Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak"— Előadás másolata:

1 B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Ökoházak Kuzmics Tamás –VWIJC2 B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak 2017

2 Általánosságban elmondható:
Mit is jelent a ökoház? Az öko építés a természetben található (természetes) anyagokból történő építést jelenti (kő, vályog és a fa). Beépítésükhöz viszont szükség van egyéb, nem természetes anyagok használatára is.(pl: ragasztó) Általánosságban elmondható: „Az ökoház olyan építmény, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére.”

3 Ökoházak hatása a környezetre
Az építőanyagok „életük” során, az alábbi fázisokon keresztül gyakorolnak hatást a környezetükre: előállítás szállítás beépítés használat bontás újrahasznosítás

4 Ökoházak hatása a környezetre
A legkisebb energiaigényű építési anyag a fa. Előállítása viszont a leginkább idő- és helyigényes. Egy építési célra felhasználható keresztmetszetű fa növekedéséhez kb évre van szükség. Egy átlagos családi ház szerkezetének fából történő felépítéséhez (anyagtakarékos vázszerkezetes és nem rönkházas építés esetén) kb fát kell kivágni.

5 Az acél mint alternatív szerkezeti elem
Az acél állandó minőségű, könnyen, gazdaságosan méretezhető és tartós. Egy átlagos családi ház teherhordó szerkezeteinek felépítéséhez acél könnyűszerkezetből kb. 30-szor kevesebb súlyú anyag szükséges, mint téglából és betonból. (Ezért a szállítása is környezetkímélőbb.) A gyártástechnológia fejlődésével az acél előállítási energiaigénye is drasztikusan csökkent.

6 Környezeti hatása használat közben
Legnagyobb szennyezés a fűtésből és hűtésből ered. A jó hőszigetelés, a geotermikus és napelemekből származó energia erre ad megoldást. A fűtés felületfűtéssel, padló- és falfűtéssel történik alacsony, Celsius fokos vízhőmérséklettel. További előnye: nincs felkavart por.

7 Ökoház bontása, újrahasznosítása
Az acél újra felhasználható anyag és az újrafelhasználása világszerte megoldott. (Többször újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene a jó tulajdonságaiból.)

8 Üzemeltetetési költségek
A rendszer geotermikus hőszivattyús fűtéssel-hűtéssel kiválóan üzemeltethető. Fűtési, hűtési üzemeltetési költsége akár 50%-kal kevesebb, mint egy modern téglaépületnek. További környezetbarát és egyben energiatakarékos megoldások: napelem, napkollektor, szélenergia, esővíz gyűjtése, LED-es világítás, szennyvíztisztító berendezés

9 Ökoházak Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések