Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán."— Előadás másolata:

1 A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán

2 Ad-hoc Bizottság célja
A Magyar Könyvvizsgálói Kamara „A könyvvizsgálói szakma megítélését, a szakma megtisztulását javító elképzelések” kidolgozásának céljával ad-hoc bizottságot hozott létre. A bizottság feladata annak feltérképezése, milyen lehetősége van a Kamarának és a szakmának, ezen belül a könyvvizsgálóknak a mostanában kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatásában. A fő célkitűzés a könyvvizsgálókba vetett bizalom visszaállítása, a munkánk társadalmi hitelességének növelése, melynek egyik fontos eleme a „minőség-ellenőrzés” megújulása

3 Ad-hoc Bizottság kommunikációjának lényege
A könyvvizsgálat egy „komoly” szakma, amit hosszú tanulási és gyakorlati tapasztalatszerzési folyamat eredményeként megszerzett jogosultság alapján lehet csak művelni. A könyvvizsgáló széleskörű és elmélyült szaktudással rendelkezik, melyet folyamatosan és kötelezően fent kell tartania. A könyvvizsgáló független véleményalkotó, feladatellátása során csak ismereteire és elvégzett munkájára alapozva alakítja ki a véleményét, A szakmai és etikai szabályoknak valamint a jogszabályoknak van kizárólag alárendelve. A könyvvizsgáló munkáját szigorú hazai és nemzetközi szabályok/standardok alapján végzi. A kommunikációnak tükröznie kell, hogy a könyvvizsgáló szigorú standard- előírások alapján és kiterjedt ellenőrzés mellett végzi a munkáját.

4 Minőség-ellenőrzés megújulásának a célja
A minőség-ellenőrzés rendszere: „objektív értékelést” adjon a standard előírások alapján növekedjen a vizsgálatok hatékonysága a vizsgálatok „ szakmai megalapozottságának” a mélysége a vizsgálatok óraszámának a felemelése a kiválasztás kritériumai egyre inkább „kockázat alapú” legyen Hogyan??

5 Minőség-ellenőrzés megújulásának a célja
Hogyan érvényesüljön a „kockázat alapú” megközelítés? 1./ Adatszolgáltatás alapján 2./ Előző minőségellenőrzések eredményei ( MER, Egyedi) 3./ Egyedi megbízások „ kockázat alapú” minősítése 4./ Egyéb módszertani kérdések

6 Az adatszolgáltatási adatlap kérdéseinek bővítése annak érdekében,
Kockázat alapú megközelítés – 1. /Adatszolgáltatás/ ellenőrzésre kijelölésnél Az adatszolgáltatási adatlap kérdéseinek bővítése annak érdekében, hogy az ellenőrzésre kijelölt cégek/könyvvizsgálók kiválasztása kockázat alapú is legyen a periodikus ellenőrzésen túl pl.: óraszám, díjbevétel MER saját minősítés alapján magas kockázatú ügyfél-e? A fentiek alapján a periodikus ellenőrzésen túl növekedjen a „véletlenszerű/célzott” kiválasztás aránya 5%-ról legalább %-ra. Az adatszolgáltatás „teljeskörűségének” az ellenőrzése.

7 A korábbi minőség-ellenőrzés eredményei alapján a/ a MER eredménye
Kockázat alapú megközelítés – 2. /Előző ellenőrzések eredményei/ ellenőrzésre kijelölésnél A korábbi minőség-ellenőrzés eredményei alapján a/ a MER eredménye b./ Egyedi megbízás/ok Például: „Nem megfelelt” minősítés esetén évenként kerüljön sor ellenőrzésre „Megfelelt megjegyzés” esetén három évente ellenőrizzünk „Megfelelt„ esetén, maradjon a hat éves időszak. Mikor szükséges utóellenőrzés?? A könyvvizsgálati módszertan pl. munkalap rendszer, vagy számítógépes szoftver segítségével lefedi-e a könyvvizsgálat valamennyi szakaszát az elfogadástól a jelentés kiadásáig? Szükség esetén alkalmaznak-e külső, vagy belső specialistát?

8 Az adott megbízás képviseljen jelentős óraszámot vagy díjbevételt.
Kockázat alapú megközelítés /Egyedi megbízások minősítése/ ellenőrzésre kijelölésnél Az adott megbízás képviseljen jelentős óraszámot vagy díjbevételt. Alacsony vagy magas honorárium a megbízás méretéhez viszonyítva. Alacsony vagy magas ráfordított óraszám a megbízás méretéhez viszonyítva. MER saját minősítés alapján magas kockázatú ügyfél. Célzott kiválasztás a tevékenység vagy egyéb, aktuális gazdasági körülmények figyelembevételével. Minősített könyvvizsgálói vélemény.

9 4. Egyéb módszertani kérdések
Az ellenőrzésre kijelölt megbízások számának növelése 2-re amennyiben megbízásnál többel rendelkezik a könyvvizsgáló. A kijelölt megbízások esetében 2 kritikus, vagy jelentős terület lenne részletesebb vizsgálat alá vonva, ennek keretében kiemelten vizsgálandó a csalás-hamisítással összefüggő ellenőrzési tevékenység, a szakmai szkepticizmus érvényesülését és amennyiben vonatkozik, akkor az IT terület vizsgálatát. Az egyedi megbízások vizsgálatának eredménye befolyásolja a MER vizsgálat eredményét pl. hogyan kerül következetes betartásra a MER szabályzat és az állítás fordítva is igaz lehet. Egységes fellépés az ügyeskedőkkel szemben. A minőségellenőrzésre való felkészülési idő jelentős csökkentése. Egységes átlátható visszatartó erejű szankciórendszer.

10 5. Egyéb javaslatok A minőségellenőrzés helyszíni feltételeinek megfelelő biztosítása (a helyszíni vizsgálatot a kamarai tag, illetve a könyvvizsgáló cég irodájában vagy a területi szervezet irodájában lehet lefolytatni). A könyvvizsgálat végén, a jelentés kiadását követő rövid (pl. 15 napos) határidőn belül a jelentést fel kellene tölteni egy kamarai felületre. A bizottság ezt az információt felhasználva hatékonyabb kiválasztással dolgozhatna, pl. a nem a standardnak megfelelő jelentéseket eleve ki lehetne szűrni. A helyszíni ellenőrzéskor információt szolgáltatna az is, ha a dokumentációban, nem az a könyvvizsgálói jelentés szerepel, ami fel lett töltve, vagy nem az lett közzétéve.

11 5. Egyéb javaslatok - folytatás
A könyvvizsgáló adatainak áttekintése alapján állapítsuk meg, hogy a könyvvizsgáló valamennyi könyvvizsgálatára vonatkozóan eleget tett-e az adatszolgáltatásának? KKT 152. § (1) A bizottság feladat- és hatáskörében eljárva: d) ellenőrzi és értékeli, hogy a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység díja összhangban van-e az 54. § előírásaival, 54. § (1) A kamarai tag könyvvizsgálónak, a könyvvizsgáló cégnek joga van a megfelelő díjazáshoz. A jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység díja szabad megállapodás tárgya. (2) A kamarai tag könyvvizsgáló, a könyvvizsgáló cég a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység ellátásáért járó díjazásra a feladat jellege, időigénye, a feladat elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, valamint az egyéb kalkulálható költségei figyelembevételével ad ajánlatot. A vizsgálatra kijelölt beszámolók (mappák) vonatkozásában a vizsgálati kódlapon minden kérdésre vonatkozóan jegyezze fel a könyvvizsgáló, hogy a kérdésre adandó választ a dokumentációjában hol található meg. Ezzel nagymértékben gyorsítható az ellenőrzés lefolytatása.

12 A minőség-ellenőrzés nem egy „öncélú” folyamat, annak végtermékei,
Összegzés A minőség-ellenőrzés nem egy „öncélú” folyamat, annak végtermékei, tapasztalatai „éljenek tovább” adjanak alapot új módszertani anyagok kidolgozására, A minőségellenőrzési bizottság minden évben tesz javaslatot különböző oktatási témák kidolgozására a kötelező oktatási napra A minőség-ellenőrzés egységesítése, a minőségellenőrök közötti kommunikáció javítása, a „tanácsadói szerep” megtartása !!! A könyvvizsgálati szakma megújulása, és értékeinek az elismertetése!!


Letölteni ppt "A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések