Egészséges élet – egy életen át I. Mottó: „Egy betegségnek sok apja lehet, de minden betegség anyja a helytelen táplálkozás” Kínai közmondás Készítette: Keszthelyi Zoltán (biológia-földrajz-testnevelés szakos tanár)
A hosszú élet titka
Feladat: Nézz meg a kék zónákról egy kisfilmet a (2:15 perc). Videó címe: 1. Kék zóna (Forrás : https://www.youtube.com/watch?v=qpuNYqvUG6Y )
Feladat: rövid közös beszélgetés: Miért élhet valaki hosszú életet?!
1. Kék zóna
Lássunk 2 példát! A Kék Zóna jellemzése Azokat a közösségeket nevezik Kék Zónának, ahol az idősek élettel és energiával teli rekord-életkort élnek meg. Lássunk 2 példát!
A hosszú várható élettartam oka Szardínia (Olaszország) Genetikai okok (a sziget meglehetősen zárt, a betelepülők aránya alacsony – nincs keveredés) Aktív életmód (sok séta) Növényi étrend + kevés hús Első a család Kecsketej Borivás (napi 1-2 pohár) Baráti társaság – sok nevetés Szardínia
A hosszú várható élettartam oka Okinava (Japán) Célokkal kelni fel - „szükség van rám érzés” - Legyen tartásunk! Aktív életmód (kertészkedés ) Növényi étrend (szója + gyógynövény) + hús (ünnepekkor) Napfürdőzés Borivás (napi 1-2 pohár) Moai – „közös érdekből való találkozás”– ma ritualizált bajtársiasság Japán - szigetek Okinava
Mi a közös az előbbi példákban?
1. Az egészséges táplálkozás alapjai
Feladat: Nézz meg egy kisfilmet az egészséges táplálkozás alapjairól (2:41 perc). Videó címe: 2. Az egészséges táplálkozás alapjai (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=uIgd3IEr7gE perc: 17.22-19.12-ig)
Feladat: Önállóan töltsd ki a táblázatot! Miért szükséges ennünk, táplálkoznunk? Meddig bírjuk ki táplálék nélkül? Te hogyan, milyen módon „eszel”? Feladat címe: 1. szmelléklet
MEGOLDÁSOK
Miért szükséges ennünk, táplálkoznunk? Azért táplálkozunk, hogy felépítsük saját testünket (sejtjeinket). Táplálékaink feladata: Egy része - mint építőanyag és energiaforrás szerepel. Másik része – változatlanul távozik a szervezetből!
Meddig bírjuk ki táplálék nélkül? Egészségi állapotunktól függően, akár 30-40 napig is képesek vagyunk egyetlen falat nélkül. Egy extrém példa a közelmúltból: egy 206 kg-os férfi 382 napig nem evett élelmiszert (multivitamint és ásványi anyagokat szedett). Orvosi felügyelet alatt lefogyott 90 kg-ra.
Te hogyan, milyen módon eszel? Naponta 5x. Lassan, alaposan megrágva minden falatot. Többféle élelmiszerből. - Befalod – csaknem rágás nélkül? - Mindig sietve, kapkodva eszel? - Alaposan megrágod az ételt? - Nyugodtan, időt hagysz az étel ízlelésére is?
Táplálék vagy tápanyag? Minden, amit megeszel. Az élelmiszerek alkotóelemei.
Mik alkotják az alapvető tápanyagainkat? Fehérjék Szénhidrátok Zsírok, olajok
Fehérjék állati eredetűek növényi eredetűek Pl. tejtermékek, tojás, húsfélék. Az élő szervezet legfontosabb anyagai. A test szöveteinek fő alkotóelemei. Elnevezése: a „tojásfehérjére” utal. Lehetnek: állati eredetűek növényi eredetűek
Szénhidrátok energiaforrás tartalék tápanyag Pl. gabonafélék, cukrok Testünket energiával látja el. A fölösleg zsírrá alakul át. Részben: energiaforrás tartalék tápanyag
Zsírok, olajok állati zsírok növényi zsírok folyékony (olaj) Az élő szervezetben keletkeznek. Igen fontos energiaforrás (a szénhidrát mellett). Lehetnek: Halmazállapot szerint: állati zsírok növényi zsírok folyékony (olaj) szilárd (zsír)
Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a helyes étrendről (2:14 perc). Videó címe: 3. A helyes étrend (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=uIgd3IEr7gE perc: 23 -25.30-ig)
Feladat - párokban Feladat: Rendezd a megfelelő halmazba az alábbi élelmiszereket! Feladat címe: 2. szmelléklet
fehérjék szénhidrátok zsírok 1. rizs 2. sajt 3. repceolaj 4.tojás 5.dió, tökmag 6. bab 7. tej 8. hal 9. krumpli 10. vörös húsok 11. péksütemények 12. üdítőitalok 13. mogyoró 14. kacsazsír fehérjék szénhidrátok zsírok
Ha készen vagytok, a táblánál oldjátok meg közösen
MEGOLDÁS
2. 4. 6. 7. 8. 10. 3. 1. 5. 9. 11. 13. 12. 14. fehérjék szénhidrátok 1. rizs 2. sajt 3. repceolaj 4.tojás 5. dió, tökmag 6. bab 7. tej 8. hal 9. krumpli 10. vörös húsok 11. péksütemények 12. üdítőitalok 13. mogyoró 14. kacsazsír fehérjék 2. 4. 6. 7. 8. 10. szénhidrátok zsírok 3. 1. 5. 9. 11. 13. 12. 14.
Érdekességek Mi az Avasodás? A zsírok, olajok huzamosabb tárolásakor a levegő, fény, nedvesség, baktériumok és penészgombák hatására avasodnak. Ilyenkor kellemetlen szagú és ízű anyagok képződnek bennük.
Kiegészítő védőanyagok Rostok: A jó bélműködés miatt fontos a fogyasztásuk (véd az elhízás ellen). Vitaminok: kis mennyiségben – de nélkülözhetetlen anyagok. Vízben oldódó: B – és C- vitamin Zsírban oldódó: DEKA
c) Ásványi anyagok: elengedhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez (pl. magnézium, kálcium, foszfor, fluor). d) Víz: testünk tömegének több mint a fele. Alapvető lételemünk. A napi folyadékszükséglet: kb. 1,5 – 3 liter. Ennek mennyisége függ az adott személy korától, testsúlyától, időjárási tényezőktől.
Fontos, hogy az elfogyasztott étel energiatartalma egyezzen meg a felhasznált energia mennyiségével. Ha ez nem így történne: vagy
Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a táplálékpiramisról. (3:04 perc) Videó címe: 4. A táplálékpiramis (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=btJ95UOLJgk
Köszönöm a figyelmet!
1. Iskolán kívüli feladat
Töltsd ki és küldd vissza nekünk a Táplálékismeret tesztünket! IKF 1. szmelléklet