Motoros funkciók visszanyerése és romlása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

A TECHNIKAILAG LEHETSÉGES KÖVETELMÉNYÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSOKNÁL.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Vezetés Összeállította: Piacsek László Zoltán.
Szülő-óvodapedagógus együttműködés és a kétnyelvűség hatása a gyermekre Drd. Olteanu Lucián Líviusz pszichológus.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Gazdasági informatika - bevezető
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Motoros funkciók visszanyerése és romlása
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Mayer József Budapest február 27.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Motoros funkciók visszanyerése és romlása
Szervezetfejlesztés II. előadás
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Árverseny, Árvezérlés, Kartell
A beteggé válás folyamata
A személyre szabott tanulást támogató tanári kompetenciák
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A könyvtár mint rendszer
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Kalickás forgórészű aszinkronmotor csillag-delta indítása
RUGÓK.
Mozgástanulás és szabályozás
Munkanélküliség.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Compliance és Corporate Governance
Olvasási szokások, olvasási nehézségek
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A CRM alkalmazásának korlátai a bankszektorban
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Négy vállalkozási alaptípus
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Az egyén társadalmi integrációja
U8 – U10 célok a szezonra.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
A tehetséggondozás kihívásai
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Motoros funkciók visszanyerése és romlása Assessment of motor recovery and decline

Motoros funkciók visszanyerése és romlása Jelentősége: neurológia, rehabilitációs orvoslás, ortopédia Motoros kontroll – motoros funkciók visszanyerése A visszanyerésnek dinamikus a karaktere Teória: kimenet optimalizáció A kompenzáció mentális költsége (mental cost) A mentális költség változása jellemzi a funkció visszanyerést

A humán motoros kontroll jellegzetességei A humán motoros rendszer adaptációs készsége igen jelentős, pl. összehasonlítva azzal, amit a robotok el tudnak érni. Az információ az abszolút előfeltétele annak, hogy a motoros rendszer működjön. Információ nélkül a motoros rendszer „funkcionálisan megbénul”. Az ok, hogy több száz motoros válaszlehetőség közül az információ az irányadó a kiválasztásnál. A mozgás egy végeredmény a szenzoros-kognitív-motoros rendszerek interakciójának következménye. A mozgás válasz nem egy hierarchikus („top-down”) szabályozási folyamat eredménye, hanem a „felső szintek” a folyamat globális természetét kezelik: a mozgást a cél elérése irányítják, míg az „alárendelt” struktúrák automatikus módon működnek (többnyire a gerincvelői szinten), de autonóm alapon.

A humán motoros kontroll jellegzetességei Lashley (1951). „serial order” (szériában rendezett) hipotézis: Fontos az új magatartási folyamatok tanulásában vagy a régiek felidézésében Aránylag kevés egységet (units, elements) kell újraszervezni a felsőbb (koordináló) struktúráknak egy megfelelő szériában. Egységek (units, elements) = funkcionálisan csoportosított izmok A koordináló struktúrák feladatnak- és célnak megfelelően kapcsolják össze az egységeket. Ez a koordináció dinamikus: a feladat végrehajtása közben változhat, új elemek léphetnek be vagy maradhatnak ki. Tehát csak dinamikus reguláció van, de nincs „task-specific wiring pattern” az agyban.

A humán motoros kontroll jellegzetességei Az agyban neuronok vannak: ua. a sejt többféle hálózatban vehet részt, ami dinamikus. A hálózatot az információ bevitel (input) alakítja ki és az inputra kialakított válasz együttese. Az egyeztetés az input és a válasz szerveződése között van, ráadásul a ráfordítás/nyereség arány teljesítménye alapján: gyorsaság, eredményesség, stb. A szabályozásban kétféle módozat van: gyors és lassú típusú. A gyorsaság a tanult (kondicionált) állapottal nő, a lassú típusú kontroll a tanulás korábbi fázisait jelenti.

Recovery and decline Felső ábra: a kompenzáció csökkenő (mentális) energia igénye. A következmény a javulás (kompenzáció, regeneráció, funkció visszanyerése) Alsó ábra a neuromotoros rendszer deteriorációja. A teljesítmény szint csökken Fokozódik a kompenzáció energia (mentális) igénye

Recovery – funkció visszanyerés, reorganizáció A funkció visszanyerése egy forszírozott (kényszerű) állapot. A rendszer rá van kényszerülve, hogy adaptálódjon a strukturális állapotának károsodásához. Minden sérülés a rendszer diszregulációjához (működési zavarához) vezet. A perifériás sérülés (ideg, ízület, amputáció, stb.) soha nem csak perifériás hanem centrális probléma is. A motoros rendszer flexibilis, állandóan igyekszik a motoros kimenetet optimalizálni a sérülés után. Hogyan képes a sérült szenzoros input kompenzálódni és helyes motoros választ generálni? Pl. a proprioceptív input károsul. Akkor a rendszer más szenzoros input felé fordul, pl. vizuális kontroll, tudatos mozgáskontroll. Ez a tulajdonság a kimenet optimalizálása (output optimization) A reorganizáció 2 fontos aspektusa: A kognitív részvétel csökkenése az idő függvényében A vizuális kontrol intenzitásának csökkenés az idő függvényében

A kognitív becsatolás (involvement) csökkenése

Egyensúly szabályozás Felső ábra A kettős feladat megoldása fokozza az egyensúly szabályozásának kilengéseit (kognitív teher) az amputáltnál Alsó ábra Ua. az amputált előrehaladott rehabilitáció során. Csökken az egyensúly szabályozás zavara a kettős feladat megoldása során.

HMSN – hereditary motor and sensory neuropathy felső ábra önmagában az elváltozás nem okoz egyértelmű deficitet a „dual task” tesz során alsó ábra ortopéd cipő alkalmazása csökkenti a szabályozási zavart, de a „dual task” hatására a zavar jelentősen felnagyul. A motoros rendszer új helyzet elé állt, ami további tanulási folyamatokat igényel.

Kettős feladat („dual tasks”) jelentősége a motoros rehabilitációban A vizuális szenzoros csatornák jelentősége a motoros regenerációban A kognitív funkciók jelentősége a motoros regenerációban