelően közzétette az éves beszámo­lóban és a könyvvizsgáló egyébként arra a következtetésre jutott, hogy helyénvaló a vezetés részéről a vállalkozás folytatásá­nak elvén alapuló számvitel alkalmazása.

A vállalkozás folytatása elvével összefüggő bizonyítékok áttekintése Fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a standard értelmében a könyvvizsgáló minden esetben felelős azért, hogy érté­kelje, vajon a vezetés helyesen járt-e el akkor, amikor a beszámolót a vállalko­zás folytatásának elvén alapuló számvi­tel alkalmazásával állította össze. amennyiben a lényeges bizonytalanságot nem tették közzé megfelelően a pénzügyi kimutatásokban korlátozott vagy ellenvéleménnyel ellátott könyvvizsgálói jelentés

Fordulónap utáni események vizsgálata Azonosítani kell minden olyan eseményt, amely a pénzügyi kimutatások módosítását vagy az azokban való közzétételt igényli. Szakaszai: 1. fordulónap és a könyvvizsgálói jelentés dátuma között interjú készítés jegyzőkönyvek áttekintése (FB, AB, vezetés) fordulónapot követő évközi kimutatások áttekintése teljességi nyilatkozat

Fordulónap utáni események vizsgálata 2. A könyvvizsgálói jelentés dátuma után, de a pénzügyi kimutatások nyilvánosságra hozatalának dátuma előtt: könyvvizsgáló nem köteles semmilyen könyvvizsgálati eljárást végrehajtani, kivéve ha: Jelentés dátuma után, de a közzététel előtt tudomására jutott tény, ami miatt módosítani kellene a véleményt: meg kell vitatnia a kérdést a vezetéssel, meg kell határoznia, szükség van-e a pénzügyi kimutatások módosítására, és ha igen, interjút kell készítenie a vezetéssel arról, hogy a vezetés hogyan szándékozik kezelni a kérdést a pénzügyi kimutatásokban. Ha a vezetés módosít, csak akkor lehet új jelentést kiadni.

Fordulónap utáni események vizsgálata 3. Könyvvizsgáló számára a pénzügyi kimutatások nyilvánosságra hozatala után ismertté vált tények: Könyvvizsgáló nem köteles semmilyen könyvvizsgálati eljárást végrehajtani, kivéve ha: jelentés dátuma után, de a közzététel előtt tudomására jutott tény, ami miatt módosítani kellene a véleményt: meg kell vitatnia a kérdést a vezetéssel, meg kell határoznia, szükség van-e a pénzügyi kimutatások módosítására, és ha igen, interjút kell készítenie a vezetéssel arról, hogy a vezetés hogyan szándékozik kezelni a kérdést a pénzügyi kimutatásokban. Nem lehet visszavonni a könyvvizsgálói jelentést!

Az elemző eljárások eredményének értékelése A könyvvizsgálat végéhez közeli időpontban olyan elemző eljárásokat kell megtervezni és végrehajtani, amelyek segítséget nyújtanak az átfogó következtetés kialakítása során, hogy a pénzügyi kimutatások összhangban vannak-e a könyvvizsgáló gazdálkodó egységről szerzett ismereteivel. Az elemző eljárások végrehajtásához különböző módszerek alkalmazhatók. - egyszerű összehasonlítások (terv–tény, bázis-tárgy) Ha az elvárt értékektől eltérést állapít meg a könyvvizsgáló, további könyvvizsgálati eljárásokat kell végrehajtania (pl.: interjú a vezetéssel)