Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az új polgári perrendtartás és a gyermek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az új polgári perrendtartás és a gyermek"— Előadás másolata:

1 Az új polgári perrendtartás és a gyermek
Prof. Dr. Szabó Imre Tréning

2 Problémák Pp. Koherencia zavarok
Külön eljárásrendek alanyi és pertárgy-érték alapon Joggyakorlat 1. „Meglepetés ítéletek” - van-e jogcímhez kötöttség? Magánszakértői vélemények Eljárásjogi dogmatikai abszurd volt, hogy a „magánszakértőt” tanúként hallgatta ki a bíróság a véleményét illetően, illetve ha „szembesítette” a kirendelt szakértővel. Mert: a tanú tényállítást tesz, a szakértő tényre vonatkozó véleményt ad.

3 A polgári per szakaszai
1. Keresetindítás - a keresetlevél befogadása - a keresetlevél visszautasítása [- speciális: fmh-ból per] Perfelvétel 3. Érdemi tárgyalás („főtárgyalás”) Jogorvoslati szakasz [Végrehajtás] különös nemperes eljárás

4 Jelentősebb dogmatikai újítások
Egyszerűsítés (egységes perrend) Osztott perszerkezet bevezetése Hatáskör telepítése A bizonyítás szabályozása Végzések fellebbezhetősége (inkább szabályozás technikai) Másodfokú eljárás szabályozása Felülvizsgálat újra értelmezése Kollektív igényérvényesítési perek szabályozása

5 Értelmező rendelkezések
1. anyagi jogi kifogás: a keresettel - ideértve a viszontkeresetet és beszámítást is - érvényesített jog érvényesíthetőségét kizáró, megszüntető vagy gátló anyagi jogi rendelkezésre történő hivatkozás; 8. jogalap: az az anyagi jogi jogszabályi rendelkezés, amely az alanyi jogot közvetlenül keletkeztető tényeket meghatározza és annak alapján az igény támasztására feljogosít; 11. keresettel érvényesített jog: az az alanyi jog, amelynek érvényesítését anyagi jogi jogszabály biztosítja;

6 A bizonyítás általános szabályai
4. Jogsértő bizonyítási eszközök felhasználhatósága (269. §) 5. Más eljárásban felvett bizonyítás eredményének felhasználása (270. §) - tanú, okirat, a fél előadása is! - ha a felvétel módja nem ütközik a Pp. rendelkezéseibe 6. Közreműködők: „köteles közreműködni”: értesítheti elöljáróját, vezetőjét, munkáltatóját. DE: végrehajtó költségei a vh. megszüntetési, korlátozási perben!

7 Szakértői bizonyítás A szakértő alkalmazásának esetei: - a jogvita kereteinek megállapítása már a perfelvételi szakban vagy akár a keresetlevél benyújtása előtt! - tény megállapítása, - tény megítélése érdekében. Elhagyta a Pp.: a bíró személyéhez kötött szubjektív feltételt („olyan különleges szakértelem, amellyel a bíróság nem rendelkezik”) Lehetséges alkalmazási formái közül a fél választhat. Indoka: rendelkezési elv – peranyag-szolgáltatási elv Mert: a szakértő bizonyítási eszköz, nem bírósegéd! Fajai: magánszakértő, kirendelt igü. szakértő, más eljárásban beszerzett szakvélemény felhasználása. Sorrendiséget is jelent! Ha nem indítványozza magánszakértő igénybe vételét, a kirendelt szakértő után már nem térhet vissza a magánszakértői bizonyításra.

8 A gyermek részvétele az eljárásban
1) A tizennegyedik életévét be nem töltött kiskorút csak akkor lehet tanúként meghallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték másként nem pótolható. (2) A kiskorú tanú meghallgatásánál a törvényes képviselője jelen lehet. A meghallgatáskor a figyelmeztetéseket és tájékoztatásokat a kiskorú tanú korára, érettségére figyelemmel, számára érthető módon kell közölni. A meghallgatásnak megfelelő légkörben, a kiskorú számára érthető módon kell megtörténnie. (3) A tizennegyedik életévét be nem töltött kiskorú meghallgatása esetén a hamis tanúzás következményeire történő figyelmeztetés helyett az igazmondás követelményéről kell tájékoztatást adni a tanú korára és érettségére figyelemmel, számára érthető módon. A tizennegyedik életévét be nem töltött kiskorú tanú esetén a személyi adatainak zártan kezeléséről, valamint a vallomástétel megtagadásáról a nyilatkozatot a törvényes képviselője teszi meg, valamint a vallomástételre kötelező határozat elleni fellebbezési jogot a törvényes képviselő gyakorolja. (4) Ha a kiskorú tanú és a törvényes képviselője között érdekellentét van, a bíróság megkeresésére a gyámhatóság által kirendelt eseti gyám gyakorolja a (2) és (3) bekezdésben meghatározott jogokat.

9 Ideiglenes intézkedés
A bíróság a perben ideiglenes intézkedéssel határozhat különösen a) a kiskorú gyermek tartása és tartózkodási helyének valamelyik szülőnél vagy harmadik személynél történő kijelölése, b) a szülői felügyelet gyakorlásának rendezése, c) a szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, és d) a házastársak lakáshasználatának kérdésében.

10 Illetékesség A pert a kiskorú gyermek lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt is meg lehet indítani.

11 A kiskorú gyermek meghallgatása
(1) Ha a bíróság a perben a kiskorú gyermek mint érdekelt meghallgatásáról dönt, indokolt esetben egyidejűleg a kiskorú részére hivatalból ügygondnokot rendel. A bíróság a kiskorút a felek és a felek képviselői távollétében is meghallgathatja. (2) A bíróság a tizennegyedik életévét be nem töltött kiskorút a törvényes képviselője útján idézi meg azzal a felhívással, hogy a megjelenéséről gondoskodjék. A tizennegyedik életévét betöltött kiskorú idézéséről akkor is külön értesíti a bíróság a törvényes képviselőt, ha őt is idézte a tárgyalásra.

12 A kiskorú gyermek meghallgatása
(3) A kiskorú meghallgatásának megfelelő légkörben, a gyermek korára és érettségére figyelemmel, számára érthető módon kell megtörténnie. A meghallgatás kezdetén a kiskorútól meg kell kérdezni a nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, lakóhelyét, majd tájékoztatni kell arról, hogy a meghallgatás során a valóságnak megfelelő előadásokat kell tenni és arról, hogy a nyilatkozattételt, illetve az egyes kérdésekre a válaszadást megtagadhatja. Ha a bíróság a kiskorú részére ügygondnokot rendelt, a tájékoztatásnak az ügygondnok eljárásban betöltött szerepére, jogaira és kötelezettségeire is ki kell terjednie. (4) A kiskorút az elnök hallgatja meg. A felek a meghallgatást megelőzően indítványozhatnak kérdéseket akkor is, ha a kiskorú meghallgatására a felek távollétében kerül sor. Az ügygondnok a kiskorú meghallgatása során kérdéseket indítványozhat. Az elnök engedélyezheti, hogy az ügygondnok a kiskorúhoz közvetlenül is intézhessen kérdést. Az indítványozott vagy a kiskorúhoz közvetlenül intézett kérdések megengedhetősége felől az elnök határoz.

13 A kiskorú gyermek meghallgatása
(5) A meghallgatás végén, még a kiskorú jelenlétében az írásbeli jegyzőkönyvbe vett vallomást fel kell olvasni, vagy ha a jegyzőkönyv a jegyzőkönyvi tartalmat összefoglaló hangfelvétel útján készül, azt a kiskorú jelenlétében kell rögzíteni. Ennek megtörténtét vagy mellőzését a jegyzőkönyvben fel kell tüntetni. A felolvasáskor, illetve a rögzítéskor a kiskorú az általa elmondottakat kiigazíthatja vagy kiegészítheti. A jegyzőkönyv - az elnök engedélyével - az ügygondnok, vagy ha a meghallgatás a felek jelenlétében történik, a felek észrevételei alapján is kiegészíthető és módosítható. Az ügygondnok, illetve a felek erre vonatkozó kérelmét - annak elutasítása esetén - a jegyzőkönyvben fel kell tüntetni. (6) Ha a kiskorú meghallgatására a felek távollétében kerül sor, az elnök a felekkel ismerteti a meghallgatásról készült jegyzőkönyvet.

14 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union


Letölteni ppt "Az új polgári perrendtartás és a gyermek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések