Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egyén társadalmi integrációja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egyén társadalmi integrációja"— Előadás másolata:

1 Az egyén társadalmi integrációja
Dr. Skrabski Árpád Apor Vilmos Katolikus Főiskola

2 Az egyén társadalmi integrációja
Adler szerint a kisebbrendűségi komplexus és a közösségi érzés egyaránt jelen van a születés pillanatát követően. Az ember ellentmondás mentes szellemi konstrukcióra törekszik. Bannister: a konstrukciók munka-hipotézisek, amelyeket a tapasztalattal ellenőrzünk. A primitívebb konstrukciókat az „individuális szemléletet” a világ meghódításának törekvése jellemzi. A fejlettebb „társadalmi szemlélet” inkább megfelel az Alport által leírt „részvét”-nek.

3 Az individuális szemlélet
Jó és rossz kategóriák szerint bipoláris. Egyensúlyba hozza a külső elvárásokat és belső késztetéseket. Az új ismeretek hozzáadás útján bővítik a gondolati konstrukciót. Független egzisztenciává teszi a személyt. Kognitív disszonancia. Nem képes elfogadni az ellenérvek igazát, ha ezek alapvető állításokat vonnak kétségbe. A disszociált funkciók a tudat kontrolja nélkül működnek (árnyék) Katona kurázsi

4 Individuális közösség
Törzsi, faji, nemzeti együvétartozás, közös kultúra. Előítélet. Értékrontás. A védekezés: csatlakozás hasonló szemléletű közösségekhez. Az individuális konstrukció csak úgy menekülhet, ha környezetét leigázza. Az individuális diktatúra, vezérlés, visszacsatolás nélkül. Irracionális tekintély. Másokat eszközként kezel. Ebből következik az elidegenedés. (Marx) From: Társadalmilag szentesített defektállapot. Heller Ágnes: Szerep manipuláció.

5 Társadalmi szemlélet Krízis kényszeríti ki, amelyben az individuális szemlélettel nem lehet tovább manőverezni. Az egyéni konstrukció fejlesztése dialektika útján lehetséges feltéve ha van tézis ami szembekerül az antitézissel és létrejön a szintézis. (Erkölcsi relatívizmus, gyökértelenség ellehetetleníti a szintézis létrehozását) Hamis vagy-vagy alternatívák feloldása. Tolerancia mások irányában a továbbfejlődés lehetőségét jelenti. Csökken a veszélyesnek ítélt szituációk száma. Nékülözések elviselése. Civil kurázsi. „Hogy elérd mit még nem szeretsz (kedvelsz), arra tarts hol mitsem szeretsz, hogy elérd mit még nem ismersz, arra tarts hol mitsem ismersz”

6 Az emberi közösség Kölcsönös egymásrahatás, a szubszidiaritás elve, demokratikus struktúrák. A pluralizmus védelmével biztosítja a továbbfejlődést. Heller Ágnes szerepfelborító típusa, aki komolyan veszi feladatát. (szerep játszó, szerep manipuláló, visszahúzódó típusok) Az emberiség közös konstrukciójának személyes jellege. Nem lehet elidegeníteni a személyt a hatásaitól. A személy érdekelt a közös konstrukció általa létrehozott fejlesztésében, mivel ez a halált követő túlélés lehetőségét jelenti. (Marx, szt. Tamás, Szondi Lipót, Teilhard de Chardin nooszférája)


Letölteni ppt "Az egyén társadalmi integrációja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések