A természet ékszerei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A természet ékszerei.
Advertisements

A természet ékszerei.
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szakmai hálózatok működésének eredményessége és dilemmái Innováció – megújulás – növekedés VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március.
Dorottya Szabo IRTA Europe/Azsia Elnöke Lánctartozás! Hörcsög az ördögi körben. Generation NINJA.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Valószínűségi kísérletek
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Összeállította: Horváth Józsefné
Microsoft Office Publisher
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Természeti erőforrások
Montázs készítése.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
A talajok szervesanyag-készlete
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Környezetgazdaságtan 1
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2008-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Az energia.
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Króm Boros Alex 10.AT.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Monitor(LCD).
RUGÓK.
Ez az én művem Nevem: Németh Janka
Albert Schweitzer Tucy
Környezeti Kontrolling
BTMN.
Swarovski Kristálymúzeum.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Épületek egészségtana
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
TESTFESTÉS HENNÁVAL.
Ízeltlábúak törzse.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
SQL jogosultság-kezelés
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
EGYÜTT A BOLDOGABB ISKOLÁKÉRT!
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az „Egyetlen PPG” vagyunk
A POWERPOINT 2007 újdonságai
A tehetséggondozás kihívásai
A természet ékszerei.
Előadás másolata:

A természet ékszerei

A metamorfózis csodája: Átalakulása során a hernyó bebábozódik, anyaga feloldódik, átrendeződik, és néhány héten belül lepkeként megszületik. Fecskefarkú lepke

Farkasalma-lepke

Nappali pávaszem

Atalanta lepke

Nagy gyöngyházlepke

„Egyedül a metamorfózis alapján is romba dől az evolúció.” (W.Braun) „Ha demonstrálni lehetne, hogy létezett valamely bonyolult szerv, amelyik talán nem tudott volna kialakulni számos, egymást követő, enyhe módosulások útján, elméletem teljesen romba dőlne”.(Darwin) „Egyedül a metamorfózis alapján is romba dől az evolúció.” (W.Braun)

„Nincs semmi bizonyíték, ami megmagyarázná, hogy az élet ilyen figyelemreméltó terve (a metamorfózis) hogyan jött létre.” (P.Farb)

Hogyan alakult ki a genetikai anyag mind a lárva, mind a felnőtt egyed részére? Milyen mutációk tudták a csúszó-mászó lárvát repülő danaida-pillangóvá alakítani, amely képes 4600 kilométert navigálni gombostűfej méretű agyát használva?

Mennyire hihető az, hogy egy olyan bonyolult gépezet, mint pl Mennyire hihető az, hogy egy olyan bonyolult gépezet, mint pl. az autó, természetes folyamatok útján keletkezett? És ha ez a szerkezet hirtelen szétmállana, majd két héten belül repülőgépként állna elő, akkor vajon ki hinne abban, hogy mindez csupán az evolúció terméke? (W.Braun)

Nyilvánvaló, hogy az óriási mennyiségű információ, amely a lárva és a felnőtt egyed fejlődésének minden egyes állomását irányítja, már a kezdeteknél bele volt kódolva annak genetikai anyagába.

" Minél jobban megértjük a rovarszárnyak működését, annál gyönyörűbbnek és kifinomultabbnak látjuk tervezésüket. Minden szerkezet általában úgy van megtervezve, hogy a lehető legkevésbé deformálódjon, a működés pedig úgy, hogy kiszámítható módon mozogjanak a részek. A rovarszárnyak mindkét tulajdonságot ötvözik magukban, anyaguk rugalmas, felépítésük elegáns, éppen a megfelelő mértékű alakváltozást teszi lehetővé, és a lehető legjobban kihasználja a levegőt. Kevés hasonló dolog létezik, ha létezik egyáltalán.” (Robin Wootton, angol biológus)

"A rovarok eredetével kapcsolatban teljes sötétségben tapogatózunk "A rovarok eredetével kapcsolatban teljes sötétségben tapogatózunk.” (Pierre Grassé, francia zoológus)

A lepkeszárnyon kis pikkelyek zsindelyszerű rendszere, a "hímpor" adja a lepke színeit. Azonban ezt a színességet kétféle módon oldotta meg a Teremtő: önmagukban a pikkelyek festékanyagai is képesek színeket adni a lepkeszárnynak, attól függően, hogy milyen mennyiségben tartalmazzák a pigmentanyagokat, pl. a melanint: fekete, barna, karotinoidokat: a narancs és vörös, stb. Azok a ragyogó színek azonban, amelyek olyan széppé tesznek egy pillangót, a pikkelykék szerkezetéből adódóan válnak láthatóvá, a fénytörés különböző szögeitől függően. A pillangószárny pikkelyeit nagy nagyításban, elektronmikroszkóppal szemlélve érdekes szerkezeteket láthatunk, amelyet fotonikus kristályoknak hívunk.

A lepkeszárnyak mintáiból kirakott abc is mutatja, milyen változatos színek és formák találhatók ezeken a szárnyakon.

Hamarosan csodaszép pillangó lesz belőlem!

Isten láthatólag úgy döntött, hogy nem rendhagyó és meglepő eseményekkel döbbent rá bennünket a létezésében való hitre, hanem inkább a természet művei révén győzi meg értelmünket önmagáról, mivel ezek a művek szerkezetükben nagy harmóniáról és elmésségről tanúskodnak, és világosan utalnak Teremtőjük jóságára és bölcsességére. (G. Berkeley)