BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
SPORTISKOLÁK ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A SPORTSPECIFIKUS TANTÁRGYAK TÜKRÉBEN CSANÁDI ÁRPÁD ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPORTISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA RABI FERENCNÉ intézményvezető.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
 Alap tudnivalók Alap tudnivalók  Az If és a While folyamatábrák Az If és a While folyamatábrák  Probléma Probléma  A while ciklus (általános alak,
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Függvénytranszformációk
OPERAFORDÍTÁS – LEHETETLEN KÜLDETÉS?
Egészséges táplálkozás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Elvtársak!!!.
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Összeállította: Horváth Józsefné
Becslés gyakorlat november 3.
Videojáték.
Esélyek a munkaerőpiacon
A CMYK.
Biztonságos Internet Nap február 7.
Kockázat és megbízhatóság
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A „fény százada”.
Függvénytranszformációk
szakmai referens, országos versenyszervező
A katolikus óvodák feladata a Hit évében
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
PETŐFI KÖLTÉSZETÉNEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI
Kvantitatív módszerek
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Szoftverrobotok vs biorobotok Bemutatkozik Albert, a vállalati robot
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
A CSOPORTMUKA VÁZLATOS FOLYAMATA ÁLTALÁNOS CSOPORTTERVEZÉSI MODELL
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Oktatóbemutató címe Előadó név
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Válassza ki a Blaha Lujza tér végállomásra vonatkozó helyes állítást!
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2015/2016. tanév
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Céges értekezlet címe Előadó.
Űrkutatás súlytalanság.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Krízisintervenció A jövő nemzedékének segítői –
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

BÁNK BÁN Színes módszertan, avagy irodalom a matematika tagozaton (is…és…)… tárgyalunk, problémákat feszegetünk és megoldunk Készítette az irodalomtanításban a matematika (stb.) határterületére „bemerészkedő” Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

Értelmezze a plakátot! Nevezzen meg legalább öt információt, amely a mű műfajára, szerkezetére és egyéb, pl. a keletkezéstörténeti momentumokra (is) rávilágít (utalhat a társulatra, a helyszínre stb.)! Kép forrása: http://regi.oszk.hu/hun/kiallit/virtualis/bank/lapok/nsz5868.htm, ismételt letöltés: 2016.0911.

I S M É T L

H A T Á R T E R Ü L E T M A T E M A T I K A

I N D O K L Á S A Venn-diagram vagy más elnevezéssel halmazábra SEGÍTSÉG: phil.elte.hu/~attila/log/Venn.ppt, letöltés: 2016.03.21. A Venn-diagram használata. I N D O K L Á S Válasszon, rajzoljon, kulcsszavakkal indokoljon! Készítsen indoklással alátámasztott diagramtípusokat a Katona József-i mű szereplőihez fűződően! ÉRDEKES HASZNÁLNI: https://support.office.com/hu-hu/article/Venn-diagram-l%C3%A9trehoz%C3%A1sa-e3c0f18e-2ac5-460d-81f5-280e9d50b1c2 Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Venn-diagram, https://www.google.hu/search?q=venn+diagram&biw=1366&bih, letöltés 2015.03.12.

S Z Ö V E G É R T Miben látja Rakodczay, az egykori színész, színigazgató és színházi szakíró Bánk tragédiáját? A szöveg alapján írja át a füzetébe „mai magyar nyelven és fogalmazásmóddal” az értelmezést! „Az volna-e Bánk tragikuma, hogy meggyalázza mindazt, a min becsülete nyugszik, méltóságát, hitét, politikai elveit, büszkeségét? A nádorból törvénytapodó, a király kegyeltjéből felségsértő, forradalmár, nőgyilkos stb. lesz...? (Gyulai és Beöthy elmélete.) De fáj-e mindez Bánknak? Mert tragikum az, a mi a hősnek és nézőnek fáj. Nem. Mindez szinte jól esik, mert a gazok teszik ilyenné Bánkot ... Hiba-e, hogy önbíráskodik, mikor bírái gazok, mikor a királyné bele viszi a gyilkosságba, mert le akarja szúrni Bánkot. Másban van Bánk hibája, ha ugyan hiba, hogy a viszonyok őrültté teszik. Az egész tragédia jelszava: Melinda. Evvel indul meg a darab. Bánk maga veszti el Melindát. Elátkozza gyermekét, Melinda megőrül, a többi mind ebből következik. Ő lesz okozója azon lény vesztének, kit meg akart menteni. „ (Forrás: http://regi.oszk.hu/hun/kiallit/virtualis/bank/lapok/tabla.htm, letöltés 2016.03.08.)

A konkrét műre vonatkoztatva tervezzen meg egy tárgyalási vitát! Átgondolásra: - „meg kell határozni a tárgyalások célját úgy, hogy világossá tegye a követendő tárgyalási alapelveket (a cél és alapelvek tulajdonképpen már kijelölik a követendő tárgyalási stratégia fő vonalait is) meg kell határozni a tárgyalások fizikai jellemzőit (helyszín, asztal, tolmács, delegáció-összetétel), amelyeknek politikai vonatkozásai vannak vagy lehetnek… Tárgyalás szakaszai: előkészület, tervezés-átgondolás, ráhangolás, interakció, légkörteremtés, bizalomkeltés, aktív ráhatás-motiválás, elfogadtatás (döntés, megegyezés), lezárás, befejezés fázisok …” Forrás: HYPERLINK "http://www.napkozi.hu/download/5eves_4_evfolyam/nemzetkozi_targyalasok/" www.napkozi.hu/download/5eves_4_evfolyam/nemzetkozi_targyalasok/..., letöltés 2016.03.12.) Kép forrása: http://www.kephost.com/image/cgG4, letöltés 2016.03.13.) VITA Cél Alapelv Helyszín Stb.

meg kell próbálni kitalálni, hogy kinek van igaza valójában; Vitázzunk! Bánk hibás… Bánk nem hibás… „Cél az alapkonfliktus feloldása anélkül, hogy túl merevek lennénk, mereven képviselnénk álláspontunkat. hogyan találhatjuk meg a megoldásokat közösen anélkül, hogy túl engedékenyek lennénk; hogyan érhetjük el céljainkat anélkül, hogy túl ellenségesek, agresszívak lennénk; meg kell próbálni kitalálni, hogy kinek van igaza valójában; ismerjük fel, ha az egyik fél manipulálja a másikat; ne tekintsük gyengeségnek a tárgyalás elnapolását.” Forrás: HYPERLINK "http://www.napkozi.hu/download/5eves_4_evfolyam/nemzetkozi_targyalasok/" www.napkozi.hu/download/5eves_4_evfolyam/nemzetkozi_targyalasok/... VITA

K I T E K I N T É S Válasszon ki egy problématípust, hozzon rá példát a Bánk bán című műből! Készítsen hozzá megoldási javaslatot! (Forrás: http://www.slideshare.net/ritapafko?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview, letöltés 2016.03.12.)