Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság"— Előadás másolata:

1 STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
Dr. Hua Nam Son

2 Struktúra és szervezetek Szervezeti egység és kapcsolatrendszer
Modellezés Struktúra és szervezetek Szervezeti egység és kapcsolatrendszer Egységek és osztályok Funkciója Szervezeti egységek és osztályok jellemzői: teljesítmény, megbízhatóság,… Struktúra: Vállaltok, Elektronikai egység,… Struktúra ≠ szervezet!!!

3 Struktúra Elemi Struktúra: egység, alkalmazott, …
Hierarchikus struktúra: fa alakú, több szintű struktúra. Kooperatív struktúra: alstruktúrák együttesen működnek. Szekvenciális struktúra: alstruktúrák láncban működnek. Struktúra: Kooperatív struktúrákból és Szekvenciális struktúrákból áll.

4 Szervezet Három komponensű rendszer: O = < s , o, f , p >:
s egy struktúra, o hozzárendelés, amely a struktúra minden csomóponthoz rendel hozzá egy szervezeti egységet. f a szervezeti egység funkciója, p a szervezeti egység jellemzője. Megfelelőségi feltétel: a szervezet funkciójának és jellemzőinek meg kell felelniük a struktúrájának.

5 Kooperatív szervezet:
Kooperatív struktúrában működik. A szervezet funkciója az egységei funkciójának az összege. Megfelelőségi feltétel: A szervezet funkciója az egységei funkciójának a függvénye. Példa: BGE

6 Szekvenciális struktúra
Szekvenciális struktúrában működik Egy osztályban működő egységek láncban működnek. Egy egység a láncban előző egység eredményét dolgozza fel. Megfelelőségi feltétel: Egy egység funkciója az előző egység eredményének a függvénye. Példa: Ford féle sorozatgyártás, szerelőszalag

7 Strukturált szervezet
Rekurzíven épült a kooperatív szervezetekből és szekvenciális szervezetekből. Fa alakú gráffal vagy lineáris kifejezéssel leírható. Meghatározott: A funkciójával, A jellemzőivel

8 Strukturált szervezet bizonytalan környezetben (Strukturált szervezet parciális funkcióval-PFSO):
Néhány al- szervezet (osztály, egység) funkciója, jellemzői parciális függvények.

9 Strukturált szervezetekkel kapcsolatos problémák
Strukturált szervezetek osztályozása a funkciója, jellemzői alapján. Str. szervezetek szervezése, felbontása, átszervezése Strukturált szervezetek optimalizálása Feltárni: független osztályokat izolált osztályokat fontos osztályokat

10 PFSO-val kapcsolatos problémák
Holtpont feltárása PFSO-ban. Holtpont: osztályok, egységek, amelyek nem működnek minden input esetén Felesleges osztályok, egységek feltárása PFSO-ban. Felesleges osztályok, egységek olyan osztályok, egységek, amelyek az eredménye nem befolyásolja az egész szervezetek eredményére.

11

12

13 Strukturált szervezetek funkciójával kapcsolatos problémák:
Milyen funkció (függvény) valamely strukturált szervezet funkciójának tekinthető? Van-e olyan algoritmus, amely segítségével tudjuk eldönteni, hogy két adott strukturált szervezet funkcionálisan ekvivalens?

14 Jellemzők Teljesítmény: Egy strukturált szervezet milyen teljesítménnyel hajtja végre a munkáját? Megbízhatóság: Egy strukturált szervezet milyen megbízhatósággal hajtja végre a munkáját? Egyéb? A strukturált szervezet jellemzőit empirikusan kell megfogalmazni!

15 Strukturált szervezetek teljesítménye
A strukturált szervezet teljesítményét egy függvénnyel jellemezük. A strukturált szervezet teljesítményét az osztályai, egységei teljesítményével meghatározható.

16 …Strukturált szervezetek teljesítménye
A kooperatív szervezet teljesítménye: a komponens szervezetek teljesítményének az összege. A szekvenciális szervezet teljesítménye: a leggyengébb komponens szervezet teljesítménye.

17 Strukturált szervezetek teljesítményével kapcsolatos problémák
Strukturált szervezetek teljesítménye megbecslése. Strukturált szervezetek teljesítményének növelése átszervezés útján.

18 Strukturált szervezetek megbízhatósága
Egy függvény m, amelynek az értéke a strukturált szervezet megbízhatóságát jellemzi a munkavégzésében. Két speciális eset: m(x)=1: a strukturált szervezet teljes megbízhatósággal végzi a funkcióját. m(x)=0: a strukturált szervezet munkavégzése teljesen nem megbízható.

19 …Strukturált szervezetek megbízhatósága
A strukturált szervezet megbízhatósága az osztályai, egységei megbízhatóságával meghatározható. A kooperatív szervezet megbízhatósága a legkisebb megbízhatóságú osztályai, egységei megbízhatósága. A szekvenciális szervezet megbízhatósága az osztályai, egységei megbízhatóságának a szorzata.

20 Strukturált szervezetek megbízhatóságával kapcsolatos problémák
Strukturált szervezetek megbízhatósága megbecslése. A legkisebb/legnagyobb megbízhatóságú osztályai, egységei azonosítása. A strukturált szervezetek megbízhatósága emelése átszervezés útján.

21 Néhány probléma megoldása
Struktúrák osztályozása. Strukturált szervezetek osztályozása a struktúrája és más jellemzői alapján. Strukturált szervezetek teljesítményét értékelése speciális esetekben: Tétel: Ha O=<s,o,f,p> egy diszkrét, (+,min) típusú, akkor:

22 …Néhány probléma megoldása
Tétel: Ha O=<s,o,f,p> egy egyenletes, diszkrét, (+,min) típusú, akkor: Strukturált szervezetek Összehasonlítása, Ekvivalenciája megfogalmazása. Strukturált szervezetek egyszerűsítése az átszervezés útján.

23 …Néhány probléma megoldása
Strukturált szervezetek megbízhatósága vizsgálata: Strukturált szervezetek teljesen megbízható, ha az összes egysége teljesen megbízható. Strukturált szervezetek teljesen nem megbízható, ha valamelyik egysége teljesen nem megbízható. Strukturált szervezetek megbízhatósága nem halad meg az egysége megbízhatóságát.

24

25 …Néhány probléma megoldása
7. A PFSO-ban rejlő holtpontok meghatározása. Nincs olyan algoritmus, amely meghatározza, egy osztály, egység lenne holtpont. 8. A PFSO felesleges osztályai, egységei meghatározása. Finding the unnecessary departments in a PFSO. Sejtés: Nincs olyan algoritmus, amely meghatározza, egy osztály, egység felesleges-e.

26 Köszönöm a figyelmét


Letölteni ppt "STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések