Egészséges élet – egy életen át I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Az „első lépés” TÁMOP
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Az egészséges táplálkozás
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A napsugárzás jótékony hatásai:
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Család és iskola Nevelés.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Életfeltételek, források
Statisztika a gyakorlatban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
Avagy vissza az őskorba!
Élj ökosan – generációkon át V.
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Élj ökosan – generációkon át I.
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
Készítette: Koleszár Gábor
Vírusok, baktériumok, egysejtűek
Élj ökosan – generációkon át IV.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Miért is szeretjük az óvodánkat?
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Emlékeztető/Ismétlés
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
A mérés
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Egészséges élet – egy életen át I. Mottó: „Egy betegségnek sok apja lehet, de minden betegség anyja a helytelen táplálkozás” Kínai közmondás Készítette: Keszthelyi Zoltán (biológia-földrajz-testnevelés szakos tanár)

A hosszú élet titka

Feladat: Nézz meg a kék zónákról egy kisfilmet a (2:15 perc). Videó címe: 1. Kék zóna (Forrás : https://www.youtube.com/watch?v=qpuNYqvUG6Y )

Feladat: rövid közös beszélgetés: Miért élhet valaki hosszú életet?!

1. Kék zóna

Lássunk 2 példát! A Kék Zóna jellemzése Azokat a közösségeket nevezik Kék Zónának, ahol az idősek élettel és energiával teli rekord-életkort élnek meg. Lássunk 2 példát!

A hosszú várható élettartam oka Szardínia (Olaszország) Genetikai okok (a sziget meglehetősen zárt, a betelepülők aránya alacsony – nincs keveredés) Aktív életmód (sok séta) Növényi étrend + kevés hús Első a család Kecsketej Borivás (napi 1-2 pohár) Baráti társaság – sok nevetés Szardínia

A hosszú várható élettartam oka Okinava (Japán) Célokkal kelni fel - „szükség van rám érzés” - Legyen tartásunk! Aktív életmód (kertészkedés ) Növényi étrend (szója + gyógynövény) + hús (ünnepekkor) Napfürdőzés Borivás (napi 1-2 pohár) Moai – „közös érdekből való találkozás”– ma ritualizált bajtársiasság Japán - szigetek Okinava

Mi a közös az előbbi példákban?

1. Az egészséges táplálkozás alapjai

Feladat: Nézz meg egy kisfilmet az egészséges táplálkozás alapjairól (2:41 perc). Videó címe: 2. Az egészséges táplálkozás alapjai (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=uIgd3IEr7gE perc: 17.22-19.12-ig)

Feladat: Önállóan töltsd ki a táblázatot! Miért szükséges ennünk, táplálkoznunk? Meddig bírjuk ki táplálék nélkül? Te hogyan, milyen módon „eszel”? Feladat címe: 1. szmelléklet

MEGOLDÁSOK

Miért szükséges ennünk, táplálkoznunk? Azért táplálkozunk, hogy felépítsük saját testünket (sejtjeinket). Táplálékaink feladata: Egy része - mint építőanyag és energiaforrás szerepel. Másik része – változatlanul távozik a szervezetből!

Meddig bírjuk ki táplálék nélkül? Egészségi állapotunktól függően, akár 30-40 napig is képesek vagyunk egyetlen falat nélkül. Egy extrém példa a közelmúltból: egy 206 kg-os férfi 382 napig nem evett élelmiszert (multivitamint és ásványi anyagokat szedett). Orvosi felügyelet alatt lefogyott 90 kg-ra.

Te hogyan, milyen módon eszel? Naponta 5x. Lassan, alaposan megrágva minden falatot. Többféle élelmiszerből. - Befalod – csaknem rágás nélkül? - Mindig sietve, kapkodva eszel? - Alaposan megrágod az ételt? - Nyugodtan, időt hagysz az étel ízlelésére is?

Táplálék vagy tápanyag? Minden, amit megeszel. Az élelmiszerek alkotóelemei.

Mik alkotják az alapvető tápanyagainkat? Fehérjék Szénhidrátok Zsírok, olajok

Fehérjék állati eredetűek növényi eredetűek Pl. tejtermékek, tojás, húsfélék. Az élő szervezet legfontosabb anyagai. A test szöveteinek fő alkotóelemei. Elnevezése: a „tojásfehérjére” utal. Lehetnek: állati eredetűek növényi eredetűek

Szénhidrátok energiaforrás tartalék tápanyag Pl. gabonafélék, cukrok Testünket energiával látja el. A fölösleg zsírrá alakul át. Részben: energiaforrás tartalék tápanyag

Zsírok, olajok állati zsírok növényi zsírok folyékony (olaj) Az élő szervezetben keletkeznek. Igen fontos energiaforrás (a szénhidrát mellett). Lehetnek: Halmazállapot szerint: állati zsírok növényi zsírok folyékony (olaj) szilárd (zsír)

Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a helyes étrendről (2:14 perc). Videó címe: 3. A helyes étrend (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=uIgd3IEr7gE perc: 23 -25.30-ig)

Feladat - párokban Feladat: Rendezd a megfelelő halmazba az alábbi élelmiszereket! Feladat címe: 2. szmelléklet

fehérjék szénhidrátok zsírok 1. rizs 2. sajt 3. repceolaj 4.tojás 5.dió, tökmag 6. bab 7. tej 8. hal 9. krumpli 10. vörös húsok 11. péksütemények 12. üdítőitalok 13. mogyoró 14. kacsazsír fehérjék szénhidrátok zsírok

Ha készen vagytok, a táblánál oldjátok meg közösen

MEGOLDÁS

2. 4. 6. 7. 8. 10. 3. 1. 5. 9. 11. 13. 12. 14. fehérjék szénhidrátok 1. rizs 2. sajt 3. repceolaj 4.tojás 5. dió, tökmag 6. bab 7. tej 8. hal 9. krumpli 10. vörös húsok 11. péksütemények 12. üdítőitalok 13. mogyoró 14. kacsazsír fehérjék 2. 4. 6. 7. 8. 10. szénhidrátok zsírok 3. 1. 5. 9. 11. 13. 12. 14.

Érdekességek Mi az Avasodás? A zsírok, olajok huzamosabb tárolásakor a levegő, fény, nedvesség, baktériumok és penészgombák hatására avasodnak. Ilyenkor kellemetlen szagú és ízű anyagok képződnek bennük.

Kiegészítő védőanyagok Rostok: A jó bélműködés miatt fontos a fogyasztásuk (véd az elhízás ellen). Vitaminok: kis mennyiségben – de nélkülözhetetlen anyagok. Vízben oldódó: B – és C- vitamin Zsírban oldódó: DEKA

c) Ásványi anyagok: elengedhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez (pl. magnézium, kálcium, foszfor, fluor). d) Víz: testünk tömegének több mint a fele. Alapvető lételemünk. A napi folyadékszükséglet: kb. 1,5 – 3 liter. Ennek mennyisége függ az adott személy korától, testsúlyától, időjárási tényezőktől.

Fontos, hogy az elfogyasztott étel energiatartalma egyezzen meg a felhasznált energia mennyiségével. Ha ez nem így történne: vagy

Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a táplálékpiramisról. (3:04 perc) Videó címe: 4. A táplálékpiramis (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=btJ95UOLJgk

Köszönöm a figyelmet!

1. Iskolán kívüli feladat

Töltsd ki és küldd vissza nekünk a Táplálékismeret tesztünket! IKF 1. szmelléklet