Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természeti erőforrások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természeti erőforrások"— Előadás másolata:

1 Természeti erőforrások

2 Természeti erőforrások csoportosítása

3 Megújuló erőforrások előnyei és hátrányai
Szélenergia-előnyei: A szélturbinák kevesebb helyet foglalnak, mint a szélmalmok így felszabaduló helyet hasznosítani lehet, például mezőgazdaságra. A szélturbinák kiváló lehetőséget nyújtanak távolabbi helyek energiaellátására, például hegyvidéki vagy periférián élő közösségek számára. A szélenergia, napenergiával kombinálva stabil, megbízható villamosenergia-ellátást biztosít a fejlett és fejlődő országok számára egyaránt.

4 Hátrányai: A szélenergia legnagyobb hátránya a szél kiszámíthatatlansága. A szél ereje számos területen túl gyenge ahhoz, hogy szélturbinákat használjunk. A szélturbinák nagyságrendekkel kevesebb villamos energiát termelnek, mint a fosszilis energiahordozók, ezért több turbina építése szükséges ahhoz, hogy hatékony energiaellátást tudjon biztosítani.

5 Vízenergia-előnyei: Egyáltalán nem termel szén-dioxidot. Fenntartható energiafajta, mivel a tározókat, folyókat feltöltő esők nem apadnak el. Hirtelen megnövekvő áramszükséglet esetén az erőmű teljesítménye igen gyorsan fokozható. Ameddig elegendő víz áll rendelkezésre, a vízenergia alkalmas a folyamatos áramtermelés. Hátrányok: Vízerőművek nagy helyet foglalnak el lakóterületek és természetes élőhelyek sérülhetnek. A vízerőművek építése sok esetben távol esnek azoktól a sűrűbben lakott területektől, ahol a megtermelt energiára szükség van. Kevés alkalmas helyszín van vízerőmű építésére .

6 Napenergia-előnyei: A napenergia megújuló forrás, ráadásul a nap hője és fénye nem kerül pénzbe. A napenergia segítségével olyan távol eső helyeken is megoldható az áramtermelés, ahol más energiaforrások nem állnak rendelkezésre.

7 Egyáltalán nem jár üvegházhatást növelő szén-dioxid-kibocsátással.
Hátrányai: A naperőművek felhős időben kevésbé hatékonyak, éjjel pedig egyáltalán nem termelnek energiát. A napenergia hatékonyabban működik a melegebb klímájú területeken, ahol sok a napsütés, így felhasználhatósága korlátozott.

8 Források Wikipédia

9 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Természeti erőforrások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések