Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális."— Előadás másolata:

1 Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer

2 Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális nevelés és szocializáció tere Társadalmi mobilitás csatornája Kérdés: az iskola a társadalmi egyenlőtlenség újratermelődésének vagy kiegyenlítésének eszköze.

3 Iskola funkciói – társadalmi elvárások A válaszok nem kerülhetik meg: az iskola világát és az iskolát használók világát mik jellemzik, mindez mennyiben képes összhangban lenni az egyes diákok vagy hasonló élethelyzetű diákcsoportok iskolai sikere érdekében. a kultúra értelmezését, illetve szerepét az iskola és a tanuló viszonyában.

4 A kultúra megközelítései A kultúra fogalma Állandósult életmód, mely értékek, normák, nyelv, szokások, aspirációk, szankciók rendszerén alapul A kultúra megközelítései a társadalmi rétegződésben elfoglalt helyből adódó tőkefajták a többség és kisebbség együttélésére született bikulturális szocializáció

5 Bikulturális szocializáció CÉL: közös mező szélesítése – átjárhatóság biztosítása konfliktus-megelőzés és -kezelés a kommunikációs csatornák működtetésével Primer szocializációs tér TRANSZLÉTOR Szekunder szocializációs tér MEDIÁTOR

6 Együttélési stratégiák A társadalom különböző csoportjainak együttélése során különféle elvárások és stratégiák alakultak ki a többség és a kisebbség részéről. Ennek megfelelően a kisebbségi csoport asszimilációjáról: saját kultúra elvesztésével járó beolvadásáról, szegregációjáról: erőszakos elkülönítéséről, szeparációjáról: önkéntes elkülönüléséről, integrációjáról: a saját kultúra megtartási lehetősége mellett az együttélés megteremtéséről, inklúzióról: a sokszínűségre építő befogadó társadalmi környezetről beszélhetünk.

7 Az inkluzív iskola kialakítása A napi pedagógiai gyakorlat alapvető megváltozását sürgető tényezők Európai Unió oktatáspolitikai irányelvében megjelenő prioritások a kompetenciafejlesztés hangsúlyozása, az esélyegyenlőség biztosítása, az élethosszig tanulás általánossá válása. Mindezt megerősítik a PISA jelentés hazánkra vonatkozó megállapításai tanulóink teljesítménye is elmarad más országok diákjainak teljesítményétől, a magyarországi – különböző társadalmi helyzetű - diákok közötti teljesítménykülönbség is rendkívül nagy.

8 Minőségi oktatási környezet hatékonyság méltányosságeredményesség

9 Inklúzió és iskolai esélyek esélyegyenlőség (egyenlő hozzáférést eredményező oktatásszervezési módot jelent) egyenlő esélyek (a különbségek kompenzációját eredményező befogadó rendszeren keresztül valósul meg)

10 Inklúzió szemlélete a tanulók egyéni különbségeit (akár társadalmi, akár kulturális, akár biológiai) komplexitásában tekintve, maximálisan figyelembe véve, azokból kiindulva, azokra építve alakít ki befogadó környezetet. A befogadó környezet egyben azt jelenti, hogy a nevelési térben résztvevő valamennyi személy (tanárok, diákok, szülők) a kölcsönös együttműködés szellemében megismerik, értékként fogadják el és építenek az egyéni különbségekre. Mindez biztosítja a gyermeki jogok elvéből kiindulva a minőségi oktatási környezet létrehozását, ahol a hatékonyság, eredményesség és méltányosság hármas egysége megvalósulhat.

11 Inklúzió gyakorlata Kompetencia alapú fejlesztés Individuális fejlesztés Módszertani megújulás Pedagógus szerepének megváltozása


Letölteni ppt "Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések