Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vállalkozás folytatásának elve

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vállalkozás folytatásának elve"— Előadás másolata:

1 A vállalkozás folytatásának elve

2 Számviteli törvény megfogalmazása
A beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során abból kell kiindulni, hogy a gazdálkodó a belátható jövőben is fenn tudja tartani működését, folytatni tudja tevékenységét, nem várható a működés beszüntetése vagy bármilyen okból történő jelentős csökkenése

3 570. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard
A könyvvizsgáló felelőssége, - hogy elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen arra vonatkozóan, hogy helyénvaló a vezetés részéről a vállalkozás folytatásának feltételezése a pénzügyi kimutatások készítése és prezentálása során, valamint - hogy következtetést vonjon le arra vonatkozóan, hogy áll-e fenn lényeges bizonytalanság a gazdálkodó egységnek a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban.

4 Kockázatbecslési eljárások és kapcsolódó tevékenységek
Ha a vezetés végzett előzetes felmérést a vállalkozás folytatására vonatkozóan, azt meg kell beszélni, és azonosítani azon eseményeket, feltételeket, melyek a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan jelentős kétséget okoznak. Ha a vezetés nem végzett ilyen felmérést, interjút kell készíteni a vezetéssel, hogy vannak-e olyan események, feltételek, amik jelentős kétségeket vethetnek fel a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan.

5 A könyvvizsgálat során folyamatosan kell figyelni az ilyen eseményekre, feltételekre.
Értékelni kell a vezetésnek a gazdálkodó egység vállalkozás folytatására való képességére vonatkozó felmérését. Mérlegelni kell, hogy a vezetés felmérése tartalmazott-e minden releváns információt.

6 Ha azonosítottak olyan feltételeket, amik jelentős kétséget vetnek fel a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan, könyvvizsgálati eljárásokat kell végrehajtani arra vonatkozóan, van-e lényeges bizonytalanság. Lényeges bizonytalanság akkor áll fenn, ha annak potenciális hatása és bekövetkezésének valószínűsége olyan mértékű, hogy a könyvvizsgáló megítélése szerint a bizonytalanság jellegének és kihatásainak megfelelő közzététele szükséges.

7 A vállalkozás folytatásának feltételezése helyénvaló, de lényeges bizonytalanság áll fenn
Meg kell határozni, hogy a pénzügyi kimutatások: - megfelelően írják-e le a fő eseményeket vagy feltételeket, melyek a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan kétséget vethetnek fel, megfelelően mutatják-e be a vezetés ezen feltételek, események kezelésével kapcsolatos terveit, egyértelműen teszik-e közzé, hogy ezen eseményekkel, feltételekkel kapcsolatosan lényeges bizonytalanság áll fenn.

8 Hatás a könyvvizsgálói jelentésre:
- ha a közzétételek megfelelőek, akkor minősítés nélküli véleményt kell kibocsátani figyelemfelhívó megjegyzéssel (kiemelve, hogy lényeges bizonytalanság áll fenn, és utalva a pénzügyi kimutatások azon részére, ahol az előbbieket közzéteszik), - ha nincs megfelelő közzététel, korlátozó véleményt vagy ellenvéleményt kell kiadni.

9 A vállalkozás folytatásának feltételezése nem helyénvaló
Ha a pénzügyi kimutatások a vállalkozás folytatásának elvére épülve készültek, de az a könyvvizsgáló szerint nem teljesül, ellenvéleményt kell kiadni. A könyvvizsgálónak kommunikálnia kell az irányítással megbízott személyek felé az olyan azonosított eseményeket vagy feltételeket, amelyek jelentős kétséget vethetnek fel a gazdálkodó egységnek a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban.


Letölteni ppt "A vállalkozás folytatásának elve"

Hasonló előadás


Google Hirdetések