Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra."— Előadás másolata:

1 Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra

2 A könyvvizsgálói jelentés és a könyvvizsgáló felelőssége a gazdasági társaságokban végzett könyvvizsgálatoknál Előadó: dr. Nagy Lajos elnökségi tag

3 Az előadásomban a könyvvizsgáló felelősségét a következő terület bemutatásával szemléltetem Az éves beszámoló könyvvizsgálata Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálata Az „átalakulás”-kor a vagyonmérleg- tervezetek, vagyonleltár-tervezetek, vagyonmérlegek, vagyonleltárak könyvvizsgálata

4 A könyvvizsgáló felelőssége A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért. A független könyvvizsgálói jelentésében leírt véleményéért/záradékáért. A könyvvizsgáló felelőssége a független könyvvizsgálói jelentés felhasználói felé áll fenn.

5 A független könyvvizsgálói jelentés felhasználói Tulajdonosok Befektetők Hitelezők (a vizsgált társaság)

6 A könyvvizsgáló felelőssége, hogy munkáját a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerint végezze. A könyvvizsgálati standardok nyilvánosak, tehát a felhasználók ismerik (ismerhetik) azokat az eljárásokat, amelyet a könyvvizsgálónak el kell végezni. A könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentésben nyilatkozik erről.

7 A könyvvizsgáló felelőssége, hogy nem megfelelő véleményt/záradékot bocsájt ki. Véleményét nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani (indokolatlan minősített jelentés). A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kibocsátania.

8 Véleményét bizonyítékokkal nem tudja alátámasztani Megjelenési formája minősített független könyvvizsgálói jelentés Következménye lehet, hogy a gazdasági társaságot anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

9 A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kiadni. Megjelenési formája tiszta vagy figyelemfelhívást (esetleg korlátozást) tartalmazó független könyvvizsgálói jelentés. Következménye lehet: a felhasználókat anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

10 A piac szereplői a döntésük meghozatalakor támaszkodnak Az éves beszámolóra Az egyszerűsített éves beszámolóra A vagyonmérleg-tervezetekre, vagyonleltár-tervezetekre, vagyonmérlegre, vagyonleltárra, valamint A független könyvvizsgálói jelentésre.

11 A független könyvvizsgálói jelentés dátuma és felelősség összefüggése Felelősséget növeli, ha a független könyvvizsgálói jelentés dátuma eltér a pénzügyi kimutatás dátumától. Felelősséget csökkenti, ha a pénzügyi kimutatás dátuma megegyezik a független könyvvizsgálói jelentés dátumával.

12 A független könyvvizsgálói jelentés dátuma nem formai, hanem tartalmi kérdés Indok: a felhasználók joggal várják el, hogy a könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentés dátumáig elvégezte a fordulónap utáni események vizsgálatát és a pénzügyi kimutatás a független könyvvizsgálói jelentés dátumakor (is) megbízható és valós képet mutat.

13 A könyvvizsgálat hatóköre az átalakulásoknál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár- tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak), valamint Az azokat alátámasztó pénzügyi kimutatások felülvizsgálata.

14 A független könyvvizsgáló felelőssége az átalakulások könyvvizsgálatánál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár- tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak) felülvizsgálata alapján kiadott független könyvvizsgálói jelentésben megfogalmazott véleményéért/záradékáért. A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért.

15 Az állandó könyvvizsgáló munkájának felhasználása az átalakulások könyvvizsgálatánál A független könyvvizsgáló felhasználhatja, támaszkodhat az állandó könyvvizsgáló munkájára, ha annak szakszerűségéről meggyőződött. A független könyvvizsgáló felelősségét nem csökkenti, ha támaszkodott az állandó könyvvizsgáló munkájára. A független könyvvizsgáló kiadott jelentésében nem hivatkozhat az állandó könyvvizsgáló munkájára (pl. az éves beszámoló felülvizsgálatára kiadott független könyvvizsgálói jelentésre)

16 Csökkenthető-e a könyvvizsgáló felelőssége? Válasz: NEM

17 Kiszolgáltatott-e a könyvvizsgáló? Válasz: NEM A könyvvizsgálói kockázat csökkenthető.

18 Hogyan csökkenthető a kockázat? Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok előírásainak betartásával. Személyes kockázat csökkentésének lehetősége a társaságban végzett könyvvizsgálati munkával.

19 „A cselekvésért való felelősséggel szemben ott áll a nem cselekvésért való felelősség. (Lengyel József)

20 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések