ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit 2017. november 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Szabálysértési méltányossági kérelem
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Elektronikus eljárás a polgári perben
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közigazgatási perek I.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Minisztériumok, központi közigazgatás
Illetékesség, kijelölés
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Polgári perjog előadás
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit 2017. november 14.

Magyarország közbeszerzési szabályozásának változása 22 év – négy közbeszerzési törvény: 1995. évi XL. törvény 2003. évi CXXIX. törvény 2011. évi CVIII. törvény 2015. évi CXLIII. törvény A belső jog változása mellett a közbeszerzési jogorvoslatokra vonatkozó szabályok, elvek uniós jogi értelmezése is folyamatos átalakuláson, fejlődésen megy keresztül. Egy rendkívül fontos állandó pont: a bírói út (a bírósági felülvizsgálat széles körű megteremtése) fontosságát a belső és az uniós jog mindig kiemeli a közbeszerzési jogorvoslati eljárásrendnek nélkülözhetetlen eleme

A közbeszerzés jogorvoslati rendszerének kialakulása Magyarországon 1995-ös közbeszerzési törvény előkészítése során első fokon eljáró szervre két alternatív javaslat Kormánynak nem alárendelt, független jogi személy döntése a közigazgatási határozatok felülvizsgálatára irányadó szabályok szerint bíróság előtt megtámadható A magyar jogrendszerben új elemként jött létre: Közbeszerzési Döntőbizottság kvázi bíráskodó autonóm hatóság Gazdasági Versenyhivatal határozata a bíróság előtt keresettel megtámadható Mindkét alternatív verzió már ekkor elengedhetetlen követelményként fogalmazta meg a bírósági felülvizsgálat biztosítását közbeszerzési ügyekben

Hazai közbeszerzési jogban azóta a bírói út differenciálódott, sokoldalú lett A közbeszerzési ügyekben differenciált a közbeszerzési jogsértések különböző következményeit levonni jogosult bírósági út, bevonva a közigazgatási bírói ítélkezést és a polgári bírói ítélkezést.

Hol lesz a helye a jövőben a közbeszerzési jognak és szerződésnek? 2018. január 1. – új, önálló közigazgatási perrendtartás A közbeszerzési jog : közigazgatási vagy polgári jogi természetű-e? anyagi jogi szempontból közel van a versenyjoghoz az uniós jogi meghatározottság áthatja a közbeszerzési jogalkalmazást Jövőbeli utak: a közbeszerzési igényérvényesítési utak további egységesítése, egyesítése, 1.1. magánjogi igényérvényesítési eszközök hatékonyságának növelése, 1.2. a „másodlagos jogvédelmi mechanizmusok” erősítése, valamint 1.3. a közérdekű hatósági fellépés és a magánjogi-magánérdek alapú igényérvényesítés egyensúlyba hozása; a közigazgatási perrendtartás következményei a közbeszerzési jogra; alternatív vitarendezési módok a közbeszerzési jogban.

1. A közbeszerzési igényérvényesítési utak további egységesítése, egyesítése 1.1. A magánjogi igényérvényesítési eszközök hatékonyságának növelése Magyarországon ma a szűk értelemben vett „bírósági felülvizsgálatot” két közigazgatási és munkaügyi bíróság végzi: Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ez a bírósági felülvizsgálat nem közvetlenül érinti az ajánlatkérői döntéseket, „csak” a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatain keresztül - 1995 óta ún. hatósági modell: az ajánlatkérői döntések elsődleges jogszerűségi megítélője és elbírálója a Döntőbizottság, a Döntőbizottság határozatával szemben lehet bírósági felülvizsgálatot igénybe venni közigazgatási bíróság előtt.

A közbeszerzési közigazgatási ítélkezés sajátosságai a közbeszerzési jognak eleve vannak sajátos intézményei; az „áttételesség”, vagyis az, hogy a közigazgatási bíróság csak a Döntőbizottság határozatán keresztül ítéli meg magát a közbeszerzési jogsértést; a Döntőbizottság jogállása is sajátos (közigazgatási hatóságként „kvázi” bíráskodási funkciót lát el); a bírósági felülvizsgálatnál fokozottan érvényesül az időszerűség és a hatékonyság követelménye.

A közigazgatási és a polgári bíráskodás kapcsolata A hazai közigazgatási bíráskodás egyik klasszikus alapelvét – a közigazgatási bíráskodás tárgya kizárólag az egyedi közigazgatási határozatok jogszerűsége felett való ítélkezés – a jogalkotó áttörte:  bírósági hatáskörbe utalta a közbeszerzési szerződés érvénytelensége és jogkövetkezményei megállapítása iránti pert az ún. egységes, illetve egyesített per keretében a Döntőbizottság határozatának és az abban való közbeszerzési jogsértés megállapításának, valamint a létrejött szerződés érvénytelenségének megállapítása Kapcsolódási pont: Ha a Döntőbizottság határozatát nem támadják, nem közigazgatási bíróság polgári bíróság előtt, polgári perben lehet ugyanezt a petitumot előterjeszteni

1.2. A másodlagos jogvédelem körébe sorolt eszközök érvényesítése Magánjogi jogérvényesítés: a közbeszerzési jogsértések és szerződések anyagi-vagyoni következményei és ennek érvényesíthetősége egyelőre kevés az ügyek száma hosszabb és költségesebb igényérvényesítés elsőként közigazgatási bírósági út csak ezután polgári bírósági út

1.3. A közérdekű hatósági fellépés és a magánjogi-magánérdek alapú igényérvényesítés egyensúlyba hozása Cél lehet: a különböző jogérvényesítési utak jobb koordinálása, a köz- és magánjogi közbeszerzési igényérvényesítés között jobb egyensúly kialakítása. Jelenlegi magyar szabályozás: A közbeszerzésre, illetve a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok megsértésére alapított bármely polgári jogi igény érvényesíthetőségének feltétele, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság, illetve a közigazgatási bíróság (a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának felülvizsgálata során) a jogsértést jogerősen megállapítsa. Összeegyeztethető-e ez az uniós joggal?  előzetes döntéshozatali eljárás (C-300/17.)

2. A közigazgatási perrendtartás következményei a közbeszerzési jogra 2018. január 1-jétől - a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (Pp.) - a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) A Kp. bevezeti a közigazgatási szerződés fogalmát, mely szerint közigazgatási szerződés az, amit jogszabály annak minősít. A Kp. szerint közigazgatási jogvita a közigazgatási szerződéssel kapcsolatos jogvita is. Kérdés: a Kbt. hatálya alá tartozó szerződések ide tartoznak? Amennyiben a közbeszerzési szerződést a jogalkotó a Kp. hatálya alá rendeli: a közigazgatási bíróságnak ezentúl a közigazgatási szerződésnek minősített szerződések esetében kiterjed mindarra a hatásköre, ami eddig polgári bírói útra tartozott (ideértve a semmisségi pereket és a kártérítési pereket is); egy perben eldönthető az érvénytelenség, a károkozás kérdése, egyben akár valamely közigazgatási határozat megsemmisítése is egyidejűleg kérhető.

3. Alternatív vitarendezési módok a közbeszerzési eljárásban - mediáció egyezség erősítése A közbeszerzési jogorvoslati szabályok fejlesztésének következő állomása ezen alternatív vitarendezési eszközök differenciálása lehetne.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!