Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:"— Előadás másolata:

1 „Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:

2 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/1  A technika fejlődésével létrejövő új eszközök nagy mértékben felgyorsították egy-egy tudományterület előrehaladását  Az új eszközök, új vizsgálható területeket nyitnak meg, új módszereket tesznek alkalmazhatóvá  Ezek segítségével az ismeretek megszerzése vagy az elméletek kipróbálása jelentősen felgyorsítható. - Pl. biológia - mikroszkóp, fizika – részecskegyorsító, csillagászat – teleszkóp  Létezik olyan eszköz, mely az összes eddigi tudományos ismeret birtokában van és azokat összekapcsolja, logikailag hasznosítja és modellezi?  A számítástechnika fejlődése következtében minderre biztos jelek mutatkoznak!

3 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/2  A 1929-33-as nagy gazdasági világválság, majd a II. világháború cáfolta, azt az elképzelést, hogy az anyagi vagy pénzbeli tőke egymagában is elegendő a fejlődés előidézéséhez.  A tudósok a haditechnika fejlesztésének szolgálatába álltak - a tudomány szinte minden területén új módszereket fejlesztettek ki.  A tudományos és technikai fejlődés történetében a II. világháború komoly vízválasztónak bizonyul.

4 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/3  A világ ipari termelésének több mint felét az Egyesült Államok produkálta.  Mindez lehetővé tette a kapacitás teljes kihasználását, a technikai korszerűsítést.  1945-ben csak az USA egyes gondolkodói publikálhattok olyan cikket, mint Vannevar Bush: „As We May Think”, - Út az új gondolkodás felé (Ahogy gondolkodhatnánk) címmel.  Gondolatai úttörő jellegűek és olyan tudományos (számítástechnikai, informatikai) távlatokat nyitottak meg, amelyek korában elképzelhetetlenek voltak.

5 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/4  Bush legjelentősebb víziója: a memex - mai terminológia szerint pc vagy laptop További elképzelései: A beszédet írássá alakító gép, a Vocoder - ez az eszköz (szoftver) még mindig tökéletlen, elterjedésének technikai feltételei nem adottak, de megvalósításra érdemes. A hipertext - alapja a materiális, fizikai úton rögzített dokumentáció digitalizálása. Egyes elképzelései valójában a digitális fotótechnikában és a dokumentum-szkennelésben valósultak meg Probléma megoldás: a megfelelő információ visszakeresés (olyan információhordozóra van szükség, mely az emberi agyhoz hasonló módon működik)

6 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/5 Válaszra váró kérdések: 1.A szövegben leírtakból mi az, ami eddig megvalósult és milyen formában? 2.A szövegben leírtakból mi az, ami biztos, hogy nem fog megvalósulni az internetes kommunikáció eddigi fejlődését figyelembe véve? 3.A szövegben leírtakból mi az, ami még megvalósulhat, ugyanis bizonyos jelek mutatnak rá?

7 Vannevar Bush: Út az új gondolkodás felé 6/6


Letölteni ppt "„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések