Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Koleszár Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Koleszár Gábor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Koleszár Gábor
Az energiatermelés FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 Energiaforrások Megújuló Nem megújuló (fosszilis)
Állandóan rendelkezésre álló energiaforrások. - napenergia - szélenergia - vízienergia - geotermikus energia Nem megújuló (fosszilis) A Földön korlátozottan, véges mennyiségben előforduló energiaforrás. - kőszén, - kőolaj, - földgáz - urán - fa

3 Ásványi nyersanyagok

4 Mi jellemző ma a világ kőolajtermelésére?
Másoljátok le kérdéseket a füzetbe! Mi jellemző ma a világ kőolajtermelésére? Mely energiahordozók felhasználása nőtt az utóbbi években? Mely országokban állítják elő az elektromos energiát kizárólag kőolajból? Magyarország elsősorban miből nyeri az energiát? A következő dián megjelenő szemelvény elolvasása után válaszoljatok írásban, egész mondatokban a kérdésekre!

5 Az energiafelhasználás szerkezete
A közös érdekvédelmi szervezetbe (OPEC) tömörült fejlődő országok az 1970-es évek folyamán drasztikusan emelték kőolajáraikat. Ennek következtében a fejlett országok csökkentették a kőolaj-felhasználást. Azóta a kőolajtermelés stagnál, újra nő a széntermelés. Lendületet vett a földgáz, az atomenergia és a vízenergia hasznosítása.

6 A szegényebb fejlődő országok háztartásaiban az energia 20-90%-át a helyi erdőtakaró faforrása biztosítja. Az arab országok zömében csaknem 100%-ban kőolajból állítják elő az elektromos energiát. Más országokban a földgáz szerepe jelentős.

7 Feketeszénre támaszkodik Dánia, a Dél-afrikai Köztársaság, Nagy-Britannia.
A fekete- és barnaszén együttes energiaforrásként kiemelkedő szerephez jut Kínában és Németországban. Néhány ország kiemelkedően az atomenergiára is támaszkodik, pl. Franciaország, Belgium, Svédország, Magyarország.

8 Paksi atomerőmű


Letölteni ppt "Készítette: Koleszár Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések