A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Ügyvédi közreműködés polgári perekben
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A kapcsolattartás szabályozása
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Cselekvőképesség fajtái
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Elektronikus eljárás a polgári perben
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Apasági (egyéb származási) perek,
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
A perújítás és a felülvizsgálat Dr. Nyilas Anna. Fogalma - jogerős bírósági ítélet megtámadására használható olyan rendkívüli perorvoslat, amelyet ált.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
A közigazgatási perek I.
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Személyállapoti perek köre [új Pp
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
Egyéb általános szabályok Polgári eljárásjogi tanszék
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
A perköltség fogalma [Pp. 75. §. (1) bek.]
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
Perképesség 1. perbeli jogképesség 2. perbeli cselekvőképesség.
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
Nemzetközi magánjog II.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A HÁZASSÁGI PEREK KÖZÖS SZABÁLYAI
A közjegyzői nemperes eljárások
Az új polgári perrendtartás és a gyermek
Nemzetközi magánjog II.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek 2017. március 13.

Különleges eljárások a Pp.-ben XV.-XVIII. Fejezet: Személyállapottal kapcsolatos perek XIX.: A bíróság fizetési meghagyásos eljárással összefüggő feladatai XX. F.: Közigazgatási perek XXI-XXII: Egyes személyiségi jogok érvényesítési iránti perek XXIII: Munkaügyi perek XXIV.: Az alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás XXV.: Végrehajtási perek XXVI.:Kiemelt jelentőségű perek XXVII.: Kisértékű perek

A személyállapottal kapcsolatos perek Házassági perek Apaság és származás megállapítása iránti egyéb perek Szülői felügyelettel kapcsolatos perek Gondnoksági perek

A személyi állapottal kapcsolatos perek - fogalmak Személyi állapot: jogilag jelentős körülmények, amelyek az embernek személyi minőségét és családi kapcsolatait határozzák meg. A perek tárgya: a személyi állapot valamely részének védelme, megváltoztatása. (nem vagyonjogi igény)

A közös szabályok I. Kizárólagos joghatóság Konstitutív ítéletek Személyes igényérvényesítés

A közös szabályok II. 1. Illetékesség: PKKB illetékessége, folyamatban lévő személyállapottal kapcsolatos per bírósága 2. Cselekvőképesség Korlátozottan cselekvőképes fél teljes perbeli cselekvőképessége 3. Keresetindítás A keresetindítási jogosultság korlátozódik – meghatározott személyek lehetnek felperesek

A közös szabályok III. 4. Beavatkozás A jogi érdek nem elég! - vagy nincs helye, vagy meghatározott személyek 5. Meghatalmazás Alaki kellékek szigora, közjegyző általi hitelesítés 6. A felek rendelkezési joga (elállás) Bármikor, alperesi hozzájárulás nélkül

A közös szabályok IV. 7. Tárgyalás és bizonyítás körében - Nyilvánosság kizárása: kérelemre bármikor, ítélet kihirdetés nyilvánossága - A fél személyes meghallgatása: Kötelezettség, képviselet nem elég! - tanú vallomástételi kötelezettsége: Hozzátartozó, orvos nem tagadhatja meg…. - A tárgyalás elmulasztása: AP: Bírósági meghagyás kizárt!; FP: hivatalból permegszüntetés - az eljárás szünetelése: nincs helye közös kérelemre és mulasztás esetén, de bontóperben lehet közös kérelem

A házassági perek Típusai: A házasság létezésének megállapítása iránti per A házasság nemlétezésének megállapítása iránti per A házasság érvénytelenítés iránti per A házasság érvényességének megállapítása iránti per A házassági bontóper

A házassági perek szabályozási rendszere Két szabályozás érvényesül 1. A házasság érvénytelenítése iránti perek szabályai 2. A házassági bontóper szabályozása

A házassági perek szabályai A perindítás oka: Ptk.! Felek: - Érvénytelenítési perben FP: Bármelyik házastárs, az ügyész, akinek az érvénytelenítéshez jogi érdeke fűződik (hozzátartozó) AP: a másik házastárs, mindkét házastárs, ügygondnok. - Bontóperben FP: egyik házastárs, AP: másik házastárs

A házassági perek szabályai Illetékesség: Ált illetékesség + Házastársak utolsó közös lakóhelye + PKKB. Keresetlevél: Általános követelmények (Pp. 121. §) + speciális elemek (ház.kötés adatai, gyerekek, keresetindítási jogosultság, spec. Okiratok) Elállás: bármikor, alperes hozzájárulás nélkül, spec. hatása az ítéletre!

A házassági perek szabályai Igazolás: Csak 15 napos határidő, jogvesztő! Határozatok: A bíróság túlterjeszkedhet a felek kérelmén (gyerek elhelyezése, tartása) A tárgyalás elhalasztása esetén ideiglenes döntési jogkörök. Jogerőre emelkedés speciális határideje (15+15 nap) Ítélet mindenkivel szemben hatályos. A bontás, érvénytelenítés kérdésében kizárt a perújítás és a felülvizsgálat.

A bontóper eltérő szabályai A bontóper 2 típusa: - egyező akaratnyilvánításos bontás - a házasság megromlásához vezető okokat feltáró bontás. Első tárgyalás specialitása: békítés A folytatásban: egyezség jóváhagyás vagy bizonyítás (feltárás) A határozat

A házassági vagyonjogi kereset Vagyonjogi per! Összekapcsolható a házassági peres keresetekkel. A vagyonjogi kérdések elleni fellebbezés nem hat ki a házassági peres döntés jogerőre emelkedésére.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit