A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements


A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
10. Tétel.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Amit a diákmunkáról tudni kell
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
Munkaszervezési ismeretek
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A MUNKAVISZONYBÓL SZÁRMAZÓ JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK Gyulavári Tamás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Hogyan (ne) vesszünk el a munka, az informatika és a jog Bermuda-háromszögében? dr. Ormós Zoltán.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN Vér? Vizelet? Hajszál? Nyál?

A munka törvénykönyvének előírásai szerint a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni A munkáltató pedig a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti munkavállalóját.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) fogalmazza meg a munkavállaló kötelezettségét, amely szerint munkára alkalmas állapotban kell megjelennie a munkahelyén. Az pedig a munkáltató kötelezettségei között található, hogy biztosítsa a biztonságos munkavégzés körülményeit.

A bírósági álláspont A két kötelezettség együttes olvasata szerepel a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának MK. 122. számú állásfoglalásában is, mely kiemeli, hogy a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban történő munkavégzési kötelezettség előírásából következik, hogy a munkavállaló munkaidőben nem lehet alkoholtól befolyásolt állapotban. Ugyanezt erősíti meg a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) is, amikor kimondja, a munkavállaló munkája ellátása során nem veszélyeztetheti sem a maga, sem pedig más egészségét és testi épségét.

A munkáltató biztonságos munkavégzés követelményeit kialakítandó kötelezettségénél fogva köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkavállalók megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. A munkajogi előírások betartásának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat mind az Mt.4, mind az Mvt. 5 is pontosítja. RENDSZERES KÖTELEZETTSÉG

Mivel a munkáltatót is terheli az együttműködési és a tájékoztatási kötelezettség, ezért az ellenőrzési/szondáztatási rendszer teljes folyamata szigorúan szabályozott kell legyen!

A munkavállalóknak pontos tájékoztatást kell kapniuk az alkohol és drogfogyasztás munkahelyi tilalmáról Ismertetni kell velük az ellenőrzés pontos menetét, az ellenőrzésre vonatkozó eljárási szabályokat, úgy mint az ellenőrzés célját és módját, az annak végzésére jogosult személyeket és az annak során használt eszközöket, az ellenőrzés dokumentációs rendszerét, a munkavállalót az eljárás alatt, illetve az azt követően megillető jogorvoslati és jogérvényesítési jogait (ellenőrzés megtagadása és ennek jogkövetkezményei). Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha mind a tiltás, mind pedig az ellenőrzés lehetőségének kihirdetése megtörtént, úgy az Mvt. alapján már együttműködési kötelezettség terheli a munkavállalót, így amennyiben megszegi az együttműködési kötelezettségét, úgy ellene munkajogi szankció alkalmazható.

Ellenőrzési lehetőség, csak a munkavégzésre alkalmatlan állapot gyanújának fennállta esetén lehetséges. Általános munkahelyi drogszűrés a jelen jogrendben a kivételes, külön jogszabály hatálya alatt működő szervezeteket ( pl Honvédség) kivéve, nem elképzelhető. A munkavállalók ellenőrzésének bevezetése során a szükségesség-arányosság alapjogi teszt elvégzésén túl fontos azt is mérlegelni, hogy vajon a munkabiztonság, illetve a munkára képes állapot ellenőrzése, mint munkáltatói jog érvényesülése semmilyen más módon nem érhető-e el és a munkavállalók személyiségi jogai korlátozása nem haladja meg azt a mértéket, amely feltétlenül szükséges ezen jog érvényesüléséhez.

Ha tesztelünk….

Csak olyan munkakörben ahol a munkára alkalmatlan állapot nem csak a munkavégzés minőségét befolyásolja, hanem a munkavállaló saját, vagy mások testi épségét veszélyezteti Csak a munkára alkalmatlan állapot gyanúja alapján. Csak a nyálból végzett vizsgálatok elfogadhatóak a munkáltató munkavállaló viszonyában, még a vizeletvizsgálat is invazívnak minősül a munkaviszony keretein belül.

Mindenképpen szükség van kontrollteszt rendszerre, amely a koncentrációképességet, a reakcióidőt és a finom-motorikus képességeket vizsgálja és képet ad a pillanatnyi állapot meghatározásához.

Mit állapíthatunk meg? A munkavégzésre alkalmas állapot hiányát Következmény? Jegyzőkönyv… Szabadság kivétele… fizetett vagy fizetetlen, illetve többszöri előfordulás esetén a munkaszerződés, az Mt. illetve a kollektív szerződés szabályai alapján alkalmazható jogkövetkezmények.

Köszönöm a figyelmet!