Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Krízisintervenció A jövő nemzedékének segítői –

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Krízisintervenció A jövő nemzedékének segítői –"— Előadás másolata:

1 Krízisintervenció A jövő nemzedékének segítői –
Székely Zsuzsanna Óvodai és iskolai szociális segítő ECSGYK, Pécs A jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban című konferencia  Pécs, június

2 Krízismátrix (Jacobson, 1979)
Fejlődési krízis - identitáskrízis (Erikson, 1956) Akcidentális krízis (Caplan, 1964)

3 Falcolás Nem-szuicidális önsértés
A lelki fájdalom fizikai levezetése – maladaptív coping stratégia A kiváltott fizikai fájdalom megszűnése endorfint szabadít fel függőség (Fonagy,Target, 2005) A kiváltó okok sokfélék Befolyásolja a kortárs-hatás („járvány”) és a média

4 Hogy segíts az önsértőnek?
Ezt tedd: Vedd észre és beszélgess vele! Maradj nyugodt! Légy elfogadó, empatikus! Éreztesd vele, hogy számíthat rád! Próbáld megérteni őt! Irányítsd pszichológushoz! Ezt ne tedd Ne ess kétségbe, ne légy dühös! Ne hibáztasd, ne ítélkezz! Ne okozz bűntudatot, szégyent! Ne büntesd! Ne beszélj a közösség előtt az önsértéséről! A pszichológus ne büntetés legyen!

5 Preszuicidális szindróma (Ringel, 1969)
Fokozódó dinamikus beszűkülés Gátolt, önmaga ellen irányuló agresszió Öngyilkossági fantáziák

6 Cry for help – Vedd észre!
Direkt kommunikáció Verbális („megölöm magam”, búcsúlevél) Nonverbális (előkészíti az öngyilkosságot) Indirekt kommunikáció Verbális (zuhanás, hosszú utazás, alvás) Nonverbális (közösségi profil törlése, személyi igazolvány elégetése)

7 Hogyan segíthetsz? – közösségi szinten
Építs megtartó, empatikus (osztály)közösséget! Tarts lelki egészség témában foglalkozásokat! Informáld a diákokat, hogyan vegyék észre, ha társuk bajban van! Informáld, érzékenyítsd a pedagógusokat, hogyan vegyék észre, ha diákjuk bajban van! Plakátold ki az iskolában a lelkisegély telefonszámát!

8 Hogyan segíthetsz? – egyéni szinten
Vedd komolyan! Ne pánikolj! Legyél a kapaszkodója! – szoros, bizalmi kapcsolat Beszéltesd az öngyilkossági elképzeléséről! – Beszédaktus-elmélet (Austin, 1990) Segíts neki másra haragudni, kifejezni az agresszióját!

9 Hogyan segíthetsz? – egyéni szinten
Térképezd fel a külső-belső erőforrásait! Derítsd ki, korábban hogyan oldott meg hasonló helyzetet! Építs a jó megoldó stratégiáira! Tűzzetek ki rövidtávú, könnyen teljesíthető célokat! Ígértesd meg vele, hogy a következő találkozásotokig nem öli meg magát! Ajánld fel, hogy bármikor megkereshet!

10 Hogyan segíthetsz? www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Cikkek a foglalkozásokhoz Facebook: Ifjúsági Lelki Elsősegély – Tel:

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Székely Zsuzsanna


Letölteni ppt "Krízisintervenció A jövő nemzedékének segítői –"

Hasonló előadás


Google Hirdetések