Aktív, egészséges életmód

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Aktív, egészséges életmód
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
A napsugárzás jótékony hatásai:
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Segíteni vagy megmenteni
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Colorianne Reinforce-B
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Liliom.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
középfokú felvételi eljárás
TÉSZ-ek árjelentése a PÁIR-ban
Család és iskola Nevelés.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
Avagy vissza az őskorba!
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
AVL fák.
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Új pályainformációs eszközök - filmek
Egészséges élet – egy életen át I.
Vírusok, baktériumok, egysejtűek
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
Készletek transzformációja
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
U8 – U10 célok a szezonra.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Nagyon érdekes olvasmány.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

Aktív, egészséges életmód 5–8. osztályos diákoknak * (*A TÉT Platform és az MDOSZ oktatóanyaga alapján)

Mit tehetsz az egészséged érdekében? Táplálkozz egészségesen! Sportolj, mozogj rendszeresen! Legyen kiegyensúlyozott napirended! Szánj elegendő időt a pihenésre! Törekedj az egészséges életmódra!

Miért van szükség az egészséges életmódra? Hogy jól érezd magad! Hogy tudd élvezni a körülötted zajló világot! Hogy sokáig megőrizd fiatalságod és szépséged! Hogy ne hízz el! Hogy céljaid elérésének ne rossz egészségi állapotod legyen majd akadálya! Hogy boldog légy!

A megfelelő étrend Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele. Attól megfelelő, hogy rád van szabva mennyiségi, és minőségi téren.

Mitől függ a szükséglet? Nemtől Kortól Fizikai aktivitástól Örökölt tulajdonságok Tápláltsági állapottól Nem vagyunk egyformák! Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!

Energiaegyensúly táplálkozás - testmozgás alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Felvétel Leadás Hízni fogsz! Fogyni fogsz!

Táplálkozás: a kiegyensúlyozott étrend A teljes őrlésű gabonafélék alkossák az étrended alapját. Előnyei: fontos szénhidrátok, élelmi rostok és vitaminok forrása.

A kiegyensúlyozott étrend Zöldségfélékből és gyümölcsből legalább napi 4–5 adag ajánlott. Előnyei: élelmi rostok, C-vitamin, ásványi anyagok.

A kiegyensúlyozott étrend A tej és a tejtermékek szintén naponta fogyasztandók. Előnyei: fehérje, kalcium.

A kiegyensúlyozott étrend Sovány (csirke, sovány felvágottak) húst naponta, halat legalább hetente egyszer egyél! Előnyei: fehérje, vas, B-vitaminok.

Egyéb élelmiszerek Az előző ábrákon nem jelzett ételek, élelmiszerek sem tilosak, de naponta nem szükségesek a szervezet számára. Zsiradékokat már az elfogyasztott élelmiszerek is tartalmaznak, de egy kevés növényi zsiradék (olaj, margarin) nem árthat meg. Hetente elegendő tojást (3–4), májat, olajos magvakat, lekvárt, mézet stb. enni. Édességet, sós rágcsálnivalót, cukrozott üdítőitalt csak mértékkel fogyassz! Lehetőleg ne sózd az ételeket! Az alkoholt hagyd meg a felnőtteknek. Fejlődő szervezeted számára ez méreg!

Testmozgás – fizikai aktivitás A táplálékok optimális feldolgozásának elengedhetetlen feltétele a fizikai aktivitás! A rendszeres testmozgás: alapvető szükséglet, igazi örömforrás, hasznos időtöltés, társaságban (csapatban) különösen jó élmény.

Fizikai aktivitás - sport Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Hetente legalább négyszer, rendszeresen sportolj! Ügyelj a sportolást követő folyadékpótlásra (víz/ásványvíz)!

Fizikai aktivitás – fokozó szerek nélkül Soha ne alkalmazz stimuláló szereket (pl. dopping) Az egészséges, szép megjelenéshez nem táplálék kiegészítőkre van szükség, hanem rendszeres testmozgásra! Mellőzd az energiaitalok fogyasztását

Az energiaital nem ad szárnyakat! Anyagcserét gyorsít: gyorsan felszívódó cukor és koffein kettős hatása révén. Szomjoltásra alkalmatlan: felgyorsítja az anyagcserét, inkább kiszáradást okozhat! Nincs olyan élethelyzet, amikor kifejezetten energiaital fogyasztására lenne szükség. +1: alkohollal együtt fogyasztva károsíthatja a szervezetet (elsősorban a májat és szívet!)

Sport – személyi higiéné A sport épüljön be a napirendedbe! Sportolni minden évszakban lehet és kell! Szánj elegendő időt a pihenésre! Sportolás után fokozottan figyelj a személyi higiénére!

A só (nátrium-klorid, NaCl) szerepe „Megköti” a vizet a szervezetedben, hogy kiegyensúlyozott maradjon a folyadékháztartásod. Sportolásnál az izommunkához szükséges. Sok mozgás hatására jobban izzadsz, így több sót veszítesz. Nélkülözhetetlen a gyomor- és bélnedvek termelődéséhez, a jó emésztéséhez.

Sóból is megárt a sok MERT: Az arra érzékenyeknél megterheli a keringési rendszert, emeli a vérnyomást. Gyengíti a csontokat.

Mit tehetsz? Próbáld meg kevesebb sóval élvezni az ételek zamatát, figyelj fel az ízek természetes harmóniájára! A sót kiválthatod érdekes és izgalmas zöldfűszerekkel (pl. majorannával, bazsalikommal, kakukkfűvel).

Napi folyadékszükséglet Felkelés után 2 pohár víz Reggelihez 1 pohár víz Délelőtt, szünetekben 2 pohár víz Ebédhez 1 pohár Délután Vacsorához Vacsora és lefekvés között 7

Mit jelent a tökéletes étkezés? Mennyit? Mit? Hányszor? Mikor? Hányfélét? Hogyan?

Napi 5 étkezés Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd 40%

Miért gond az elhízás? Az egészség egyik mutatója, hogy testtömeged a kívánatos tartományba esik (erről kérdezd meg iskolaorvosod vagy a védőnőt). Az elhízás – mértékétől függően – betegség is, de további betegségek okozója is lehet. Csúfolhatnak érte társaid. Nehéz lefogyni, és szakember segítsége nélkül diétát nem is szabad követni.

Tőled is függ, mit vásárolsz és mit eszel! A helyes étrend megválasztásának kulcsa mindig a te kezedben van. Bővítsd rendszeresen a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra vonatkozó ismereteidet, hogy az élelmiszerek közül a neked legjobban megfelelőt választhasd. Tájékozódj a termék címkéjéről is, mielőtt élelmiszert vásárolsz (tápanyagtartalom, fogyaszthatósági idő stb.).

Címkézés: élelmiszer-választás okosan Megnevezés Mennyiség (tömeg vagy térfogat) Lejárati idő és jelölés módja Összetétel (mennyiségileg csökkenő sorrendben) → minőségjelző Az élelmiszerek tápértékének jelölése Gyártó vagy forgalmazó Elkészítés módja, táplálkozási javaslat Tárolásra vonatkozó utasítás Különleges jelölések

Táplálkozásod a Te kezedben van! Nem annyit kell elfogyasztani egy-egy élelmiszerből, amennyi egy csomagban van (pl. egy zacskó chipset nem egyszerre) Fontos, hogy megismerd a helyes adagméretet és arányokat! Kerüld a szélsőségeket! Az E-számokat tartalmazó élelmiszerek sem tiltottak! Ha alkalmanként többet eszel, azt követően időben kapj észbe, és mozogj többet! Kis lépésekben könnyebb változtatni a szokásokon!

Összefoglalás A táplálkozásodra való odafigyelés nem jár semmilyen közvetlen haszonnal, de ha okosan osztod be a zsebpénzed, nem csak jóllaksz, hanem egészséged megőrzéséért is nagy lépést tettél. Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz, vásárolj tudatosan! Soha ne feledkezz meg a testmozgásról!