Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök"— Előadás másolata:

1 MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Hunya László munkabiztonsági szakmérnök

2 Ki is az a munkavédelmi képviselő?
Munkavédelmi képviselő: olyan, a munkavállalók által választott személy, aki a munkáltatóval való együttműködés során képviseli az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket.

3 Munkavédelmi képviselő választás?
Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A munkáltató önálló telephelyén, részlegénél akkor lehet munkavédelmi képviselőt választani, ha munkáltatói munkavédelmi jogosítványok az önálló telephely, részleg vezetőjét részben vagy egészben megilletik. Az Mt § (2) bekezdésében foglaltakon túl nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál, munkaviszony keretében főtevékenységként, a munkáltató megbízásából, munkavédelmi feladatokat lát el. 3

4 Munkavállalókkal való tanácskozás…
A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal, illetve munkavédelmi képviselőikkel tanácskozni, valamint részükre lehetőséget biztosítani, hogy részt vehessenek az egészségre és biztonságra vonatkozó munkáltatói intézkedés kellő időben történő előzetes megvitatásában.

5 Munkáltatóval , Munkavállalókkal, való tanácskozás…
Az érdekegyeztető tevékenység keretében: rendszeresen, de évente legalább egy alkalommal értékeli a munkahelyi munkavédelmi helyzet és tevékenység alakulását, a lehetséges intézkedéseket. megvitatja a munkahelyi munkavédelmi programot, figyelemmel kíséri annak megvalósítását; állást foglal a munkavédelmet érintő belső szabályok tervezetéről.

6 Munkavédelmi képviselő jogai…
A munkavállalónak, a munkavédelmi képviselőnek és a munkáltatónak együtt kell működniük, jogaikat és kötelezettségeiket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolniuk, illetve teljesíteniük. A munkavédelmi képviselő jogosult meggyőződni a munkahelyeken, a biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről, így különösen:

7 Munkavédelmi képviselő jogai…
a munkahelyek, a munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról; az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról; a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

8 Munkavédelmi képviselő jogai…
A munkavédelmi képviselő a meghatározott jogának gyakorlása keretében: működési területén a munkahelyekre munkaidőben beléphet, tájékozódhat az ott dolgozó munkavállalóktól; részt vehet a munkáltató döntései előkészítésében, tájékoztatást kérhet a munkáltatótól minden kérdésben, amely érinti a biztonságos munkavégzést; véleményt nyilváníthat, kezdeményezheti a munkáltatónál a szükséges intézkedés megtételét; részt vehet a munkabalesetek kivizsgálásában, indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező munkavédelmi hatósághoz fordulhat;

9 Munkavédelmi képviselő jogai…
A munkavédelmi képviselőt jogai gyakorlása miatt hátrány nem érheti!!!! MUNKA-VÁLLALÓ MUNKÁLTATÓ

10 munkabiztonsági szakmérnök
Köszönöm a figyelmet! Hunya László munkabiztonsági szakmérnök


Letölteni ppt "MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések